Niğdeli tarım üreticisi bir türlü kafasını kaldıramıyor, ya patates donuyor, ya para etmiyor... Şimdi de kayısıların donmasına hazırdık ama 1930'lardan beri gerçekleşmeyen don olayı bu yıl gerçekleşti. Uzun zamandır ilk defa elma ve kayısıları soğuk vurdu. Dolayısı ile Niğde ekonomisi yine zararda... Bu konuda, Ziraat Odası, Üretici, Muhafelet Partisi ve sonuçta Hükümet ne dedi?


Haber: Selim GÖKEL


Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, 30 Mart'ta yaşanan don olayının elma, kiraz ve kayısı ağaçlarının zarar gördüğünü ve dolayısı ile üreticilerin büyük zarara uğradığını belirtti.

ZİRAAT ODASI BAŞKANI NE DEDİ?

Niğde'nin elma üretiminde Türkiye'de 3'üncü sırada yer aldığını vurgulayan Kenar şunları söyledi.

Tüm elma ve meyve bahçelerimiz don zararı görmüştür ve yaptığımız incelemelere baktığımız zaman yüzde 80'lere varan don olayından zararımız vardır. En büyük zararı gören ise elma bahçeleri olmuştur. Niğde'de yaklaşık 400-450 bin ton civarında elma üretimi varken şuandaki gözlemlerimize göre bu yıl elma üretimi 50 bin ton dahi olmayacağını tahmin etmekteyiz. Bu durumdan çiftçilerimiz zarar görmüş oluyor ve etkilenmiş oluyor. Çiftçilerimizin mağduriyetlerinin nasıl giderileceğini tabii ki hükümet yetkililerimiz biliyordur. Devletimiz bu çiftçilerimize de yardım elini uzatırsa memnun oluruz.


ÜRETİCİ DEVLETTEN YARDIM BEKLİYOR?

Don olayından zarar gören Niğde merkeze bağlı Dündarlı Beldesi'ndeki elma üreticileri  tek geçim kaynaklarının elma olduğunu belirterek şunları söylediler.

"Elma ağaçlarımızda bir tane çiçek kalmadı, hepsini don vurdu. Kasabamızın tüm meyve bahçelerini ve buğday tarlalarını don vurdu. Şu anda biz çiftçilerin yapacağı bir şey kalmadı, devletimizin yetkililerinden bir an önce bizlere yardım etmesini istiyoruz. Biz çiftçiler olarak elimizden gelen ne varsa yapmamıza rağmen don olayına engel olamadık. Şu anda meyve ağaçlarımızda meyve yok. Bizim geçim kaynağımız elma onu da don vurdu çiftçiler olarak kara kara düşünmekteyiz"

CHP NİĞDE MİLLETVEKİLİ DOĞAN ŞAFAK NE DİYOR?


CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak 30 Mart 2014 tarihinde elmaların donması sonucunda, yaşanan felaketinin hemen ardından 4 Nisan 2014 tarihinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker’in cevaplaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na yazılı soru önergesi verdi.

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesindeki sorular şöyle;

1- Niğde ilimizde yaşanan don felaketi sonucunda oluşan zararın tespiti yönünde yapılan çalışmalarda gelinen aşama nedir?

2- Niğde ilimizin sınırlarında don olayından etkilenen arazi büyüklüğü ve üretici sayımız ilçe ve köyler düzeyinde ne kadardır?

3- Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerinizin tespitleri doğrultusunda, ilçe ve köyler düzeyinde yaşanan don felaketi zarar oranları ve üreticinin kaybı nekadardır?

4- Niğde ilimiz genelinde, elma bahçelerinde yaşanan don felaketiyle ilgili tespitler sonucunda zarara uğramış üreticilerimizin yüzde kaçı TARSİM sigortası kapsamındadır?

5- Beliren zarar ve borcun miktarı göz önünde bulundurulduğunda; Bakanlığınız, elma yetiştiricilerimizin Tarım ve Kredi Kooperatiflerine ya da T.C. Ziraat Bankasına olan borçlarının yapılandırılması, mevcut kredi borçlarının faizsiz ertelenmesi yönünde bir çalışma yürütecek midir?

6- Elma bahçelerinde yüksek oranda don felaketiyle karşılaşan üreticilerimizin zararlarının destekleme kapsamına alınması yönünde bir çalışmanız olacak mıdır?

7- Bakanlığınız, Niğde genelinde elma üreticilerimizin yaşadığı don felaketi nedeniyle yapılması öngörülen destekleme, borç erteleme, faiz durdurma kararları için, “TARSİM sigortası kayıtlısı” olma şartını kaldıran bir yasal ve idari düzenleme yoluna gidecek midir?


CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak ile yaptığımız görüşmede şu açıklamalarda bulundu; “ Niğde ilimizin büyük bir bölümü geçimin çiftçilikle sağlamaktadır. Üzücü bir don felaketi yaşanmış, bu defa da elma üreticimiz mağdur olmuştur. Don felaketi bir doğa olayıdır. Fakat AKP Hükümeti bu duruma öyle umursamaz yaklaşmıştır ki, elma üreticilerimizin sorununu görmezden gelmiş ve durumu yavaştan almıştır. Birçok köyümüzde, henüz çiçekleri açmadan, tomurcuk halinde iken don vuran elma bahçelerinde ürünler telef olmuş, çiftçimizin çabası boşa gitmiştir. AKP, çiftçinin emeğini her zamn olduğu gibi görmezden gelmektedir. Tarım Bakanlığı bu duruma hemen el atmalı ve Niğde ilimizin birçok köyünde yaşanan felakete bir çözüm bulmalıdır” dedi.

HÜKÜMET NE DİYOR?

Ak Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu yaptığı açıklama da ; Don olayı nedeniyle tarımsal borçların 1 yıl ertelenmesinin gündem de olduğunu belirtti.

Milletvekil Kavaklıoğlu ; Mart ayının son günü ile Nisan ayının ilk 3 gününde yaşanan don olayıyla ilgili Hükümetimiz sigorta yaptıran ve yaptırmayan bütün üreticileri kapsamak üzere Niğde’nin de yer aldığı 60 ilde 2013 borçlarının ertelenmesiyle ilgili bir çalışma başlatmıştır. Sayın Başbakanımızın talimatıyla 1 yıl süreyle borçların ertelenmesini içeren çalışmayı Hazine Müsteşarlığımız yürütmektedir”. dedi.

Kavaklıoğlu açıklamasının devamında; Öte yandan hasar tespiti çalışmaları halen devam ettiğinden çiftçilerimize 16 Mayıs’a kadar Tarım İl Müdürlüğüne şahsen müracaat etmeleri gerektiğini de duyurmak istiyorum. Çiftçilerimizden don afetinden zarar görenlerin tamamının müracaat etmesi ertelemeden yararlanma hususunda önem arzetmektedir. Tarım sektörü, tabiat şartlarına, risklerine son derece de açık bir sektör olması hasebiyle mutlak surette sigorta imkânından çiftçilerimizin istifade etmesi gerekmektedir. Tarım sigortaları kapsamında meydana gelen don zararlı hasar tazminatları da kesin ekspertizlerden sonra en kısa süre içerisinde ödenecektir.”şeklinde açıklama yaptı.  





BUDA SELİM GÖKEL'İN ÇÖZÜMLEMESİ :)





 
Editör: TE Bilişim