Meram elektrik dağıtım şirketi genel müdürü Muhittin Murat geçtiğimiz Perşembe günü yaptığı basın açıklamasında Niğde’nin kanayan yarası haline gelen elektrik borçları nedeni ile oluşan tarımsal sulama sorunun tek çözümü “borçların ödenmesidir” dedi.



Önceki gün MEDAŞ toplantı salonunda Kendilerine yapılan eleştirilere basın yolu ile cevap veren Muhittin Murat yaptığı açıklamada; bilindiği üzere MEDAŞ genel müdürlüğü 2009 yılının ekim ayından itibaren işletme hakkıyla birlikte özelleşme kapsamına girmiş olarak faaliyet göstermektedir. Bu faaliyet içerisinde meram’a bağlı Konya dahil olmak üzere 6 ilimiz var. Bu illerden bir tanesi de Niğde, özellikle bölgede faaliyet gösterdiğimiz hizmet alanları içerisinde yoğunlaştığımız illerden bir tanesi. Buradaki faaliyet alanın içerisinde en büyük meşguliyetimizi teşkil eden tarımsal sulamayla gerek önceki yıllarda gerekse son dönemlerde karşılaştığımız bazı problemleri sizlerle paylaşılması biz daha uygun gördük. Bunu da karşılıklı görüşerek, telakkide bulunarak bunları sizlere aktarabilirsek bizim için bölgedeki vatandaşlarımızı, abonelerimizi bilgilendirmiş oluruz. dedi.



Eleştirileri hak etmiyoruz!

MEDAŞ olarak Niğde bölgesine yıllık 791 milyon Kv enerji satışı olduğunun altını çizen Murat; bu satışın 122 milyon Kilovat saatini tarımsal sulama oluşturmaktadır. Tarımsal sulama içerisinde de geçmişten gelen özellikle devlete ait olduğu zamandan gelen alışkanlıklar nedeni ile bazı sıkıntılar var. Tarımsal sulamada kullanılan enerji borçları bulunmaktadır. MEDAŞ abonelerin sorunlarını gidermek ve birikmiş alacaklarını tahsis etmek için 2009 yılından bu yan iki kez yapılandırmaya gitmiş fakat çiftçilerimizden geri dönüş olmamıştır. Bu manada tabi ki amacımız bölgedeki borcu olmayan abonelerimize enerji sağlayarak mağdur olmamalarını sağlamaktır. Bu kapsamda borçlu olan abonelerimizin enerjilerini kesmek zorunda kaldık. Bunu keserken de bölgede borcu olmayan abonelerimiz için bizlere maliyeti yüksekte olsa 234 jeneratör alarak yerleştirdik. Bu masrafların bir dönüşü olmak zorunda, borçlu abonelerden borçlarını tahsis konusunda ciddi tepkilerle karşılaşmaktayız. Geçtiğimiz son bir ay içerisinde ekiplerimize 3 kez taciz ve darp olmuştur. Burada bizlerin amacı vatandaşlarımızı mağdur etmek değil karşılıklı olarak sorunları çözmektir. Tabi ki her işin bir maliyeti oluyor. MEDAŞ enerjiyi peşin olarak alıyor peşin olarak satmak durumundadır.



Bu enerjinin geri dönüşü olmadığı zaman şirket olarak bizim başka kaynağımız yok. Şirketlerin çalışma şekilleri böyledir. Kısacası Vatandaşlarımızın alandaki ekiplerimize karşı olumsuz davranışları hakarete varan tavırları ve son kurşunlama olayı, sahadaki ekiplerimizin morallerini bozmaktadır. Vatandaşlarımız gösterdiği tepkiyi hak etmiyoruz. Dedi.



Kendisine yöneltilen soruları cevaplayan Murat, çiftçilerle uzlaşma yoluna gidilecek mi? Sorusuna “uzlaşma ancak al gülüm ver gülümle olur!” enerjiyi kesmek çözüm değil ama biz şirket olarak enerjiye bir bedel ödüyoruz. Bedelini alamadığımız enerjiyi de vermeyiz. Bu durumda herkes ayağını yorganına göre uzatmak durumdadır. Son üç yılda bu bölgede 75 milyon alacağımız birikti. Diye konuştu.



Editör: TE Bilişim