Niğde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada; Niğde İl Özel İdaresi tarafından finanse edilen “Alternatif Tarım Ürünleri Projesi” kapsamında Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan Mantar Yetiştiriciliği Projesinde eğitim ve uygulama çalışmaları İlimiz Merkez İlçe Çarıklı Köyünde yapılmıştır.

 İlimiz Merkez İlçesi Çarıklı Köyünde 24.12.2014 tarihinde 21 kursiyerle mantar yetiştiriciliği kursu açılmış, Mantar yetiştiriciliği kursu 12 hafta sürmüş, kursiyerlere pratik ve teorik olarak uygulamalı eğitim 13.05.2015 tarihinde sona ermiş ve başarılı olan 20 kursiyere sertifikaları verilmiştir.

Niğde Valiliği Köylere Hizmet Götürme Birliği desteği 8.037 TL ödenek sağlanmak suretiyle uygulamalı eğitim için 5 ton kültür mantarı ve 1,5 ton istiridye mantarı kompostu yer altı depolarında üretime alınarak 1.800 kg kültür mantarı ve 650 kg istiridye mantarı üretimi gerçekleştirilmiştir. Yetiştirilen mantarlar Çarıklı köyünde ve çevre köy ve kasabalarda tüketicilerin beğenilerine sunulmuş olup; İstiridye mantarının Kilosu 6 TL/Kg den kültür mantarının kilosu da 5 TL /Kg den alıcı bulmuştur.

 Projede kursun tamamlamasının akabinde Niğde İl Özel İdaresi katkıları ile Çarıklı Köyünde halen 5 çiftçi ve Niğde Merkez, Bor ve Altunhisar ilçelerinde de 5 Çiftçi olmak üzere toplam 10 çiftçiye 45 ton istiridye ve kültür mantarı kompostu dağıtılarak İlimiz çiftçilerinin mantar üretimi yapmaları sağlanmıştır.

İlimiz tarımında ayrı bir ürün yelpazesi oluşmasına katkı sağlayan Niğde Valiliği, Niğde İl Özel İdaresi ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü 2016 yılı projelerinde de Mantarcılık Yetiştiriciliğine ayrı bir önem ve destek vermektedir”denildi.

 

Editör: TE Bilişim