Niğde Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi 2019 yılının ilk 8 ayı içerisinde 700 esnafa verilen 81 Milyon kredi ile Türkiye sıralamasında ilk 3’de yer alırken 4 yıl içerisinde verilmesi gereken kredinin yüzde 55’i verildi.

Niğde Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet kooperatifi (NESKOOP) Başkanı Fahri Eker, “ Niğde’de 2019 yılının ilk 8 ayı içerisinde 81 milyon TL kredi dağıtımı yaptık. Ama şuana kadar geldiğimiz noktada 151 milyon 500 Bin TL genel plasmanımız var. Burada dikkat edilmesi gereken 151 Milyon 500 Bin TL paranın yüzde 55’ini bu 8 ay içerisinde esnaflarımıza verdik.  Genelde bizim 4 yıl içerisinde Esnaf ve Sanatkârlar Kredi kefalet Kooperatifi olarak 151 milyon 500 Bin TL dağıtmamız gerekirken biz bunu sadece 2019 yılının 8’inci ayının sonuna kadar 81 milyon TL’si dağıtmış bulunmaktayız. Yani 4 yıl içerisinde dağıtmamız gereken parayı biz NESKOOP olarak 8 ay içerisinde dağıtmışız. Bu başarının baş mimari Halkbank Niğde Şube Müdürü Tahsin Kamsız’dır. Tabii ki genel başkanımızın göndermesi, hükümetimizin Esnaf Kefaletlere bütçeyi istediği kadar açmasıdır. Ancak bu kadar paranın kısa sürede kullandırılması Kooperatifin ve başta Halk Bankası Müdürümüzün başarısıdır. Paranın gelmesi değil hızlı dağıtılması önelidir. Bizler burada gece gündüz dosyaları hazırladık ve esnaflarımıza dağıttık. Bu süreçte bankadaki memur arkadaşlar bizler ve esnaflarımız için mesaiye kalarak bu paranın dağıtılmasında büyük katkı sağladılar. Yani hükümetimizin bize bu kaynağı fazlasıyla göndermesi, hükümetimizin bize kaynağı göndermesinin arkasında ise Esnaf ve Sanatkârlarımızın güvenilir olmasıdır” dedi.

Esnaflara para dağıtımında Türkiye’de başarı NESKOOP olarak bize ait olduğunu ifade eden Eker; “ Türkiye’de esnaflarımıza para dağıtımında büyük başarıyı Banka ile Kooperatifin yoğun çalışmasında Esnaf ve Sanatkarlara ulaşmasını sağladık. Biz Niğde Esnaf Sanatkârlar Kredi Kefalet kooperatifi olarak çok mutluyuz. NESKOOP olarak hedefimize koyduğumuz 4 yıl planı biz 8 ay içerisinde yakalamış olduk. Bu zamana kadar Esnaf ve Sanatkârlarımıza verdiğimiz paralardan geri dönüşlerde hiçbir sıkıntı yaşamadık. Esnaf ve Sanatkârımız bu paranın dağıtılmasında çok dikkatli davranılıyor ve herhangi bir sorun yok.   Bir dönem talep fazla olmasından dolayı para yoktu ve yetişmemişti 3 ay gibi bir süre. Şuanda parada sıkıntı yok, Esnaf ve Sanatkârlar Kooperatifi olarak gelen her Esnaf ve Sanatkârımıza kredi vermek için mücadele ediyoruz. Hedefimiz bunu kat kat arttırıp Niğde Esnaf ve Sanatkârımıza finansman konusunda, destek konusunda destek olmaya çalışıyoruz. Biz Niğde piyasasında bir sıkıntı yaşamıyorsak Esnaf Sanatkârlar ve Kredi kefalet kooperatifinin dağıttığı paranın çok büyük rolünün olduğunu düşünüyoruz. Niğde piyasasına 150 milyon gibi bir paranın girmesi demek Niğde piyasası için ciddi bir rakam. İnşallah daha iyi olmak için yollarına devam ettiklerini ifade etti.

Niğde Esnaf Sanatkarlar ve Kredi Kefaletler Kooperatifi olarak Türkiye’de ilk sırada olduklarını belirten Eker, “ Biz onu göremeyiz ama bize bankanın söylediğine göre Türkiye’de ilk 3’ün içerisindeyiz. Ama ben Türkiye’de 1’inci sırada olduğumuzu düşünüyorum. Biz NESSKOOP olarak 3 ay gibi bir sürede 70 Milyon gibi para dağıttık.  Esnaf Sanatların bazı mevzuatlarında da değişiklikler oldu. Kredi vade oranı 4 yıla çekilirken taksit ödemeleri 6 aydan 3 aya indirildi. Dolayısıyla inşallah yılsonuna doğru faizlerin geriye çekileceği gündemde. Mayıs ayından bugüne kadar kredi kullanan esnafımızın limiti varsa kalan limiti artık önceki çektiği krediyi kapatmadan çekebilecek.  Bu sorunumuzu da Genel Başkanımız Sayın Abdulkadir Akgül çözdü.  Biz bu hükümet döneminde Esnaf Kefalet kooperatifleri Esnaf ve sanatkarı ayağa kaldıracak paraya kavuştu. Hükümetimizin esnaf ve sanatkarımıza yarattığı kaynak gerçekten ciddi bir kaynak. Bunun yanında 200 bin TL işletme kredisinin yanında 300 bin TL veya hiç kredi kullanmamışsa 500 Bin TL yine 10 yıl vadeli işyeri kredisi verdiklerini belirtti.

Eker; “ Bu paraların kullanılmasında en büyük emeği geçen Genel Başkanımız Sayın Abdulkadir Akgül’e Niğde Esnafları olarak çok teşekkür ederim.  Genel başkanımız sayesinde şuan itibariyle hiçbir para sıkıntımız yok. Dolayısıyla esnaf ve Sanatkârlarımız ne zaman kredi talebinde bulunursa bizde gereğini yapıyoruz ve yapmaya da çalışacağız” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim