Vali Âlim BARUT, idaremizin yürüttüğü mikro kredi çalışmalarını hakkında açıklamada bulundu.  BARUT, 2008 yılından bugüne mikro krediye Niğde Özel İdare’nin 325.000 TL sermaye aktardığını belirterek, 5302 sayılı İl Özel İdare Yasası’nın “İl Özel İdaresinin Görev ve Sorumlulukları” başlıklı 6. maddesinin (a) fıkrasında mikro kredi konusunda il özel idarelere sorumluluk verildiğini hatırlattı.

 

Vali BARUT açıklamasında, Niğde İl Özel İdaresi’nin 2008 yılında Türkiye İsrafı Önleme Vakfı ile yaptığı protokol çerçevesinde mikro kredi çalışmalarını sürdürdüğünü dile getirdi. Açıklaması çerçevesinde mikro kredinin kapsamı konusunda da bilgi veren BARUT şunları kaydetti;

 

“Mikro Kredi dar gelirli kadınların kendi kendilerine gelir getirici faaliyette bulunmalarına imkan sağlayan temin ve kefalet istenmeden verilen küçük bir sermayedir. Mikro Kredi, teminatsız ve kefaletsiz kredi almak için, aynı mahallede oturan benzer ekonomik ve sosyal şartları taşıyan asgari beş bayanın bir araya gelmesiyle oluşturulan gruba verilmektedir. Grup üyelerinin hepsine ayrı ayrı mikro kredi verilir. İlk yıl için öngörülen kredi tutarı 100 ile 700 TL arasındadır. Ancak, kredi alan bayanlarımızın girişimcilik ruhu ve potansiyeli dikkate alınarak verilen kredi tutarı her yıl 1000 TL’ye kadar artırılabilmektedir.”

 

Açıklamasının ikinci bölümünde Niğde İl Özel İdare’sinin Mikro Krediye sağladığı desteğe dikkat çeken Vali Âlim BARUT;

 

“İdaremiz 2008 yılından bugüne Mikro Krediye toplam 325.000,00 TL tutarında sermaye aktarmıştır. Bu uygulanan sistem Birleşmiş Milletler tarafından da kabul görmüş bir sistem olmakla birlikte, yapılan uygulama neticesinde geri dönüşümün %100 olduğunu görmekteyiz. Gerek ilimizde gerekse diğer illerde uygulanan bu benzer modellerle üyeler hizmet edebilecek hale getirilmiştir. Sermaye katkısını veren Niğde İl Özel İdaresi bütçesi içerisinde 2013 yılı için de yine Mikro Krediye bir miktar pay ayrılmıştır.”

 

Açıklamasının son bölümüne üretime aktif katılmaya değinen Vali BARUT; “Mikro Kredinin amacı üretime aktif katılımın sağlanmasıdır. Amaç belli. Dar gelirliyi girişimci yapmak ve mali yönden onlara katkı vermek. Projemiz sağlıklı bir biçimde devam ediyor, bundan sonra da edecektir”

 

Editör: TE Bilişim