TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi ve AK Parti Niğde Milletvekili Selim Gültekin, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını hakkında değerlendirmelerde bulundu.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Gültekin; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından açıklanan 100 milyar liralık İstikrar ve Güven Kalkanı paketinin bu kritik süreçte çok önemli olduğunu düşünüyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın İstikrar Kalkanı adını verdiği, şefkat eliyle toplumumuzun her kesimini kucaklayan bu paket ile Devlet Millet el ele verip bu zor günlerin üstesinde de geleceğiz inşallah.” Dedi.

Açıklamasına devam eden TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Gültekin: “ Yeni koronavirüs hastalığı, ilk olarak 2019 yılı Aralık ayında Çin’in Vuhan şehrinde tespit edildi. Ocak ayının birinci yarısında, hastalığın tam teşhisinin konmasının ardından ilk ölüm haberi de geldi. Daha sonra tüm Asya’dan Kuzey Avrupa’ya kadar geniş bir alanı etkisi altına almıştı ve Dünya Sağlık Örgütü, 11 Mart’ta dünya çapında koronavirüs pandemisi, salgını ilan etti. Her ülke, KOVİD-19 tehdidine karşı farklı tedbirlerle mücadele etmektedir. Kimi hızla sınırlarını kapatıp sıkı karantina yöntemlerine başvururken, kimileri de hastalığın serbestçe seyrine izin vererek doğal bağışıklık sistemini harekete geçirmeyi tercih etmektedir.” Dedi.

Sağlık Bakanlığı çalışmaları hakkında bilgi veren TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Gültekin: “ Türkiye, en başından itibaren bu hastalıkla ilgili gelişmeleri yakından izlemiş, tedbirlerini de süratle alarak hayata geçirmiştir. 6 Ocak’ta Sağlık Bakanlığımız bünyesinde bir operasyon merkezi, 10 Ocak’ta da Bilim Kurulu oluşturarak, gelişmeleri anbean takibe alınmış olup, 14 Ocak’ta KOVİD-19 Hastalığı Rehberinin ilk versiyonunu hazırlayarak, konuyla ilgili herkesi, teşhisten tedaviye kadar tüm süreçlerle ilgili bilgilendirmeler yapılmıştır.

Sağlık Bakanlığımız; dünya üzerinde virüs vakalarının görülmeye başladığı ilk anlardan itibaren, süreç yönetimi, alınacak önlemler ve vatandaşlarımızı doğru bilgilendirme konularını etkin bir şekilde yönetmiş ve yönetmeye de devam etmektedir. 12 üniversiteden akademisyenlerin katılımıyla oluşturulan Bilim Kurulumuz gelişmeleri anbean takip etmekte olup, alınacak tedbirler konusunda Sağlık Bakanlığımız ile ortak çalışma yürütmektedir”. Dedi.

Süreci Birlikte Yeneceğiz diyen TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Gültekin: “Vatandaşlarımızın sağlığı her şeyden önemlidir. Büyük, güçlü, kadim değerleri olan bir millet olarak bu süreci daha da güçlenerek aşacağımızdan zerre kadar şüphemiz yok. Yeter ki devletimizin ifade ettiği kurallara uyalım, hem kendimiz hem de çevremiz için sorumluluklarımızı en iyi biçimde yerine getirelim. Sayın Cumhurbaşkanımızın da belirtiği gibi Açıklanan tedbirlere hep birlikte hassasiyetle riayet edersek, evde kalma süresini 3 haftayla sınırlı tutabiliriz. Bu süreçte Cumhurbaşkanlığımızın ve bakanlıklarımızın almış olduğu tedbirlere ve kararlara destek veren, ikazlara riayet eden meseleye ahlaklı ve vicdanlı bir şekilde yaklaşan hemşehrilerime şükranlarımı sunuyorum”. Dedi.

Geleceğimizi ve Ekonomimizi de düşünüyoruz.

Bir yandan hastalıkla mücadele ederken diğer yandan da geleceğimizi düşünmek ve ekonomik olarak ayakta kalmamız gerekmektedir. Koronavirüs tedbirleri kapsamında bazı sektörlerin geçici süre faaliyetlerine ara verdirdik. Bu süreçte esnaflarımızı ve vatandaşlarımızı ekonomik olarak korumak ve ayakta tutmak için bazı önlemleri içeren ekonomik paketimizi devreye soktuk. KDV'den kredi faiz desteğine kadar birçok alanı kapsayan toplam 100 milyar liralık İstikrar ve Güven Kalkanı Paketi ülkemize milletimize hayırlı olsun. Hep birlikte bugünleri geride bırakacağız.

Dünya üzerinde birçok ülke yaşlıların 2.sınıf insan muamelesi yapıp kaderine terk ederken ülkemiz 7 den 77 ye biz biriz beraberiz, her birimiz şanlı neslin evladıyız diyerek kimseyi ayırmamış ve her vatandaşımıza aynı hassasiyetle yaklaşarak tedavi sürecine geçmiştir. Kimi Avrupa ülkelerinin, dezavantajlı grupları, özellikle de yaşlıları adeta gözden çıkartan anlayışlarına asla katılmıyoruz. Tam tersine bizim kültürümüzde, yaşlılarımızı el üstünde tutmak, dünya ve ahiret saadetinin temel şartlarından biri olarak kabul ediyoruz. Bunun için yaşlılarımızı koruyacak ve kollayacağız. Bilim Kurulumuzun önerisiyle, önce İstanbul ve Ankara’da başlatılacak bir çalışmayla, 65 yaş üzerindeki tüm yaşlılarımıza koruyucu maske ve kolonya dağıtacağız. Vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanmasında, devlet kadar, yakınlarına ve komşularına da görev düşüyor. Bu insanlarımıza hep birlikte yardımcı olarak, süreci suhuletle geçirmelerini temin etmeliyiz. Kamu bankalarımız da 76 yaş üzeri emeklilerimizin maaş ödemelerini istemeleri halinde ödemelerini evlerinde yapabilecekler. Ayrıca en düşük emekli maaşımız 1.500 T.L ye çıkarılmıştır. Yine emeklilerimize ödenen bayram ikramiyelerini Nisan ayı başında ödeyeceğiz.

Ayrıca Sayın Cumhurbaşkanımızın Ekomomik İstikrar Kalkanı adını verdiği paket kapsamında devreye sokacağımız tedbirler şunlardır.

1- Perakende, AVM, Demir-Çelik, Otomotiv, Lojistik-Ulaşım, SinemaTiyatro, Konaklama, Yiyecek-İçecek, Tekstil-Konfeksiyon ve Etkinlik Organizayon sektörleri için Muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemelerini 6’şar ay ertelenecek.

2- Konaklama vergisini Kasım ayına kadar uygulanmayacak.

3- Otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemelerini Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için 6 ay süreyle ertelenecek.

4- İç havayolu taşımacılığında 3 ay süreyle KDV oranını yüzde 18’den yüzde 1’e indirilecek.

5- KOVİD-19 salgınıyla ilgili tedbirlerden etkilendiği için nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemelerini asgari 3 ay ötelenecek ve gerektiğinde bu firmalara ilave finansman desteği sağlanacaktır.

6- İhracattaki geçici yavaşlama sürecinde kapasite kullanım oranlarının korunması amacıyla ihracatçıya stok finansmanı desteği verilecektir.

7- Bu dönemde işlerinin olumsuz etkilendiğini beyan ederek talepte bulunan esnaf ve sanatkârların Halkbank’a olan kredi borçlarının, Nisan, Mayıs ve Haziran anapara ve faiz ödemelerini 3 ay süreyle ve faizsiz olarak ertelenecektir.

8- Kredi Garanti Fonu limitini 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkartacak, kredilerde önceliği gelişmelerden olumsuz etkilendiği için likidite ihtiyacı oluşan ve teminat açığı bulunan firmalar ile KOBİ’lere vereceğiz.

9- Vatandaşlarımız için uygun ve avantajlı şartlarda sosyal amaçlı kredi paketleri devreye alınmasını teşvik edeceğiz.

10- 500 bin liranın altındaki konutlarda kredilendirilebilir miktarını yüzde 80’den yüzde 90’a çıkartacak, asgari peşinatı yüzde 10’a düşüreceğiz.

11- Virüsün yayılmasına karşı alınan tedbirlerin etkisiyle Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında temerrüde düşen firmaların kredi siciline “mücbir sebep” notu düşülerek kredi sicilinin bozulmasını engellenecektir.

12- Stopaj gibi kaynağında yapılan kesintilerin ödemelerini içeren muhtasar beyannamelerin sürelerini 3 ay erteleyeceğiz.

13- Asgari ücret desteğini devam ettireceğiz.

14- Mevzuatımızdaki esnek ve uzaktan çalışma modellerinin daha etkin hale getirilmesini temin edeceğiz.

15- Kısa Çalışma Ödeneğini devreye alacak, bundan faydalanmak için gereken süreçleri kolaylaştırılacak ve hızlandırılacağız. Böylece faaliyetine ara veren işyerlerindeki işçilere geçici bir gelir desteği verirken, işverenlerin de maliyetini azaltmış olacağız.

16- En düşük emekli maaşını 1.500 liraya yükseltiyoruz.

17- Emeklilerin bayram ikramiyesini Nisan ayı başında ödüyoruz. Yine emeklilerimizin maaş promosyon ödemelerinin de, şubelere gitmelerine gerek kalmaksızın, doğrudan hesaplarına yatırılmasını sağlıyoruz.

18- Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın belirlediği kriterlere göre ihtiyaç sahibi ailelere yapılacak nakdi yardımlar için ilave 2 milyar liralık bir kaynak ayırıyoruz.

19- İstihdamdaki sürekliliği temin etmek amacıyla 2 aylık telafi çalışma süresini 4 aya çıkartıyoruz.

20- Küresel tedarik zincirlerindeki aksama ihtimaline karşı hem üretimde, hem de perakende de belirlediğimiz önceliklere göre alternatif kanallar geliştireceğiz.

21- Tek başına yaşayan 80 yaş üstü yaşlılarımız için, sosyal hizmet ve evde sağlık hizmetlerinden oluşan periyodik takip programını devreye alacağız.

Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından alınan bu kararların milletimize ve ekonomimize hayırlı olmasını diliyor, Ülkemizin bağımsızlığı ve kalkınması için canla başla çalışan liderimiz, Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ a teşekkür ediyorum.

Gecelek neslimzi oluşturacak çocuklar için çalışmalarına devam ettiklerini dile getiren TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Gültekin: Ülkemizin 2053 ve 2071 hedeflerine ulaşması için gelecek neslimizi bu zorlu süreçte yetiştirecek olan 20 bin öğretmenimizin atamasını gerçekleştirdik. Eğitim camiamıza, ataması yapılan öğretmenlerimize ve milletimize hayırlı olsun.” Dedi.

Biz “ÖNCE İNSAN” diyen bir medeniyetin, “İNSANI YAŞAT Kİ DEVLET

YAŞASIN” diyen bir kültürün mensuplarıyız.

Toplumun tamamının sağlığı ve huzuru için bireyler olarak her birimizin fedakârlıkta bulunma sorumluluğu vardır. Dünyadaki diğer ülkeler gibi Türkiye’deki tedbirler de, salgın riski ortadan kalkana kadar geçici olarak uygulanacaktır. Bu süreçte en çok hassasiyet göstermemiz gereken husus, bireysel temizliğimize ve diğer insanlarla olan mesafemize dikkat etmektir. Sağlığımızı konuştuğumuz bu günlerde şunu da belirtmek isterim ki sigara içenlerin içmeyenlere oranla koronavirüse yakalanma riski 16 kat daha fazla ve ölüm riskini artırmaktadır. Bu vesileyle sigara içen tüm vatandaşlarımızı sağlıklı ve düzenli bir yaşam için sigarayı bırakmaya davet ediyorum.” Dedi.

"Vakit tedbir, tefekkür, tevekkül, okuma, dinginlik vaktidir."

Virüs salgınının ilk ortaya çıktığı günlerden itibaren, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN liderliğinde hızlı kararlar alarak ve süratle uygulamaya geçirerek, ülkemizin bu krizden en az şekilde etkilenmesi için elimizden geleni yaptık, yapmaya devam ediyoruz.

Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin KOCA önderliğinde tüm sağlık camiamız Koronavirüs tehlikesinin belirdiği ilk andan itibaren çok ciddi ve başarılı bir mücadele yürütmekte ve canla başla çalışmaktadır. Süreç yönetimi, alınan tedbirler ve vatandaşlarımızın doğru bilgilendirme konularını etkin biçimde yöneten Sayın Bakanımıza ve sağlık teşkilatımıza teşekkür ediyorum. Milletimizle birlikte nice güçlükleri yendik inşallah alınan tedbirler, birlik ve beraberlik içinde kurallara uyarak bu hastalığın da üstesinden geleceğiz. Rabbim yâr ve yardımcımız olsun.

Editör: TE Bilişim