Ömürpen Fabrikasının sahibi Lütfü Ede ile geçtiğimiz hafta Ömürpen Şekerspor üzerine konuşmuştuk. Bu hafta da Niğde sanayisi ve sanayicilerin sorunları üzerine bir sohbet yaptık. Sohbette  Borhaber.net site yöneticisi Selim Gökel, Niğdehasret.com. yöneticisi Turan Uçan ve sitemiz editörü Fatma Tan bulundu.



İŞ ADAMI LÜTFÜ EDE İLGİNÇ AÇIKLAMALARDA BULUNDU.

17 bin 500 metrekarelik alanı 150 çalışanı ile yurtdışında birçok ülkeye ihracat yapan Niğde’nin parlayan yıldızı sektörünün ve Dünyanın en büyük pencere üreten fabrikası konumunda olan Ömürpen firması sahibi Lütfü Ede, Niğde’de sanayi ve sanayicilerin yaşadıkları sıkıntıları gündeme getirerek bomba etkisi yapacak şeyler söyledi.

 

Ömürpen Genel Müdürü Lütfü Ede’ye; neden Ömür diye sorarak başlıyoruz, “Ömür boyu yaşasın” diye yanıt veriyor ve devam ediyor.  Dünyanın en büyük pencere üreten fabrikası olduklarını belirterek sözlerine devam eden Ede; “Bizim işletmemiz kendi alanında Türkiye ve dünyanın en büyük firmasıdır. Biz bu sektörde üretim kısmında yer alıyoruz. Yüze 30 oranında entegre olarak üretim de yapıyoruz. Bir iki yıla kadar tam entegre bir tesis haline geleceğiz” dedi.

 

300 den fazla bayi ve 12 ülkeye ihracat yapan Ömürpen’in arz talep dengesini sağlaya bilmek için kapasite artırımına gitmesi gerektiğini belirten Ede; “Pazar sıkıntımız yok. Sürekli araştırmalar içindeyiz. Bu sektörle bağlantılı sektörlerle ilgili bazı düşüncelerimiz var. Türk Çin Sanayici İş Adamları Derneği (TÜÇSİAD)  üyesiyim. Onlardan biriyle bir yatırım ortağı bulup bir montaj sanayi kurma düşüncem var. Ya da elektronik veya iş makinaları alanında Ömür adı altında bir yatırım planlıyorum. Olur mu olmaz mı bilmiyorum bu zamana bağlı” diye konuştu.

 

SANAYİCİYE GEREKEN DEĞER VERİLMİYOR

İlgisizlik alakasızlık yüzünden 20 den fazla işadamının Niğde’den gitmek zorunda kaldığına vurgu yapan Ede; “Gerek bürokrasi, gerekse sanayicilerin yöneticileri, daha titiz olmalıdır. Niğde’de inisiyatif alacak ve burada iş yapılır dedirtecek gerçek yöneticilere ihtiyaç var” dedi.

Niğde Organize Sanayi’nde girişimci olmanın çok zor olduğuna vurgu yapan Lütfü Ede; “Niğde’de sanayiciye ilgi alaka yok. Dışarıdan yatırımcı çağırılıyor, çağrılmalıdır da ama elinizin altındaki yatırımcıları da küstürmemek lazım. Teşvik yasası açıklandı bazı alanlarda Niğde’de teşvik yok ve eksikler çok fazla. Bir ilin organize sanayi kapasitesini ve katma değerini arttırabilmesi için teşvikler çok önemli rol oynamaktadır. Plastik alanında teşvik olsa hemen yatırım yapacağız. Yasa umarım en kısa zamanda revize edilir ve bir proje hayata geçirme şansımız olur” dedi.

Niğde’nin en büyük sıkıntılarından birkaçını gündeme getiren Lütfü Ede; “Niğde’de lider bir firma mutlaka olmalıdır. Büyük fabrikalar kurulmalı. İnsanlara istihdam sağlanmalıdır. Niğde’nin yatırımcıları maalesef ki muhatap bulamıyorlar. Niğde’de birçok işsiz var çoğu da devletten işsizlik maaşı alıyor. Yeni yatırımların hayata geçirilmesi ve devletin sırtındaki bu yükün alınması şarttır. Niğde’de kalifiye eleman sıkıntısı da çok fazla var. Memleket sanayileşecekse, kalkınacaksa, marka durumuna gelecekse sanayiciye her türlü destek sağlanmalıdır. El ele verip kalkınmanın yollarını aramak lazım” diye konuştu.

SERMAYEYİ KOMŞU İLLERE KAPTIRIYORUZ

Niğde ve Bor’da sosyal anlam da büyük bir açık var. İnsanlarımız komşu illere gidiyor buna engel olunmalı diyen Ede; “Bu durum Niğde insanı ve esnafı için kötü bir durum. Sermayeyi komşu illere göç ettiriyoruz. Bu gücü Niğde’de tutmanın yolunu bulmak gerekir” diye belirtti.

Organize sanayi bölgesindeki yatırımlardan hiçbir şekilde yararlanamadıklarını belirten Ede; “Yatırımcı ve rekabetçi bir firma olabilmeyi başarabilmek zor bir iş ama biz hem çalışanlarımıza hem de çalıştığımız bayilerimizle, müşterilerimizle diyaloglarımız sayesinde bunu başardığımıza inanıyorum.  İçimdeki hırs beni kazanmaya ve rekabet etmeye zorluyor.”

 

ÖMÜRPEN AYNI ZAMANDA BİR OKULDUR

İşçilerin çalışma ortamları ile ilgili olarak ta dünya standartlarındaki çalışma ney ise onu uyguluyoruz diyen Ede; “İşyerimizde çalıştırdığımız işçilerimizi genellikle okuyamamış, aile ve okul tarafından dışlanmış, imkânı olmayan, dışarıda iş bulamayan, ihtiyaçlı kişilerden seçiyoruz. Burası sadece bir işletme değil aynı zamanda bir okul. İş ve toplum terbiyesi vererek topluma kazandırıyoruz. Çalışanlarımızı çıraklık eğitime gönderip belgelerini almalarını da sağlıyoruz. Bu çocukların askerden geldiğinde işyeri açabilecekleri bir duruma getiriyoruz. Bayilerimizle ve işçilerimize meslek içi eğitimde veriyoruz” dedi.

Lütfi Ede ile Bor Ömürpen Şekerspor’u konuştuk... TIKLAYIN




 

 




















Editör: TE Bilişim