Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, SGK'nın alacağı, borçlu belediyeleri ve icraya düşen belediyeleri açıkladı. Bakan Çelik, Niğde Merkez Belediye Başkanlığının da icralık olduğunu bildirdi.


NİĞDE BELEDİYESİ İCRALIK


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, SGK'nın icraya intikal etmiş alacak miktarının 33 milyar 68 milyon 268 bin 65,78 TL, kurumun belediyelerden icraya intikal etmiş olan borç miktarının da 4 milyar 596 milyon 711 bin 725,327 TL olduğunu açıkladı. Bakan Çelik, SGK'nın alacağı, borçlu belediyeleri ve icraya düşen belediyeleri de açıkladı. Bakan Çelik, 30 Eylül 2013 tarihi itibariyle kurumun icraya intikal etmiş alacak miktarının 21 milyar 103 milyon 897 bin 589,47 TL borç aslı ve 11 milyar 964 milyon 370 bin 476,31 gecikme cezası ve zammı olmak üzere toplam 33 milyar 68 milyon 268 bin 65,78 TL olduğunu iletti. Bakan Çelik'in soru önergesine verdiği yanıtta, 31 Aralık 2013 tarihi itibariyle kurumun belediyelerden icraya intikal etmiş olan borç miktarının 3 milyar 98 milyon 467 bin 400,96 borç aslı, 1 milyar 498 milyon 244 bin 324,367 gecikme zammı ve cezası olmak üzere 4 milyar 596 milyon 711 bin 725,327 TL olduğunu belirtti. Bakan Çelik'in önergeye verdiği cevapta, 31 Aralık 2013 tarihi itibariyle borcu herhangi bir kanun kapsamında yapılandırılıp, taksitlendirilmemiş, bununla beraber borç tutarı 100 bin TL üzerindeki belediye sayısının bin 202 olduğunu belirtti. Bakan Çelik, borçlarla ilgili olarak haklarında 6183 sayılı Kanuna göre takip yapılan borçlu belediye sayısı 2 bin 41 olduğunu da ifade etti.

İŞTE İCRALIK BELEDİYELER

Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in verdiği bilgiye göre, icraya verilmiş bazı belediyeler şöyle: "Adana Büyükşehir Belediyesi, Adıyaman Merkez, Ağrı Merkez, Amasya Merkez, Ankara Bala, Ankara Elmadağ, Ankara Çamlıdere, Ankara Etimesgut, Ankara Güdül, Ankara Haymana, Ankara Kalecik, Ankara Kazan, Ankara Keçiören, Ankara Kızılcahamam, Ankara Sincan, Ankara Nallıhan, Ankara Şereflikoçhisar, Antalya Merkez, Ardahan Merkez, Bartın Amasra, Batman Merkez, Bingöl Merkez, Denizli Merkez, Diyarbakır Merkez, Düzce Merkez, Erzincan Merkez, Hakkari Merkez, Hatay Antakya, Iğdır Merkez, Isparta Merkez, Kahramanmaraş, Karabük Merkez, Karaman Merkez, Kars Merkez, Kırıkkale Merkez, Kırşehir Merkez, Kilis Merkez, Kocaeli Büyükşehir, Muğla, Muş, Nevşehir Merkez, Niğde Merkez, Osmaniye Merkez, Rize Merkez, Siirt Merkez, Sinop Merkez, Şanlıurfa Merkez, Şırnak Merkez, Tekirdağ Merkez, Tokat Merkez, Uşak Merkez, Yalova Merkez, Yozgat, Zonguldak Merkez."

BELEDİYELERE AKTARILAN BÜTÇELERDEN KESİNTİ YAPILIYOR

Sosyal güvenlik alacaklarının yapılandırıldığını ifade eden Bakan Çelik, ayrıca icra aşamasına gelen alacaklar otomatik icra programı vasıtasıyla dört ayda bir icra servislerine aktarılmakta olduğunu söyledi. Bakan Çelik şunları söyledi: “Mevcut alacakların takibi için Amme alacakları Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine istinaden prim borçlusu gerçek ve tüzel kişilerin menkul ve gayrimenkulleri, hak ve alacakları haczedilmektedir. Haciz işlemlerine esas yapılan sorgulamaların büyük bir kısmı zaman ve işlem sarfiyatını önlemek bakımından elektronik ortamda yapılmaktadır. Ayrıca borçlu şahısların 3. kişilerdeki mal, hak ve alacaklarına yine 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre haciz bildirisi gönderilmek suretiyle haciz konulmaktadır. Belediyelerden olan prim alacakları, bu takiplerin yanında genel bütçeden kendilerine aktarılan paylardan Bakanlar Kurulu kararına istinaden kesinti yapılmak suretiyle tahsil edilmektedir."dedi. 





Editör: TE Bilişim