Türk Eğitim-Sen Niğde Şubesi Niğde İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan Banka Promosyon İhalesi sonucunda bankaca zorla imzalattırılan taahhütname ile ilgili Niğde Valiliğine başvurdu.

 

Türk Eğitim-Sen Niğde Şube Başkanı İhsan Uğraş konu ile ilgili yaptığı basın açıklamasında ;

Niğde İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan Banka Promosyon İhalesi sonucunda ihaleyi kazanan banka tarafından eğitim çalışanlarına zorla imzalattırılmaya çalışılan taahhütname ile ilgili olarak Niğde Valiliği’ne resmi yazı ile başvuruda  bulunduk.

         Türk Eğitim-Sen Niğde Şubesi olarak daha önce İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ile yaptığımız görüşmelerde ısrarla imzalattırılmak istenen taahhütnamenin yasal dayanağını sorduğumuz halde tatmin edici bir cevap alamamıştık.

“09.08.2010 tarihli 2010/17 sayılı Başbakanlık Genelgesi sonrasında kamu kurum ve kuruluşlarının banka maaş promosyonlarının tamamını personeline dağıtması gerektiği mevzuatın çok açık hükmüdür. Yine 2010/17 sayılı Başbakanlık Genelgesinde promosyon alacak personele taahhütname imzalatma şartı bulunmamaktadır.” dememize rağmen taahhütnamenin imzalanması için ilgili banka tarafından yapılan dayatmadan vaz geçilmemiş, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından da çözüm konusunda hiçbir adım atılmamıştır. Kaldı ki ne komisyon karar tutanağında, ne de Kamu Kurumları Kurum Maaş Ödemesi Protokolü’nde taahhütname imzalanması hususunda bir madde bulunmamaktadır. Belirtilen taahhütnameyi imzalayan personele promosyon ödemesi yapılmış, hiçbir yasal dayanağı ve geçerliliği olmayan taahhütnameyi imzalamayan çalışanların hakkı olan promosyon hesaplarına yatırılmamıştır.

Türk Eğitim-Sen olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün konu hakkındaki duyarsızlığını ve üç yıl boyunca eğitim çalışanlarının maaş ve diğer ücretlerinden binlerce lira kâr edecek ilgili bankanın  zorlayıcı tutumunu şiddetle kınıyoruz. Bu yapılanı eğitim çalışanlarına bir zulüm olarak değerlendiriyoruz.

Konu ile ilgili olarak 26 Haziran 2013 tarihi itibariyle Niğde Valiliği’ne resmi yazı ile de baş vuruda bulunduk. Ayrıca üyelerimize promosyan haklarının verilmesi için dilekçe verdirme çalışmalarına da başladık.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

VALİLİK MAKAMINA YAZDIĞIMIZ RESMÎ YAZI:

 

SAYI    : 030/                                                                                  26.06.2013

KONU  : Promosyon Ödemeleri.

 

 

VALİLİK MAKAMINA

(MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNE)

                                                                                NİĞDE

 

 

09.08.2010 tarihli 2010/17 sayılı Başbakanlık Genelgesi sonrasında kamu kurum ve kuruluşlarının banka maaş promosyonlarının tamamını personeline dağıtması gerektiği mevzuatın çok açık hükmüdür. Yine 2010/17 sayılı Başbakanlık Genelgesinde promosyon alacak personele taahhütname imzalatma şartı bulunmamaktadır.

İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Merkez, Kasaba ve Köy İlkokul ortaokulları, lise ve dengi okullar ile kurumların maaş ve ücretlerinin 3 yıllığına (36 Ay) hangi bankadan alınması ile ilgili ihale Milli Eğitim Müdürlüğü Toplantı Salonunda açık arttırma usulü ile yapılmış olup, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından kurulan promosyon komisyonunun yaptığı toplantı sonucu tutanak hazırlanmıştır. Bu tutanaktaki ifadeler aynen şöyledir:

“KARAR TUTANAĞI

Müdürlüğümüze bağlı Merkez, Kasaba ve Köy ilköğretim okulları, Lise ve dengi okullar ile Kurumların maaş ve ücretlerinin 3 yıllığına (36 Ay) hangi bankadan alınması ile ilgili ihale 25.04.2013 Perşembe günü saat 14:30 da Milli Eğitim Müdürlüğü toplantı salonunda açık artırma usulü ile yapılarak kişi bakma en yüksek teklifi veren 876,-TL' ye Niğde Halk Bankasından alınmasına karar verilmiştir.

Buna göre, 25.04.2013 Perşembe günü yapılan komisyon toplantısında  aşağıdaki kararlar alınmıştır:

Buna göre;

1-Açık artırma usulü ile yapılan anlaşma gereğince, Banka promosyonu, ihalenin yapıldığı 01.06.2013 gününden itibaren 20 iş günü içerisinde Niğde Halk Bankasında Müdürlüğünce personellerin hesaplarına aktarılacaktır.

2-Halk Bankası ile kişi başı 876,-TL' ye anlaşılmış olup, anlaşma 01.06.2013 tarihi ile 01.06.2016  tarihleri arasında 36 ay olarak yapılmıştır.

3-Promosyon 15 Haziran 2013 tarihi itibarıyla maaş alan personellere ödenecektir.

4-Anlaşma yapıldıktan sonra ilimize ilk defa atanan personellere göreve başlama tarihine göre çalıştığı süre kadar Halk Bankası Müdürlüğünce promosyon ödenecektir.

5-İlimize çeşitli nedenlerle nakil gelen personellerden geldikleri eski görev yerinden banka promosyonu  almadıklarına dair resmi yazıyı getirmeleri halinde göreve başladıkları tarih itibarıyla çalıştığı süre kadar Halk Bankası Müdürlüğünce promosyon ödenecektir.

6-Promosyon anlaşma süresi 01.06.2013 tarihi ile 01.06.2016 tarihleri arasında geçerli olacak olup, bu tarihler arasında ilimize gelen bütün personellere banka tarafından promosyon ödenecektir.

İş bu tutanak tarafımızca imzalanarak karar altına alınmıştır.”

Karar Tutanağında da görüldüğü üzere promosyon alacak personele taahhütname adı altında herhangi bir belge imzalatılacağına dair herhangi bir ifade bulunmamaktadır.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile promosyon ihalesini kazanan banka arasında daha sonra yapılan “Kamu Kurumları Kurum Maaş Ödemesi Protokolü”nde ;

“Madde 4-ÖDEME BİLGİLERİNİN BANKAYA İLETİMİ

4.3. Banka, Kurum personeline protokol içeriğinin gerçekleşmesi ve 15/06/2013 tarihinden itibaren ilk maaş ödemesinin yapılması şartı ile PEŞİN olarak toplam 2.931.096.-TL promosyon ödemesi yapacaktır. Promosyon tutarının  2.931.096.-TL'lik kısmı nakit olarak ödenecektir. Promosyon tutarları; Bankamızla devam eden bir protokol kapsamında daha önce peşin promosyon alan personellere önceki kurumun protokol bitiş tarihi ile iş bu protokolün bitiş tarihi arasındaki süre için kıst usulü hesaplama yapılarak ödenecektir. Sadece döner sermaye payı alan personele promosyon ödemesi yapılmayacaktır.

Promosyon tutarınım protokol süresi içerisinde ödenmesi esastır. Protokol bitiş tarihinden sonra işbu protokol kapsamında hiç bir surette promosyon ödemesi yapılmayacaktır.” denilmektedir.

“Kamu Kurumları Kurum Maaş Ödemesi Protokolü”nde “Banka, Kurum personeline protokol içeriğinin gerçekleşmesi ve 15/06/2013 tarihinden itibaren ilk maaş ödemesinin yapılması şartı ile PEŞİN olarak toplam 2.931.096.-TL promosyon ödemesi yapacaktır. Promosyon tutarının  2.931.096.-TL'lik kısmı nakit olarak ödenecektir.” denilmesine ve 15.06.2013 tarihi itibariyle ilk maaş ödemesinin yapılması şartı gerçekleşmesine rağmen, taahhütname imzalayan personele promosyon ödemesi yapılmış, hiçbir hukuki dayanağı bulunmayan taahhütnameyi imzalamayan personele ise promosyon ödemesi yapılmamıştır. Promosyon ödemesi yapılmamasının hiçbir hukuki dayanağı olmadığı gibi 09.08.2010 tarihli 2010/17 sayılı Başbakanlık Genelgesi’ne de aykırı davranılmıştır.

Adına anlaşma yaptığınız ve anlaşma gereği olduğu halde promosyonu hesabına yatırılmayan kurumunuz personellerinin promosyon alacaklarının en kısa sürede Milli Eğitim Müdürlüğü olarak muhatabınız olan banka tarafından personellerin hesabına yatırılmasının sağlanması; yatırılmadığı takdirde her türlü yasal yollara baş vurulacağı  hususunda;

Bilgilerinizi arz ederim.

 

 

                                                                                              İhsan UĞRAŞ

                                                                                              Şube Başkanı

 

 

 

 

EKLER :

EK 1    : Komisyon Karar Tutanağı

EK 2    : Kamu Kurumları Kurum Maaş Ödemesi Protokolü.

 



Editör: TE Bilişim