Niğde’de bahar ayının gelmesi ile birlikte meyve ağaçları çiçek açmaya başladı. Ziraat Odası Başkanı Kenar meyve üreticilerini uyararak önemli açıklamalarda bulundu. 

Niğde’de son yıllarda çiçeklerini erken açan meyve ağaçları don olayı ile karşılaşırken, bu yıl Nisan ayının başında çiçeklerini açması don olayı riski azaldı.

Badem ve kayısı ağaçlarının çiçek açtığı söyleyen Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, üreticilerin olası don olayına karşı ürünlerini sigortalatmaları gerektiğini vurguladı.

Kenar, ‘‘Nisan ayının girmesiyle birlikte bahar ayı kendini gösterdi. Baharın müjdecisi de ağaçların çiçek açmasıdır. Ağaçlar bugünlerde çiçek açmaya başladı. Bölgemiz de ilk olarak badem ağacı ve kayısı ağaçları çiçeklerini açtı. Ağaçların çiçek açmasıyla birlikte risklerde beraberinde başladı. Meyve bahçesi kuran ve geçimini meyveden karşılayan çiftçilerimizin de riskleri başladı. Bu risklerden biri de don olayı. Don olayı erken çiçeklenme de çiçeklerin soğuk alması ile birlikte meyve tutumunun olmaması. Bunun için Niğde Ziraat Odası olarak özellikle erken uyarı sistemi kuramadık fakat bunu kurmak için çaba gösteriyoruz. Bu erken uyarı sistemini önümüzdeki günlerde kurarsak bu tür sistemde daha çok dikkatli olmaları konularında uyaracağız. Fakat çiftçilerimiz bu çiçeklenmeden dolayı zarar görmemeleri için bahçelerini ivedilik ile TAR-SİM sigortalama sistemi ile sigortalatmalarını istiyoruz. Çünkü devlet eskisi gibi bu afetlerde para ödemiyor. Bundan dolayı da çiftçilerimizde mağdur kalıyor.’’ dedi.

‘‘Ağaçların çiçekleri vaktinde açtı’’
Kıra düştüğü zamanlarda havanın soğuma riskinin olduğunu ifade eden Veli Kenar konuşmasını şu şekilde sürdürdü: ‘‘Bilindiği gibi Niğde’miz son yıllarda değişken bir iklime sahip oldu. Bu yıl ağaçlar mevsim normallerinde yani vaktinde açtı. Her sene ki gibi erken açmadı. Fakat bu yıl kayısı ve badem ağaçlarında çiçekler vaktinde açtı. Önümüzdeki günlerde yani Nisan ayının ortalarında da elma ağaçlarının ve diğer meyve ağaçlarının çiçek açmasını bekliyoruz. Geçtiğimiz yıllarda ağaçlar erken çiçek açmıştı ve yüksek don olayı olmuştu. Bu yıl bu don olayını beklemiyoruz. Fakat bazı günler vardı ki, kırağı düştüğü zaman hava fazla soğudun da yine don olabilir. Çiftçilerimiz bu olaylardan mağdur olamamaları için sigortalarını yaptırarak mağduriyet yaşamayacaklarını düşünüyorum.’’ 
Editör: TE Bilişim