Üretimde Samsun'dan sonra Türkiye'de 2'nci sırada yer alan Niğde'de Temmuz ayından itibaren hasadı devam eden lahanadaki rekolte memnun ederken fiyat ise üreticiyi memnun etmedi. Temmuz ayından itibaren Lahana hasadının devam ettiği Niğde’de verimin ve ekim alanının geçen yıla oranla artış gösterdiğini ama girdi fiyatlarının artması nedeniyle üretici fiyattan memnun değil.

Samsun'dan sonra Türkiye'de 2'nci sırada yer alan Niğde'de 2018 yılında 17 bin 900 dekar alanda ekimi yapılan lahanada 109 bin 405 ton rekolte elde edilirken, 2019 yılında 18 bin 240 dekar alanda 120 bin ton lahana rekoltesi bekleniyor.

Niğde Lahana Üreticiler Birliği Başkanı Ali Rıza Önal; “ ilimizde Temmuz ayında hasadına başlanılan Lahanada fiyatlar geçen yıla oranla ortalama aynı olmasına rağmen girdi fiyatlarının artmasıyla çiftçimiz memnun değil. Geçen yıl 70 ile 80 TL arasında gübre fiyatları bulunurken bu yıl gübre fiyatının yaklaşık 130 TL’ye çıkmasından, mazot fiyatının artması nedeniyle girdi fiyatları arttı ama ne hikmetse üreticilerimizin ürettiği lahana fiyatı geçen yıla oranla aynı. Geçtiğimiz yol lahananın tane fiyatları 2 TL ile 2,50 TL arasında giderken bu yıl ise maliyetlerin artmasına rağmen lahana fiyatı yine aynı. Çiftçilerimiz maliyetin artmasına rağmen ürünün fiyatının artmamasından dolayı dertli” dedi.

Geçen yıla oranla ekim ve üretimin arttığını belirten Önal; “ ilimizde 2018 yılında 17 bin 900 dekar alanda 109 bin 405 ton lahana rekoltesi elde edilmişti. Bu yıl ise 18 bin 240 dekar alanda ekimi yapılmış olup kesin olmamakla birlikte yaklaşık 120 bin ton lahana rekoltesi bekliyoruz” diye konuştu.

Lahana üreticisi Feridun Bayacı; “ Temmuz ayında sökümünü yaptığımız lahanalarda fiyatlar iyiydi ama şimdi ise bayağı yüzde 50 düşüş yaşadı. İlk başlarda lahanamız 3 TL ile 3,50 TL arasında satılıyordu, ama şimdilerde ise 2 TL ile 2,50 TL arasında satılıyor. Maliyeti geçen yıl iyiydi, bu yıl ise girdi fiyatları yanı Gübre fiyatları yüksek. İlaç ve gübre fiyatları iki kat arttı. Fakat geçen yıla oranla fiyatlar aynı. Geçen yıla oranla maliyeti yüksek ama fiyat düşük. Eylül ayında 3TL ile 3,50 TL arasında satılıyordu ama şimdi ise 2 TL ile 2,50 TL arasında satıyor. Hatta bu fiyatların aşağısında da verenler var. Fiyatlar lahananın kalitesine göre değiştiğini söyledi.

Editör: TE Bilişim