CHP Niğde Milletvekili ve KİT komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer mevsimsel olarak beklenen dışında olumsuz hava koşullarının üreticilere büyük zarar verdiğini, don ve dolu nedeni ile bazı bölgelerde ciddi ürün kayıplarının yaşanacağını belirtip hükümetin mağdur olan üreticileri desteklemesi ve hasar tespitlerinin acilen yapılmasını istedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer “Mevsimsel hava değişkenliği ve beklenenin altında gerçekleşen hava durumu üreticilerin önemli ölçüde mağdur olmasına neden olmuştur. Ülke genelinde farklı illerde görülen don ve dolu olayı Niğde İlinde de özellikle elma ağaçlarında yüzde 90’lara varan zarar tespit edilmiştir. Niğde ilinde 90 bin dekar meyve bahçesi don olayından zarar görmüştür. Bazı meyvelerin çiçeklenme zamanına denk gelen ve hava sıcaklığının mevsim normallerinin çok altına düşmesi nedeniyle oluşan don olayıyla ilgili, Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün verilerine göre Niğde merkez ve merkeze bağlı köy ve kasabalarda Nisan ayında yer yer yüzde 40 ila yüzde 70 arasında don olayının etkisi tespit edilmiştir.  Yüksek kesimlerinde aynı dönemde yaşanan don olayının yüzde 50 ila yüzde 90 arasında değiştiğinin tespit edildiği belirtilmektedir. Diğer meyve ağaçlarındaki don zararı ise yüzde 80 civarındadır. Başta kayısı ve erken çiçek açan her ürün olumsuz hava koşullarından etkilenmiştir.  Olumsuz hava koşulları ise sürecin daha sorunlu duruma gelmesine vesile olmaktadır. Mayıs ayında da hava koşullarında ani soğumalar ve değişiklik ciddi mağduriyetlere neden olmuştur ”dedi.

ELMA ÜRETİCİSİ PERİŞAN

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer geçtiğimiz yıl özellikle ürün süresince doludan zarar gören elma bahçeleri nedeniyle elma ürünün 10 kuruştan Meyve suyu fabrikalarına verildiğini, üreticilerin mağdur olduğunu bu yıl ise daha çiçek aşamasında don ile zararın katlandığını söyledi. Gürer; “Elma ağacı varlığı bakımından Türkiye’de ilk sıralarda yer alan Niğde’de, don olayından meydana gelen zararlarının tespit edilerek, tek geçim kaynağı çiftçilik olan üreticilerinin zararlarının karşılanması gerekmektedir. Merkeze bağlı 40 ayrı yerleşim yerinde meyvecilik yapılmaktadır. Sazlıca, Uluağaç, Dündarlı, Hacıbeyli, Değirmenli, Yeşilova, Gümüşler, Ballı, Tepeköy, Yeşilburç, Aktaş, Taşlıca, başlıca bölgelerdir. Bor, Çamardı, Altunhisar, Ulukışla ilçelerinde de dolu ve dondan etkilenen bahçeler bulunmaktadır. Dondan ekilenlerden geçmişte yaşandığı gibi TARSİM ve Çiftçi Kayıt sistemine dâhil olmayan üreticilerinde dikkate alınması gereklidir. Sisteme dâhil olmayan üreticiler için yeterince bilinçlenme sağlanamadığı için mağdur üretici sayısı artmakta ve bu üreticilerin bir kısmı ne yazık ki hiçbir destek alamamaktadır. Tarım Bakanlığı dondan zarar gören üreticilerin tümünde destek ve katkı bir an önce sağlamalıdır. Üretici ürün üretme maliyetleri yüksektir. Gübre, ilaç, budama, toprağın işlenmesi gibi aşamaların sonrasında ürün oluşmaktadır. Bu kez çiçek aşamasında oluşan zararda ÇKS ve Tarsim kayıtlı olmayan ancak bahçesi zarar gördüğü saptanan tüm üreticilere destek sağlanmalı ve borç ertelenmesi dâhil her düzenlemenin acilen sağlanması gereklidir. ”dedi.

Editör: TE Bilişim