Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birlik Başkanı Alim Yeşil, Pandemi nedeniyle gelir kaybı yaşayan esnafların mali yükümlülüklerinin ertelenmesi ve yeniden mücbir sebep ilan edilmesi esnafın biraz da olsa nefes alabilmesi için gerekli olacağını söyledi.

NESOB Başkanı Âlim Yeşil, küçük esnafın bu ülkenin omurgası olduğunu bu tam kapanma sürecinde 1 milyon 400 bin esnafın doğrudan etkilendiğini ifade etti. Esnafın batması demek ülkenin batması demektir diyen Yeşil, “Esnafa kapatın deniliyor, 17 gün esnaf dükkânını kapatacak ancak bankalara bu süreçte açın deniliyor. Esnaf 17 gün kapalı kalıp vergisi, maaş ödemesini, sigortasını çekini senedini nasıl ödeyecek. Ve şu unutulmamalıdır, esnaf bunu unutmayacaktır. 1 yıldan fazla süredir, iş yapamayan okul servisleri, kahvehaneler, kıraathaneler, eğlence sektörü gibi çarşıda ki zücaciyeci, tuhafiyeci, kırtasiyeci ve yüzlerce sayamadığımız meslek gurupları iş yapamıyor. Virüs bu esnaflardan yayılmıyor ki biri çıkıp desin; Şu esnaftan virüs yayıldı. Ayrıca sokağa çıkma yasağı ilan ediliyor, vatandaşın %20’si dışarda, hangi akla hizmet zincir marketler açık, küçük esnaf kapalı.

İnsanın Aklı İle Dalga Geçiliyor

NESOB Başkanı Âlim Yeşil, “Tahammülümüz kalmamıştır” diyerek, virüs esnaftan yayılmıyor vurgusu yaptı. Yeşil, “Bizim iş yerimizde 35 kişi çalışıyor,  bu insanların maaşları nasıl ödenecek? Borcumuz var, senedimiz var çekimiz var. Bunları bu süreçte nasıl ödeyeceğiz? Bizi yöneten yöneticilere sesleniyorum. Esnafla oyun olmaz, esnafın şakası olmaz. Bu bizim ekmeğimiz ekmekle oyun olmaz. Yukarıda dört bürokrat oturuyor, esnafın sorunu bilmeden, tabanda sorunların ne olduğunu bilemeden karar veriyorlar. Kendilerinin maaşları takır takır hesaplarını yatıyor. Esnaf teşkilatını kimse yok sayamaz, Ahi Evran kültürü ile yetişmiş bu güne kadar gelmiş esnafı kimse yok saymasın! Biz gerekirse devletimiz için ölürüz, ama konu ekmeğimize geldiği zaman kimseye yedirtmeyiz. Esnafımız Pandemi sürecine rağmen üretimine devam etmiş, bir kişi daha fazla istihdam sağlayabilirmiyizin derdine düşmüş ve ekmeğinin peşinde çalışmıştır.

Adem, “Tarım Kredi'nin kurumsal kimliği yok edildi” Adem, “Tarım Kredi'nin kurumsal kimliği yok edildi”

Esnaf Olarak Devletimizden Beklentilerimiz Var

NESOB Başkanı Âlim Yeşil, esnaf olarak devletimizden beklentileri olduğunu ifade ederek, “bir kere bu çekleri, senetleri, SGK prim ödemelerini, kredi ödemelerini ertelenmesi gerekiyor. Ramazan bayramı geliyor diye esnafımız hazırlandı, malzeme aldı dükkânına koydu. Alınan bu malzemelerin parasını esnafımız ödemek zorunda ve Ramazan Bayramımız gitti. Yaklaşık bir yıldır, geçen yıl ramazan bayramımız yine gitti, peşinden okul sezonumuz gitti, 6 aydır Cumartesi-Pazarımız gitti ve son darbe yapıldı 17 gün kapatıldık” dedi.

Editör: TE Bilişim