CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, hasat sonrası fiyat dalgalanmalarının önüne geçmek ve üreticiye çeşitli teşvikler sağlamak amacıyla uygulamaya konulan lisanslı depoculuk sisteminin; patates, elma, lahana ve kiraz gibi ürünleri kapsamadığını açıkladı. 

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi tarafından yanıtlanması istemiyle, ‘lisanslı depoculuk sistemi’ konusunda TBMM Başkanlığına soru önergesi sundu. 

CHP Milletvekili Gürer, Niğde’nin, yıllık 1 milyon ton patates, 400 bin ton elma, 19 bin ton elma üretimi ile ülke genelinde ilk sıralarda yer aldığının yıllık 26 bin ton kiraz üretimi ile de önemli bir tarımsal potansiyele sahip olduğunu belirtti. 

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, önergesinde, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından sebze ve meyve üretiminde lojistik altyapının geliştirilmesi için lisanslı depoculuğun yaygınlaştırılmasına yönelik pilot uygulama bölgeleri içerisinde Niğde var mıdır? Soğutma üniteleri, soğuk hava depoları, kurutma, temizleme, ayıklama, paketleme üniteleri ve bunlara ilişkin makine ile ekipman alımlarına teşvik uygulanacağı Pilot Bölge ve teşvik kapsamında Niğde'nin olmama sebebi nedir?” şeklinde sorular yöneltti. 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi ise Lisanslı depoculuk sisteminin, uzun süreli depolanabilen ve standardize edilebilen hububat, baklagiller, yağlı tohumlar, pamuk, fındık, zeytin, zeytinyağı, kuru kayısı, kuru üzüm, antepfıstığı gibi tarım ürünlerinin ticaretine yönelik olduğunu, yaş sebze ve meyveleri kapsamadığını belirterek, “Bakanlığımızca verilen izinle anonim şirket statüsünde kurulan lisanslı depo işletmeleri; yine Bakanlığımızdan lisans alarak faaliyete geçmektedir. Sistem kapsamındaki lisanslı depo sayısı ve kapasitesi Ülkemiz genelinde artmaktadır” dedi. 

Bakan Tüfenkçi, “Soğutma üniteleri, soğuk hava depoları, kurutma, temizleme, ayıklama, paketleme üniteleri ile bunlara ilişkin makine ve ekipman alımlarındaki teşviklere yönelik çalışmalar devam etmektedir” diye konuştu. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise, hasat dönemindeki fiyat dalgalanmalarını engellemek ve üreticiyi çeşitli teşviklerle desteklemek amacıyla uygulamaya konulan lisanslı depoculuk sisteminde de Niğde’nin hüsrana uğradığını söyledi. Niğde’nin en önemli ürünlerinin elma, kiraz, lahana ve patates olduğunu anlatan Gürer, “Diğer pek çok ürün çeşidi lisanslı depoculuk sistemine dahil edildi. Bu sistemi kullananlara çeşitli teşvikler de veriliyor. Ürünlerini lisanslı depolarda tutanların kira ücretleri devlet tarafından karşılanacak. Lisanslı depo için ton başına nakliye desteği de verilecek. Ancak bahsi geçen Niğde’nin en önemli ürünleri bu sistemin dışında bırakılıyor. Bu ürünleri üreten Niğdeli çiftçiler, konuyla ilgili devlet desteklerinden de yararlanamayacak. Bu durum, AKP hükümetinin Niğdeli üreticilere yönelik bakış aşısını net bir şekilde ortaya koymaktadır” dedi. 

Editör: TE Bilişim