Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Fahri Eker, 2016 yılında esnaflara 30 bin liraya kadar faizsiz kredi vereceklerini söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun seçim öncesi vaatleri arasında yer alan esnafa sıfır faizli kredi imkanı 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi.

Başkan Eker, 01 Aralık 2015 tarihi itibariyle kooperatife borcu olmayan esnaflarında bu faizsiz krediden yararlanabileceğini belirterek, faizsiz kredi kullanım imkanının esnaf ve sanatkarlar için güzel bir uygulama olduğunu söyledi.

Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin 100 kooperatif arasından en çok para gelen kooperatif olduğunu anlatan Eker: “50 milyon TL Niğde ekonomisine kazandırdık. Sonuç itibariyle bu para Niğde’nin ekonomisine girdi. Küçük esnaf ve sanatkarın gelişmesinde büyütmesinde kullanılan bir paradır. Yüzde 95 civarında da bu parayı insanlar işlerini büyütmek için kullandı. Şoför esnafı aracını yeniledi, birçok esnafımız kendine işyeri satın aldı, malını çoğalttı, sermayesini arttırdı. Dolayısıyla Niğde piyasasına giren yaklaşık 50 milyon lira Niğde ekonomisi için büyük bir katkı sağladı. 2015 yılındaki artışa baktığımız zaman yüzde 50’lik bir artış yakalamışız. Türkiye’de rekor kırmışız. Ankara’dan en çok parayı getirten kooperatif, 100 kooperatifin içinde Niğde kooperatifi oldu. Türkiye genelinde en çok para bize gelmiş. Hem biz şartları daha iyi hale getirdik. Esnaf ve sanatkarın bu parayı kullana bilmesi için elimizden geldiği kadar bütün yönetim kurulumuz personelimiz hizmeti daha iyi nasıl yaparız onun peşindeyiz. Amacımız Niğde’yi ilerdeki süreçte daha iyi yerlere getirmek. Bizim en çok sevindiğimiz konu : “parayı veriyoruz herkes merak ediyor dönüşler nasıl diye “ . Bizim dönemimize ait dönemde bizim verdiğimiz kredilerde tek bir dosyayı icraya vermedik. Dönüşlerde sıkıntımız yok. Esnaf borcunun ödemenin peşinde ve ödüyor” diye konuştu.

Hükümetin esnafa 30 bin liralık faizsiz kredi uygulamasında bazı kriterler koyduğuna dikkat çeken Eker: “ Esnaf ve sanatkarlarımız için önemli bir kredi. Kredi için bir kriter koydular. Dediler ki: “ 01.12.2015 kooperatife kredi ödemesi olanlar bu parayı kullanmayacak ama 01.12.2015 itibariyle borcu olmayanlar bu parayı kullanabilecek. Esnaf ve sanatkarlarkredi kooperatifinden hiç para çekmeyenler bu parayı kullanabiliyor. Birde borcu bitmiş normalde üyesi olan arkadaşlarımızda bu parayı kullanacaktır. Ama gönül şunu ister tüm esnaf ve sanatkar bu krediden faydalansın” dedi.

Esnaf ve Sanatkarın KOSGEB ile Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’ni karıştırdığına dikkat çeken Eker: “Bazı esnaflar bu kredinin KOSGEB tarafından verileceği düşüncesine kapılıyor. Bu paranın KOSGEB tarafından verileceği düşünülüyor. Türkiye genelinde bu krediyi KOSGEB değil esnaf ve sanatkarlar kredi ve kefalet kooperatifi veriyor. KOSGEB’den kredi kullanmışsa esnafımız devlet diyor ki: “aynı andan iki krediden faydalanamazsın, KOSGEB’den kullandınsa, esnaf ve kefalet kooperatifinden kullanamazsın” KOSGEB’de şuanda kredi kullanan esnaf sayısı çok az. Buda şunu gösteriyor esnafın yüzde 90’ını esnaf ve kefaletten kullanıyor. Esnafların KOSGEB’e değil esnaf ve sanatkarlar kooperatifine müracaat etmeleri gerekmektedir. Şuanda müracaatlarımızı alıyoruz. Önümüzdeki aylarda da parayı vermeye başlayacağız” şeklinde konuştu.

Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin 63. Olağan Genel Kurulu’nu da değerlendiren Eker: “Seçimlerin değil hizmet önemlidir. Güven tazeledik. Esnafın bize olan güvenini gördük. Bu bizi mutlu etti. Bize herzaman o güvenle bize olan inançla yine esnafımıza 4 yıl boyunca en iyi şekilde hizmet etmek için uğraşacağız. Eksi 10 derecede uzak demeden yakın demeden davasına sahip çıkan kooperatifine sahip çıkan esnaflarımıza ve bizi o gün yalnız bırakmayan tüm misafirlerimize teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.


Editör: TE Bilişim