Niğde Valiliği koordinasyonunda ve Ahiler Kalkınma Ajansı’nın finanse ettiği Marka Kent Niğde Projesi kapsamında Başkent Ankara’da arama konferansı gerçekleştirildi.

Niğde’nin tanıtım stratejilerinin belirlenerek marka şehir yol haritasının belirlenmesi amacıyla yürütülen “Marka Kent Niğde” Projesi kapsamında Niğde, Mersin, Adana, İzmir ve İstanbul’da yapılan arama konferanslarının 8’incisi Ankara’da düzenlendi.

Niğde Valisi Yılmaz Şimşek başkanlığında yapılan arama konferansına İçişleri Eski Bakanı Muzaffer Ecemiş, Gümrük ve Tekel Eski Bakanı Prof. Dr. Cafer Tayyar Sadıklar, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz, Niğde Belediye Başkanı Rifat Özkan, Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar, 23. Dönem AK Parti Niğde Milletvekili Muharrem Selamoğlu, 24. Dönem AK Parti Niğde Milletvekili Ömer Selvi, Ankara’da görev yapan bürokrat ve siyasiler ile STK temsilcileri ve yine Ankara’da ikamet eden kamu, iş dünyası, meslek birlikleri ile akademisyenler ve Niğdeliler katıldı.

Arama konferansının açılış konuşmasında Vali Yılmaz Şimşek, bürokratlar, siyasiler, akademisyenler ve STK’larla birlikte Niğde’nin gelişimi konusunda işbirliği içerisinde projeler üretildiğini belirterek; “Bu projelerden birisi de Niğde'nin marka kimliğinin belirlenmesini ve kentimizin ulusal ve uluslararası arenada bilinirliğinin artırılmasına yönelik olarak yürüttüğümüz Marka Kent Niğde Projesidir” dedi.

Marka Kent Niğde Projesinin Niğde'nin sadece bugününü değil geleceğini de şekillendirmek için uygulamaya konulduğunun altını çizen Vali Yılmaz Şimşek, “göreve atandığımdan beri üzerinde çalıştığım ve gerçekleşmesi için tüm olanakları seferber ettiğim bu proje üzerinde Ahiler Kalkınma Ajansı ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ile işbirliği yaptık. Bu süreçte Milletvekillerimiz, Belediyemiz, İl Özel İdaresi ile Ticaret ve Sanayi Odası proje fikrimizi desteklediler ve hep yanımızda oldular. Bu vesile ile kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum. Söz konusu proje ile Niğde'yi markalaştırarak bilinirliğini artırmayı, orta vadede de turizm ve kültür kenti yapmak istiyoruz. Şüphesiz ki; marka kent olma yolculuğu; uzun soluklu, sabır isteyen ve kentteki herkesin tek yürek olmasını gerektiren stratejik bir süreç.   Bu süreçte şehrimizdeki tüm paydaşların bir yönetişim modeliyle sürece dahil olması ve projeye destek olup bir sinerji yaratılması büyük önem taşıyor. Bilindiği üzere Türkiye’de marka kent olma yolunda ilk adımı Gaziantep 21 yıl önce attı ve çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. İzmir ise, İzmir Kalkınma Ajansı aracılığıyla bir ihale açtı ve uluslararası bir konsorsiyuma “Marka Kent İzmir Stratejik Planı”nı hazırlatıyor. Görüldüğü üzere İzmir gibi bünyesinde birçok farklı değeri barındıran bir kent bile kendisini marka kent olarak görmüyor ve bu konuyla ilgili uluslararası firmaların desteğini de alarak orta ve uzun vadeli planlamalar yapıyor. Bu da demek oluyor ki marka kent olma yolunda Niğde’yi uzun ve zorlu bir süreç bekliyor.  Biz de tarihi ve  kültürel değerlerimiz ile doğaya  zarar vermeden marka kent olmayı amaçlıyoruz.
Bu süreçte "fikir tepsisi" yöntemi ile Niğde, Mersin, Adana, İzmir ve İstanbul’da arama konferansları düzenledik. Bugünde sizlerle istişare edip aynı yöntemle siz değerli hemşerilerimizin fikirlerine başvuracağız. Bu toplantıları hem hemşerilerimizle buluşmak, hem de Niğde’nin markalaşma anlamındaki değerlerinin ve zenginliklerinin ortaya konması anlamında çok önemli görüyorum. Ben, marka kent sürecinin Niğde’ye her yönüyle yeni bir enerji ve motivasyon kazandıracağına yürekten inanıyorum. Türkiye'de Beypazarı'nı, Gaziantep'i Eskişehir'i düşünürsek; Niğde’mizin marka şehir olması için önünde hiç bir engel yok. Un var, yağ var, şeker var bizlere sadece helva yapmak kalıyor. Bunun içinde başta siz değerli hemşerilerim  ve Niğde gönüllüleri olmak üzere hepimizin bunu istemesi, bu konu için tek yürek olmamız ve çaba göstermemiz gerekiyor. Ben, bu organizasyonun her aşamasında desteklerini esirgemeyen başta Niğde Dernekler Federasyonu Başkan ve Yönetimi ile Başkent Niğde Vakfı Başkanı ve Yönetimine ve sizlere katkılarınız ve katılımlarınızdan dolayı tekrar teşekkür ediyorum. Bu toplantının Niğde'miz için hayırlara vesile olmasını ve beklediğimiz amaçlara hizmet etmesini diliyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum” ifadelerine yer verdi.

Niğde’nin markalaşması yolunda takip edilecek öncelik ve stratejiler tartışıldığı konferansta Ankara’da yaşayan Niğdelilerin konuyla ilgili tespit, görüş ve önerileri alındı.

Ankara’da sonuncusu yapılan arama konferansının ardından proje ekibi ve Niğde Yatırım Destek Ofisi personeli tarafından “Marka Kent Niğde Eylem Planı ve Stratejisi Raporu” hazırlanması planlanmaktadır.
 
Editör: TE Bilişim