Bor TSO’nun Muhasebeciler ile ilgili basın açıklamasının üzerine Niğde Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Oda Yönetim Kurulu tarafından sert bir açıklama yapıldı.


Bilindiği üzere Bor TSO Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Çalapkulu, Oda binasında esnaflar ile birlikte yaptığı bir basın toplantısında, muhasebecilerin defter tasdik ücreti adı altında Niğde’de sadece sermaye şirketlerinden 500 bin TL’nin üstünde, Niğde genelindeki tüm esnaflarla birlikte 2,5 milyon lira haksız kazanç elde ettiğini ifade ederek, bu konuda adil olmalarını ve yetkilileri göreve çağırmıştı. (Burada Tıklayın)

Sitemizde yayınlanan bu açıklama üzerine kamuoyun da büyük ses getirmiş ve sitemize de onlarca yorum gelmişti.

Bor TSO Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Çalapkulu’nun bu açıklamasının ardından, SMMM -  Niğde Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Oda Yönetim Kurulu adına bir açıklama yapıldı.

Açıklama da , Bor TSO Başkanı Çalapkulu tarafından ifade edilen rakamların gerçekle ilgisi olmadığı belirtildi.

Niğde SMMM yazılı açıklamasında şu ifadelerde bulundu ;

Çoğu zaman hak ettikleri Müşavirlik ücretlerini almakta zorlanan, sözleşmelerin de bulunmadığı halde, mükelleflere birçok konuda karşılıksız danışmanlık yapan, Maliye Bakanlığının Resmi Ücret Tarifesinde yazılı olduğu halde bankalara verilen belgelerden, ba,bs, beyannamelerinden emlak beyannamelerinden SSK, Bağ-Kur evreklarından hak ettiği ücretleri tahsil edemeyen, tasdiki zorunlu olan ticari efterleri ve TTK’na göre yien tasdik ettirilmesi gereken şirketlere ait defterleri sorumluluğu olmadığı halde, mükellefin cezai duruma düşmemesi için karşılıksız olarak yaptığı danışmanlık ve el emeğini görmezden gelen Emrah Çalapkulu’nun soygunculuk ithamını aynıyla kendisine iade ediyoruz. Defter Tastiklerinin Mali Müşavirlerce yaptırılması sayın Emrah Çalapkulu’nun bilemeyeği kadar uzun yıllara dayanmaktadır. Türkiye’de Mali Müşavirler Odalarının kuruluşlarından sonra Haksız Rekabete sebebiyet verilmemesi adına Mali Müşavir Odalarınca tavsiye niteliğinde Ücret Tespiti yapılmasına başlanmıştır. Bu ücret tespiti esnasında 13 kişiden oluşan Danışma Meclisimiz konu üzerinde araştırmasını yaparak Mükellefe ait olan Defter ve kağıt bedelleri ile değişen sayfa sayısına göre tasdik bedellerini rapor halinde Yönetim Kurulumuza sunmuştur. ”denildi.

Açıklamanın devamında, SMMM Yönetim kurulunun geçen yılki defter tasdik ücretlerine Noter tasdik ücretinin artış oranına uygun olarak artış yaptığını ve bunun Yönetim Kurulunca da  tavsiye edildiği belirtilirken, Mali Müşavirlerimizin Yeni Türk Ticaret Kanunu ile getirilen 4 bin TL. para cezasına hiçbir mükellefin muhatap olmaması için göstermiş olduğu gayret ve titizliği Bor Ticaret Odası Başkanı’nın anlamasını ve geçmiş yıllarda olduğu gibi isteyenin kendi defterlerini tasdik ettirebileceğini not olarak düşüldüğü  açıklandı.


SMMM Yönetim Kurulu adına yapılan açıklama da ; “ Bizce basına bu açıklamayı yapmadan kendi Mali Müşaviri ile görüşmüş olsa veya Mali Müşavir Odası yetkilileriyle görüşmüş olsa kendi açkılamasını ne kadar haksız ve yersiz olacağı anlaşılacaktı. İstenen Defter Tasdik Ücretlerinin sus payı olarak ifade edilmesi yanlış ve usulsüz işlemler içinde olunduğunun ifadesi midir? Hiçbir Müşavir Mükellefin varsa yanlış ve usulsüz işlemlerinin aracısı olamaz. Mali Müşavir emeğinin yasal karşılığını ister, hakkının zamanda verilmesini ister, mükellefe yasal zeminde her türlü bilgi ve birikimini seve seve aktarır, mükellef cezaya, zarara uğratılmasın diye defalarca mükellefin ayağına gider, defalarca telefonla belge ister.

Niğde SMMM Odası olarak sayın Emrah Çalapkulu’nun açıklamasını şiddetle kınıyoruz. Mali Müşavirliklerimizce talep edilen miktarın makul bedel olduğuna inanıyoruz. Niğde’nin Türkiye’den soyutlanmayacağını her ilin tespit ettiği ücretin kendi şartlarının  gereği olduğunu biliyoruz.”denilerek, açılamanın sonunda bütün hemşerilerimizin ve esnaf ve sanatkarların yeni yıllını kutladılar. 

NİĞDE SMMM ODASININ AÇIKLAMASININ ORJİNALİ VE TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN






Editör: TE Bilişim