Niğde Marangozlar Hızarcılar Sıvacılar ve Boyacılar Odası Başkanı Mustafa Yıldırım, mobilya imalatından kullanılan hammaddenin döviz kuru nedeniyle yurt dışından çok fazla talep alması ve üreticilerin ürünlerini ihraç etmesi mobilya imalatçılarının ham madde bulmakta sıkıntı çektiklerini söyledi.

Erhan Adem, Niğde'de mera alanının JES projesi için kullanılmasını eleştirdi Erhan Adem, Niğde'de mera alanının JES projesi için kullanılmasını eleştirdi

Sıkıntıların sebebinin hammaddenin döviz kuru nedeniyle yurt dışından çok fazla talep alması ve üreticilerin ürünlerini ihraç etmesi olduğunu ifade eden Başkan Yıldırım; “ Türkiye genelinde mobilyacıların ve mobilya baza, koltuk, kanepe imalatçılarımızda ham madde bulma konusunda sıkıntı yaşanıyor. Sektörümüz ülke ekonomisine katkı sağlamak için canla başla çalışırken ham madde konusunda bu alanda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Bunun da en büyük nedeni hammaddenin döviz kuru nedeniyle yurt dışından çok fazla talep alması ve üreticilerin ürünlerini ihraç etmeleri ve de geçen yıllarda ham maddeyi alıp katma değerli bir hale dönüştürmek ve ihracatını artırmak varken ürünlerin bu şekilde ihraç edilmesi sektörümüzü olumsuz etkiliyor. İç pazarda MDF ve SUNTA bulamadığımız için ürün teminlerinde de gecikmeler yaşıyoruz” dedi.

Ham madde yurt dışına satıldığı için de iç piyasada talebe karşılık verilmediğini ifade eden Yıldırım, “ Malzeme Ticareti yapan esnaflarımızın ürün tedarikinde zaman sıkıntısı yaşıyorlar. Fabrikalardan istenilen ürünler istenilen zamanda yerini ulaşmıyor. Bir diğer konu fahiş fiyat artışları, bundan dolayı hem malzeme tedarikçilerimiz hem de imalatçı üyelerimiz çok etkilenmektedir” diye konuştu.

Niğde Marangozlar Hızarcılar Odası Başkanı Mustafa Yıldırım ham madde sağlayıcı firmaların ve tedarikçilerin bu sorununu çözerek, gereken fiyat indirimini yapması ve tedarik sorunlarının çözülmesi gerektiğini vurgulayarak: “Özellikle son dönemde her kesimde Sünger, Kumaş , Hırdavat , Ham , Mdf her çeşitlerinde Suntalam ve Mdflam gibi malzemelerin fiyat artışı karşısında temennimiz ham madde sağlayıcı firmaların ve tedarikçilerin bu sorununu çözerek, gereken fiyat indirimini yapması ve tedarik sorunlarının çözülmesini istiyoruz . Buradan fabrika sahiplerine seslenmek istiyorum belki bugün pandemiden dolayı yurt dışına ihraç edebilirsiniz fakat ilerleyen günlerin sizlere ve bizlere ne gibi artı eksiler olacak bilinmez bizlerin kullanmış olduğu malzemeleri geçmiş yıllarda fabrikalarından bir müdür görevlendirip kapı kapı ürün sattıklarını unutmamalarını bildirmek isterim” dedi.

Editör: TE Bilişim