Bakanlığımızın Nadas Alanlarını Değerlendirme Projesi kapsamında ilimizde nohut tohumu dağıtımı gerçekleştirildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada; Nadas alanlarının yoğun görüldüğü özellikle İç Anadolu bölgesinde 9 ili kapsayan Nadas Alanları Değerlendirme Projesi'ne ilimizde dâhil edilmiştir. 2018 yılında ilk kez uygulanmaya başlanan ve gelecek yıllarda çerçevesinin genişletileceği düşünülen projenin amacı nadas alanlarının boş bırakılmamasıdır. Üretime kazandırılacak nadas alanlarından elde edilecek yemeklik baklagiller ve hububat istihsalinin ülkemiz ihtiyacına katkı sağlaması hedeflenmektedir.

Projede ilk üretim sezonunda %50 tohum destekli sertifikalı nohut tohumluğu dağıtımı gerçekleştirilmiş olup, sezon sonunda nohut hasadını müteakip, aynı alanlara sertifikalı Buğday, Arpa, Yulaf, Tritikale, Çavdar tohumluğu hububat türlerinden birinin %100 tohum destekli ekimi yaptırılacaktır. 3. Sezonda ise yemeklik ve yemlik baklagil tohumluğu desteği yapılacaktır. Projede yer alan üreticilere yapılan tohumluk desteklerinin yanı sıra müdürlüğümüz teknik elemanlarınca ekim, sulama, gübreleme, ilaçlama ve benzeri tarımsal üretim konularında teknik destek sağlanacak, üreticiler yönlendirilecektir.

İlk yıl nohut ekimi gerçekleştirileceği için toprağa azot bağlayan bakterilerle ilgili il müdürlüğümüzce proje haricinde bir deneme çalışması da yapılacaktır. Bu kapsamda bakanlığımız laboratuvarlarından nodozite bakterisi getirilmiştir. Bakteriler tohumluk ekimiyle birlikte toprağa uygulanacaktı” denildi

Editör: TE Bilişim