10 yıllık damga süresi dolan elektrik sayaçları değiştiriliyor.

 

Konya, Karaman, Aksaray, Kırşehir, Niğde ve Nevşehir bölgesinde faaliyet gösteren Meram Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (MEDAŞ), 10 yıllık damga süresini doldurmuş sayaçlarla ilgili çalışmalara başladı.

Ölçüler ve Ayar Kanunu gereğince 10 yıllık damga süresi dolmuş sayaçların periyodik muayenesi yapılması gerekmekte olup MEDAŞ tarafından bu konuda müşterilerine üç farklı seçenek sunmaktadır.

 

MEDAŞ MÜŞTERİSİNİN YANINDA

Elektrik sayaçlarının ayar, kalibrasyon ve bakımı ile ilgili işlemlerin, 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu hükümlerince yapıldığına dikkat çeken MEDAŞ Genel Müdürü Önder Kazazoğlu, ‘’Sayaç kalibrasyon işlemleriyle ilgili görevin yerine getirilmesi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca elektrik dağıtım şirketlerine verilmiştir.  Ancak, aynı Kanun sayacı kullanan kişileri de yasal olarak sorumlu kılmıştır. Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği’nde de; elektrik sayaçlarının 10 yılda bir periyodik olarak kontrol ettirilmesi zorunluluğu bulunmaktadır. MEDAŞ müşterilerinin menfaatini düşünerek, bu kapsamda müşterilerine üç farklı seçenek sunmaktadır.” dedi.

 

MEDAŞ MÜŞTERİLERİNE 3 FARKLI SEÇENEK

1. Mevcut sayacın yerine MEDAŞ tarafından temin edilen elektronik (akıllı) sayacın takılması, montaj bedeli dahil monofaze sayaç için 45,07 TL. trifaze sayaç için ise 88,14 TL’dir.

2. Müşterinin mevzuata uygun sayacı kendisinin temin etmesi ve MEDAŞ tarafından takılması,

3. Mevcut sayacın T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yetkilendirilmiş Ölçü Ayar İstasyonu tarafından periyodik muayenesinin yapılarak MEDAŞ tarafından tekrar yerine takılması. Monofaze sayaç için muayene ücreti  65,96 TL, trifaze sayaç için ise 69,85TL’dir.

 

Periyodik muayene ücretinin; sayaç değişiminden daha pahalı olduğuna dikkat çeken yetkililer; MEDAŞ’ın elektronik sayaçları toptan aldığını ve alış fiyatından müşterilerine ulaştırdıklarını; MEDAŞ’ın bu hizmeti karşılığında hiçbir gelir sağlamadığının altını çizdiler.

 

Yeni takılan sayaçların tamamı elektronik (akıllı) sayaç olup, mekanik sayaç üretiminin artık yapılmadığının belirten yetkililer; elektronik sayaçların daha hassas ölçüm yapmakta oluğunu ve hafıza kaydı sayesinde geçmiş dönemlere ait bütün bilgileri sakladığını dile getirdiler.

 

Sayacın değişmesiyle tarife değiştirmek zorunluluğunun olmadığını ancak; 3 zamanlı tarifeye geçilmesi durumunda kullanıma bağlı olarak elektrik faturalarında düşüş yaşanabileceğini söyleyen yetkililer;3 zamanlı tarifeye geçiş için MEDAŞ İşletmelerine yazılı müracaatta bulunulması gerektiği uyarısında bulundular.

 

 

Editör: TE Bilişim