Dost Meclisi’nin bu ayki konusu “Kenevir Yetiştiriciliği ve Kenevirin Endüstriyel Kazanımları” olarak ele alındı.
 
 Tarım ve Orman il Müdürü Asım Baş, Niğde Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan, Kamu Üniversite Sanayi İş Birliği İl Temsilcisi Prof. Dr. Yusuf Toraman’ın katkılarıyla, SGK İl Müdürü Mustafa Aydoğdu, İŞKUR İl Müdürü Ali Bingül’ün de katılımlarıyla Dost Meclisi’nin bu ayki konusu “Kenevir Yetiştiriciliği ve Kenevirin Endüstriyel Kazanımları” olarak ele alındı.
 
MÜSİAD Niğde Başkanımız Mücahit Umucu, “Bilindiği üzere bölge milletvekilleriyle bir yıla yakın zamandır kenevir ekimi konusunda MÜSİAD Niğde olarak görüşmelerimiz devam etmekteydi. Özellikle patates ekim riski bulunan bölgelerde asgari ölçüde toprak ıslahı, halihazırda patates ekimi devam eden topraklarımızda münavebe bitkisi, optimal boyutlarda ise milli tarım, üretim ve endüstri politikalarına sağlayacağı önemli katkılar sebebiyle kenevir üretimi şubemizin ciddi anlamda ele aldığı bir konuydu. Niğde Milletvekillerimiz Sayın Yavuz Ergün ve Selim Gültekin’in özverili çalışmaları neticesinde üretime izni verilen on dokuz ilin üzerine Niğde’nin de ilave edilmesi konusunda sona yaklaşılmıştır. Heyecanla ve yakından takip ettiğimiz kenevir ekimi izni müjdesini de değerli hemşerilerimiz ile önümüzdeki günlerde paylaşacağız” dedi.
 
MÜSİAD Dost Meclisinde yapılan sunum ve karşılıklı müzakerelerden neticelere ulaşıldığını belirten Umucu: Neredeyse insanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahiptir, kenevir, fıtri bir bitkidir. Gerek işlenmiş biçiminin(Yağ gibi) gıda olarak gerek günlük ve gerekse de yüksek endüstriyel ürünlerin üretim ve kullanımıyla sağlıktan, tekstil, çevre, ilaç, enerji, kozmetik, otomotiv, inşaat, hayvancılık, kağıt ve daha birçok sektöre hitap etmesi bakımından çok geniş bir yelpazeye sahiptir.   Kenevir, Türkiye’nin genel iklim şartlarına uygun bir bitki türü olmakla birlikte Niğde’de de yetiştirilebilmesi gayet mümkündür. Su kaynaklarımızın kimi bölgelerimizde(Edikli, Orhanlı, Gölcük, Ağcaaşar gibi) çok derinde çıkarılmasına mukabil kenevir bitkisinin ihtiyacının az olması ekilebilirliğini arttırmaktadır. Bu durum patates ekiminin tamamen sona erdirilmesi olarak algılanmamalıdır. Zira patates, Niğde’yle üretim ve üretim kültürü olarak özdeşleşmiş bir ziraat ürünüdür. Patateste ekim, üretim, verim ve tohum kalitesinin arttırılması bu ziraatin sürdürülebilir ve ciddi gelir elde edilebilir özelliğini korumasını sağlayacaktır. Kenevir, patates üretim alanlarında ürün ve toprak kalitesini arttırmak için münavebe bitkisi olarak ciddi bir alternatif özelliğine sahiptir.

Kenevirin kaderini önemli ölçüde endüstriyel teşebbüs ve derinlikler belirleyecektir. Bir taraftan işlenmiş nihai endüstriyel ürünlerin üretimi sağlanırken diğer taraftan da pazarlama ve pazar oluşturmaya dair istikrarlı bir çalışma disiplinine muhakkak ihtiyaç duyulacaktır.

Kenevir endüstrisinin sanayi alanında olabilmek, sanayicimizin de dikkatli davranmasıyla doğru orantılı olacaktır. Üretim trendinin ortaya çıkması halinde ekim, hasat, ara işlem, tam mamül makinelerinin şehrimiz altyapısından piyasaya arzedilmesi en büyük arzu ve hedefimizdir. Ancak trendi takip edemeyen sanayi üreticileri halihazırda teknolojisini yaşayan veya tamamlamış mamüllerle karlılık oranlarını ya düşük tutturmakta veyahut da ticari istikrarlarını sürdürememektedir.  Kenevir ve mamillerinin piyasada revaç bulabilmesi için üretim ve son mamül maliyetlerinin paydaşlarını üzmeyecek şekilde düşürülmesi gerekmektedir. Hem hasat hem de sanayi ürün piyasa yansımaları kendi içinde doğru bir bütünlük sağlaması için aktörlerin birbiriyle doğru diyalog ve işbirliği içinde olmasına azami dikkat sarf edilmelidir” diye konuştu.
 
Editör: TE Bilişim