CHP Bor İlçe Başkanı Hacı Mustafa ÇOPUR “ Tarımı engellemeden elektrik borçları için çözüm yolu bulunmalıdır” dedi.

 

Niğde Merkez bağlı köylerde patates üreticisinin sulama suyu nedeni ile oluşan elektrik borçlarından dolayı haciz yolu ile tahsilâta gidilmesi ve elektriklerinin kesilmesi ile oluşan sorundan sonra bu kere Bor ilçesinde MEDAŞ’ın benzer bir uygulamaya yönelmesi tepkilere neden oldu.   

 Bor Bentkavak Kayı yolu Sulama Kooperatifi Başkanı Ümit Baylam kooperatife ait 14 kuyularının bulunduğunu söyleyerek bu kuyulardan 3-4 kuyu borcu var diye tüm kuyularımızın elektriği kesilmek isteniyor. Bu nedenle kuyularımızın başında nöbet tutar hale geldik. Bağlar, bahçeleri bostanlara şeker pancarı mısır gibi ürünlerimiz susuz kalırsa çiftçi perişan olur.”dedi.

Kooperatif Başkan Ümit Baylam Kuyuların hepsi ayrı abone, ayrı trafo, ayrı motor, hepsinden aynı kayıp enerji ve abonman ücreti de alınıyor. 3-4 kuyu borcu nedeni ile tüm kuyuları kapatmaya geldiler ve kapattırmadık. Ardından Konya’dan ekipler geldi. Bizde susuz kalır isek bölge kurur dedik. Parası ödenen kuyuları da kapatmaya kalkmaları tümden borcu olmayan olan ayırmadan üreticiyi mağdur etmektir. Kuyu başında nöbet tutuyoruz.  Bu kuyular ile 22 bin dönüm arazi sulanıyor. Altunhisar yolundan sol tarafından Zengen’den gelen yola kadar bölgeyi içine alan bu sulamadan yararlanıyor. Bentkavak, Bağdüz, Kayı yolu, Manastır, Yanık kapı içine alan bir alanı ilgilendiren sorun ile bahçeler, bostanlar şeker pancarı mısır ürünler mağdur durumda kalacak. Bu kuyulardan elektrik borcu olan 4 kuyu için tümünün trafosu kesilmeye geldi.  Borç 22-8 2012 tahakkuk ediyor.  Aynı gün elektrik kesilmeye geliyor.  Son ödeme tarihi dahi beklenmeden elektrik kesmeye geldiler. Borç 3 bin 800 civarında ama yaklaşım olarak sanki üretici mağdur olsun diye bakılan bir düşünce var.” Dedi.

CHP Bor İlçe Başkanı Hacı Mustafa Çopur’da özelleştirme ile bu tür kurumların el değiştirildiğine dikkat çekerek özel şirket alacağına bakıyor. Ürün ortada kalır mı, Üretici mağdur olur mu? Vatandaş bu yolla zarar görür mü düşünmeden alacağının peşine düşüyor. Sonuçta 14 kuyudan bir kaçında ödeme gecikmesi var diye üretici mağdur edilmesi doğru değildir. Tarımın engellenmesine neden olacak elektrik kesintileri çiftçiyi ve üreticiyi daha mağdur eder. Kesinlikle sorun mağduriyet yaşatılmadan çözüme erilmesini sağlamaktan geçiyor. Seçimlerden önce Partimiz Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu elektrik parası yüzünden mağdur olan çiftçilerimizin yanında olacağımız ve bu sorunu çözeceğini ifade etmişti. Biz parti olarak üreten ve çalışanın yanındayız. Çiftçimiz ve üreticimiz suyu kesilerek cezalandırılması demek onların ürettiği ürünü tüketen halkımızında cezalandırılması demektir. Sorun karşılıklı çözüm yolları aranarak sağlanmalıdır. Özelleştirme ile satılan kurumlardan halka yansıyan şikâyetler gelecekte daha da artacağı da görülüyor. Özelleştirme dar gelirli yoksul halkın haklarının bir yerde yok edilmesidir. Bugun gelinen noktada sorun yokluk ve yoksulluk içine itilen halka daha çok mağduriyet yaratan bir durumdur. Çözüm üreticiyi zorda bırakmak değil ödeme yapacak durumda destekleyeci politikalar yaratmaktır. Teşvik sanayiciye verildiği gibi çiftçi içinde  özellikte elektrikte düşünülmesi gereklidir” dedi.

ÖMER FETHİ GÜRER “ÇÖZÜM ECEMİŞ SUYU PROJESİDİR”.

 Gazeteci Yazar Ömer Fethi Gürer ‘de Niğde ve Bor’da sorunun kökten çözümü için yer üstüne doğal yollardan çıkan su kaynaklarının doğru kullanılması gerektiğini söyled. Endüstri Mühendisi Ömer Fethi Gürer uzun yıllar su sektörünün içinde görev yaptığını ve içme suları yanında doğal kaynak sularının farklı bölgelerde nasıl değer bulduğunu yerinde gördüğünü belirterek Niğde ilinde sulama suyu önemli ölçüde yer altı su kaynaklarının elektrik kullanımı ile yer üstüne çıkarılması sonucu olmaktadır. Bu yol pahalı ve sorunlu bir yoldur. Oysa Niğde suları Adana üzeri Akdenize akmaktadır. Yıllardır yazıyorum Ecemiş Suyu Niğde ve Bor hem içme hem sulama suyu olması sağlanmalıdır. Niğde ve Bor sulama suyu sorunu aşıldığında üretim alanı genişleyecek, yer altı sularının tükenmesi duracak ve suda elektrik sorunu çözülecektir. Bu birkaç yılda olacak bir proje iken yıllardır ihmal edilmektedir. Elektrik borcu için sulama suyunu engellemek bölgeyi kurutur ve felakete yol açar. Borçların yapılandırılması ve çözümü için mutlaka üretici ve çiftçinin yanında olunmalıdır.. Bu nedenle sorun bir an önce üretici çiftçi lehine sonuçlanacak biçimde çözüme erdirilmeli ve elektrik kesme tehdid olarak kullanılmadan da vazgeçilmelidir. Ecemiş suyu projesi hızla ve ciddi bir biçimde ele alınmalıdır” dedi.












Editör: TE Bilişim