Niğde Esnaf ve Sanakarlar Odaları Birliği (NESOB) Başkanı Fahri Eker, Niğde çiftçisinin içinde bulunduğu olumsuz tablonun, şehir merkezindeki esnafı da olumsuz etkilediğini belirterek, “ buna kalıcı bir çözüm bulunamazsa, yılbaşından sonra esnaf ciddi bir şekilde ekonomik krizle karşı karşıya kalabilir” dedi.

 

NESOB Başkanı Fahri Eker, Patates çiftçisi, ardından lahana çiftçisinin ürünlerinin para etmemesi nedeni ile Niğde esnafının zor günler yaşadığını belirtti. Eker , “ Niğde ekonomisi tarıma dayalı bir ekonomi sistemi içindedir. Köylünün ürettiği ürünün para etmemesi, Niğde geneli ticaretini de olumsuz etkiliyor. Ürününü satamayan köylü, şehre inip alışveriş yapmıyor. Esnafa olan borcunu ödemiyor. Esnaf da ödeme yapması gereken yerlere ödeme yapamıyor. Bu zincir doğal olarak hem köylüyü hem esnafı hem de esnafın ticaret yaptığı kuruluşları olumsuz etkiliyor” diye konuştu.

 

Bu olumsuz sürecin  bu şekilde devam etmesi halinde Niğde’de ciddi kriz beklentisinin olabileceğini belirten  Eker, “ Patates para etmeyince Niğde esnafı zor durumda kaldı. Bu yıl içinde 80 işyeri açılırken, 465 işyeri kepenk kapattı.

 

Esnaf Odaları olarak KOSGEB aracılığıyla verdiğimiz Cansuyu Kredisi vardı. Bu bir nebze de olsa esnafın elini güçlendirmişti. Bu faizsiz kredi esnafa yılbaşından önce verilirse yine rahatlama olur. Niğde’de patates siğili hastalığı nedeniyle zaten ürünlerin pazarlanmasında sorun yaşanıyor. Çiftçinin sorunlarına kalıcı çözüm bulunmaz ise bundan sadece çiftçiler değil. Niğde esnafı da olumsuz olarak etkilenir. Artık köklü çözümler bulunması gerekiyor. Niğde toprağı patatese doydu, alternatif ürünlere yönelmek lazım. Hayvancılığa yönelmek gerekiyor. Devlet, köylüyü eğiterek, yönlendirerek yardımcı olmalı. Önümüzdeki yıl sıkıntıların had safhaya ulaşacağını tahmin ediyoruz” dedi.

 
 

Yazarımız Selim GÖKEL “ Niğde Neden Böyle ? “ başlıklı yazısında bu ve benzeri konulara dikkat çekmişti… TIKLAYIN


Editör: TE Bilişim