MÜSİAD Niğde Başkanı Hüsamettin Gümüştepe, Ali Babacan ile Başkanlar kurulu toplantısında.

 

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği MÜSİAD, “Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı”nı Ankara’da düzenlediği toplantıyla gerçekleştirdi. Toplantıya, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın yanı sıra MÜSİAD’ın 85 noktasından gelen başkanlar katılırken Niğde’den Müsiad Niğde Başkanı Hüsamettin Gümüştepe katıldı..

 

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, toplantıda Ali Babacan ile 2014 yılı ekonomisini değerlendirerek 2015 yılı ekonomisi hakkında ön görüde bulundu.

‘Gelişmekte Olan Ülkeler 2008 Yılı Krizinin Etkileri Üzerlerinden Hızla Attılar’

Nail Olpak, Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı’nda yaptığı konuşmasında 2008 yılında, ABD’de, ortaya çıkan finans merkezli ekonomik krizin özellikle gelişmiş ülke ekonomilerini etkisi altına aldığına vurgu yaptı. Olpak,” Dış ticaret yoluyla da, Türkiye gibi, gelişmekte olan ülkeleri de etkilemiştir. Altıncı yılını geride bıraktığımız krizin etkilerini, Gelişmekte Olan ülkeler, Gelişmiş Ülkelere göre, daha hızla üzerlerinden atabilmiş görünüyor” dedi.

 

 ‘Küresel Krizin Etkilerini Görmek İçin Avro Bölgesine Bakmak Gerekir’

 

Küresel krizin, Gelişmiş Ülkeler üzerindeki etkilerini görebilmek için; kriz sonrası Avro Bölgesi’nin görünümüne bakılması, yeterli olacaktır” diyen Genel Başkan Olpak, “2014 yılında da ekonomik durgunluğun devam ettiği Avro Bölgesi, yılın 3.cü Çeyreğinde %0,2 büyüyebildi. Benzer şekilde; Rus ekonomisi de, ABD ve Avrupa ülkelerinin uyguladığı yaptırımlar, Ruble’nin yaşadığı değer kaybı ve bütçenin yarısını oluşturan petrol ve doğalgaz fiyatlarında yaşanan düşüşün etkisiyle, 2014 yılında birçok riskle yüzleşmek zorunda kalmıştır ” diye konuştu.

 

 ‘2014 Yılında Türkiye Ekonomisi Güçlü ve İstikrarlı Yapısını Korudu’

 

 “2013 yılında, Gezi Olaylarıyla başlayan ve 17-25 Aralık Operasyonları ile devam eden gelişmelere rağmen Türkiye ekonomisi, 2014 yılının ilk çeyreğinde de %4,8 büyümüş ve OECD ülkeleri arasında birinci çeyrekte en çok büyüyen ülke olmuştur. Ardından ikinci ve üçüncü çeyrekte de, %2,2 ve %1,7 büyüyerek, 20 çeyreklik bir büyüme performansı göstermiştir.

 

 ‘2014 yılı Dış Ticareti 2013’e Göre Daha Başarılı’

 

2014 dış ticaret rakamlarına bakıldığında, 2013 yılına göre daha başarılı bir yıl geçirildiğini ifade eden Olpak, “2013’ü, 2012 ihracatının gerisinde tamamladıktan sonra, Ocak 2014’te 12,5 milyar$ ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracatını gerçekleştirdik. 2014 Ocak-Kasım döneminde ihracat, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %4,2 atmış ve 144,5 milyar dolar olmuştur. Aynı dönemde ithalatsa, %3,5 azalarak 220,4 milyar dolar olmuştur. Böylece, Ocak-Kasım.2014 dönemi dış ticaret açığı, bir önceki yılın aynı dönemine göre %15,5 azalarak, 76 milyar dolar olmuştur” dedi.

 

 ‘MÜSİAD Değerlendirme Anketi Sonuçları Paylaşıldı’

 

 “Üyelerimizle gerçekleştirdiğimiz anketimizde ilk soruyu, 2014 yılının nasıl değerlendirildiğini sorarak başladık. Bu soruya üyelerimizin %39’u ‘daha iyi’ cevabını verirken, %36’sı ‘aynı şartlarda’ geçtiğini söylemiş; %25’i ise geçmiş yılı, firması için ‘daha kötü’ olarak değerlendirmiştir.

 

 ‘2015 Yılı 2014 Yılına Göre Daha İyi Geçecek’

 

“Son olarak, üyelerimize, 2015 yılının 2014 yılına kıyasla nasıl geçmesini bekliyorsunuz diye sorduk. Üyelerimizin %58’i 2015 yılının daha iyi geçeceğini, %21’i 2014’e benzer şekilde geçeceğini ifade ederken, kalan %21’i ise daha kötü geçeceğini söylemiştir. Anlaşılacağı üzere, üyelerimizin 2015 beklentileri olumlu yöndedir.”

 

 ‘Müsiad Olarak Çözüm Sürecine Tarafız’

 

“2014 yılında, 30 yıldır en büyük problemimiz olan Terör ve Güneydoğu Sorununda, sekteye uğratılmaya çalışılsa da, Çözüm Süreci’nin kaldığı yerden devam ettiği bir yıl olmuştur. 17 ve 25.Aralık, Kobani’ye bağlı 6-7 Ekim Olayları ve diğer olumsuzluklara rağmen, Çözüm Süreci, kararlı ve güçlü siyasi iradenin etkisiyle, meşru siyaset sınırları içinde sürdürülmüştür. MÜSİAD olarak, Türkiye’nin selameti ve geleceğimiz için, Çözüm Sürecine tarafız, olmaya da devam edeceğiz.”

 

ALİ BABACAN MÜSİAD GENİŞLETİLMİŞ BAŞKANLAR TOPLANTISINA KATILDI

 

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği MÜSİAD’ın Ankara’da düzenlediği Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı’nda, konuşma yaptı. Gezi olayları ile başlayan, 17-25 Aralık operasyonları ile tescillenen bir “darbe girişimi” yaşadıklarını anlatan Babacan, “Biz Türkiye’de gerçek anlamda darbeleri gördük. Parti kapatma davasıyla yargıdan da bir darbe olabileceğini az çok anladık ama 17-25 Aralık, dünyada eşine benzerine az rastlanır bir darbe girişimiydi” diye konuştu.

 

 “Türkiye’nin 2014 Yılında Yüzde 3’lük Büyümesi Fena Bir Sonuç Değil”

 

Türkiye’nin çevresine bakıldığında Irak, Suriye ve Rusya gibi ülkelerde sorunlar yaşandığına dikkati çeken Babacan, “Bütün bunlara rağmen Türkiye’nin 2014 yılını yüzde 3 gibi bir büyümeyle kapatması fena bir sonuç değil” dedi.

 

 ‘2015 Yılında Enflasyonun Yüzde 6’lara İneceğini Tahmin Ediyoruz’

 

Cari açığın, 2013 yılında alınan tedbirlerin ardından, hızlı düşüş trendine girdiğini kaydeden Babacan, “Enflasyona baktığımızda, hem kurun artışından gelen etki hem de kuraklık sebebiyle gıda fiyatlarından gelen olumsuz etki artık ortadan kalkıyor. Eğer kur kaynaklı yeni bir dalgalanma olmazsa enflasyonun 2015’te yüzde 6’lara ineceğini tahmin ediyoruz. Hatta yılın sonunun beklemeden hemen mart, nisan derken yüzde 6’larda enflasyonu görebileceğimizi tahmin ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

 

‘Çözüm Süreci Açısından 2015 Yılı Çok Önemli’

 

Çözüm sürecinin önemine vurgu yapan Babacan, “Bu süreci aksatıcı girişimlere kalkanlar bilin ki Türkiye’nin güven ve istikrar ortamına kastetmektedir. Bunlar Türkiye’yi, milletini seven kişiler değil” diye konuştu. Bu sürecin, Türkiye’nin normalleşmesi olduğunu dile getiren Babacan, bu açıdan 2015 yılının çok önemli olacağını ifade etti.

 

 “Dünya ekonomi ve finans gündemini Türkiye belirleyecek”

 

Dünya ekonomisine ilişkin de değerlendirmeler yapan Babacan, Türkiye’nin bu yıl G20 dönem başkanlığına seçildiğini hatırlattı. G20’nin, dünya nüfusu ve ekonomisinin çok büyük bir bölümünü temsil ettiğine dikkati çeken Babacan, şöyle devam etti:

“Eskiden pek çok önemli karar G7’de alınıyordu ama G7, şimdi gündemden düştü. Hatta eskiden biz hep, G20’nin liderler zirvesi olması gerektiğini söylüyorduk ama bu ancak 2008’de gerçekleşti. Ne zaman ki kriz geldi, vurdu ki bu krizin kaynağı gelişmiş ülkelerdi ve çözümü tek başına sağlayamayacaklarını anladılar, o zaman dediler ki ‘G20 zirvesi yapalım.’ Biz de ‘şimdi dediğimize geldiniz’ dedik. Keşke kriz yaşanmadan önce liderler bir araya gelseydi, konuşsaydılar, belki bu krizi önleyici önerilerde bulunurduk, onlar da belki bizi dinlerdi ve dünya bu hale düşmezdi.”

 

 “Her türlü tedbirimizi aldık”

 

Dünya ekonomisinin bu yıl yavaş yavaş toparlanmaya başlayacağını belirten Babacan, kriz öncesi büyüme seviyelerinin ise görülemeyeceğini söyledi. Babacan, petrol fiyatlarının düşmesinin de bazı ülkeler haricinde dünya geneline çok önemli katkı yapacağını ifade etti.

 

 “Avrupa Hızla Deflasyona Gidiyor”

 

Avrupa Merkez Bankasının genişleme adımlarının arka arkaya geldiğini ancak bunun hiçbir faydası olmadığını belirten Babacan, Avrupa’nın hızla deflasyona doğru gittiğini söyledi.

Bunu önlemek için de çırpındıklarını dile getiren Babacan, “Avrupa Merkez Bankası ne kadar düşük faiz uygularsa uygulasın, güven olmadığı için büyüme, toparlanma olmuyor. Yapısal reformları pek çok ülke yapmıyor. Maalesef Avrupa’daki siyasi tablo çok karışık. Sadece bütçe açıkları değil, liderlik açıkları da bugün Avrupa’nın en büyük problemi. Avrupa’da şu andaki sakin durum işlerin çözüldüğü, krizin bittiği anlamına gelmiyor. Avrupa’da her an dikkatsizlik ve kötü yönetim, kötü politikalar, bir anda sıkıntıları tekrar getirebilir. Onun için Avrupa’daki toparlanmanın biz hep zayıf ve kırılgan bir toparlanma olduğunu dile getiriyoruz” ifadelerini kullandı.

 

HÜSAMETTİN GÜMÜŞTEPE TOPLANTIYA DAİR ŞUNLARI SÖYLEDİ

 

Müsiad Niğde Başkanı Hüsamettin Gümüştepe, toplantıda dile getirilen konuları bakıldığında ülke ekonomisinin giderek büyüdüğünü, Avrupa ülkelerine göre çok daha iyi konumlara geldiğini ifade ederek şunları dile getirdi: ‘’Baktığımızda, ülkemiz ekonomisinin son yıllarda Anadolu’ya kaydığını görmekteyiz. Anadolu’ya kayan bu yatırımcıyı Niğde’mize ne kadar çok çekersek o derecede ilimizin kalkınmasına vesile oluruz. Görüştüğümüz iş adamlarına Niğde’mizin yatırım fırsatlarını anlatıp yatırım çekmeye gayret ediyoruz. Amacımız Niğde’mizin kalkınmasıdır. Müsiad olarak bu konuda elimizden gelen her türlü gayreti sergileyeceğiz’’ diye konuştu.

Editör: TE Bilişim