Yaklaşan yılsonunda anlık artış gösteren soğan fiyatları yarışına son iki hafta içerisinde itibarı artan Melendiz pırasası, "Değerim 7 TL"  diyerek pazarın ortasında tahtını ilan ettiği gözlemlendi.
Semt pazarcısı Mahmut Özkan,  Niğde'de keyifle sattıkları pırasanın Çiftlik ilçesi bir diğer ismi Melendiz yöresinde İlkbaharda ekiminin yapılarak Sonbaharda hasat edilmesinin hemen ardı tekrar toprağın altına gömüldüğüne dikkati çekti.
Özkan, toprak altına gömülen pırısanın beyaz renk alması ve lezzete gelinceye kadar bekletildikten sonra Kış mevsimi ortasında toprağın altından çıkartılıp satışa sunulduğunu söyledi.
Niğde'de pırasasının tüketiciler tarafından büyük ilgi gördüğüne değinen Özkan, “Özellikle Melendiz yöresinin toprak ve hava yapısı elverişli olduğundan pırasayı üreticiden almak için kaç kişiyi el altından devreye koyarak alıyoruz. Yıl sonu yaklaşırken artan soğan fiyatları yarışına  dahil olan melendiz pırasası,  "Değerim 7 TL"  diyerek pazarın ortasında adeta tahtını ilan etti.
Semt pazarcısı Mahmut Özkan, Melendiz pırasası tüketicilere sunabilmek için büyük çaba sergilediklerine dikkati çekerek; “Melendizin Kula ve Şeyhler köyünde ağırlıklı olarak üretilen pırasayı Şehrimize yakın İllerden de talep olmasından dolayı fiyatlar hem artırıyor, hem üretici bize satarken tok davranıyor” diye konuştu.
Semt pazarcısı Mahmut Özkan, konuşmasında; “Melendiz pırasası tutulması ve müşterilerimizin  talep etmesi tezgahlarımız kraliçesi olmuş durumda. Kar oranı oldukça düşük olmasına rağmen fiyatı 7 TL'den satıyoruz” ifadelerine yer verdi.
UZMANLARIN PIRASA ÖNERİLERİ
Pırasa Uzmanlara göre, Sarımsak ve soğanla yakın akraba olan pırasa “allium” ailesindendir. Pırasa, pek çok kişi için “olmasa aramam” kategorisinde bulunmasına karşın, sağlığa faydaları nedeniyle daha sık tüketilmesi önerilen gıdalar arasında yer alıyor.
Ayrıca diyet yapıyorsanız 1 adet pırasanın (bütün) sadece 50 kalori bulunmaktadır. Sindirimi düzenleyen besin lifi bakımından da oldukça zengin olan pırasa aynı zamanda A, C, K ve B6 vitaminleri için çok iyi bir kaynaktır.
Pırasanın tek dezavantajı yüksek oranda sodyum içermesidir. Tükettiğiniz sodyum oranına dikkat ediyorsanız çok fazla pırasa yememelisiniz.  
Damarları koruduğu pek çok araştırmayla belgelenen “kaempferol” adlı flavonid pırasada bol miktarda bulunur. Bu bileşen, damar astarlarını aşırı aktif oksijen moleküllerine ve tahribata yol açan diğer faktörlere karşı korur.
Bazı çalışmalarda, “kaempferol”ün nitrik oksit üretimini arttırarak damaları rahatlattığı yönünde sonuçlar elde edilmiştir. Pırasa bu özelliği ile yüksek tansiyonu düşürmek için tüketilebilecek sebzeler arasında yer almaktadır.”
 
 
Editör: TE Bilişim