CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, lahana üretiminde ikinci sırada yer alan Niğde’de  çiftçilerle bir araya gelerek sorunlarını dinledi. Gürer Kaynarca ve Karamahmutlu köylerini ziyaret ederek sorunları yerinde gördü. Ömer Fethi Gürer: "Niğde ilinde ekim alanı ve üretim miktarı bakımından ilk sırada yer alan lahana  ülkemizde yılda ortalama  720.257 ton üretilmekte, kayıt dışı ile bu rakam  1 milyon tona değin ulaşmaktadır. Beyaz lahana Niğde bölgesinde 75 bin ton yetişmektedir. Kayıt dışı ile 100 bin tona yakın lahana üretimi yapılmaktadır. Hüsniye, Eminlik, Ovacık, Karamahmutlu, Halaç, Sazlıca ve Kaynarca başlıca ekim alanlarıdır. Bor ve Ulukışla ilçesinde üretilen lahana Samsun ilimizden sonra ülkemizde ikinci sırada gelmektedir. Resmi verilere göre 14.050 (da) ekim alanı görülse de kayıt dışı ile ekim alanları da artmaktadır. Ülkemizin % 12 üretimi Niğde bölgesindedir. Bu yıl lahana üreticisi umduğunu bulamamış, lahana simsarın eline kalmıştır. Geçen yıl tanesini iki liradan sattığı lahanayı bu yıl bir liradan vermek zorunda bırakılmıştır. İstanbul'da 5-6 lirayı bulan lahana yerinde 1 liraya zor alıcı bulmaktadır. Üretici ciddi mağduriyet yaşamaktadır. Hükümet tarımda doğru politika üretemediği için üretici her alanda sorun yaşamaktadır" dedi
 
LAHANA ÜRETİCİSİ SORUNLAR YUMAĞI İLE BOĞUŞUYOR
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Bor ilçesine bağlı Kaynarca köyünü ziyaret ederek, sorunlar yumağı ile boğuşan lahana üreticileriyle bir araya geldi. 
 
KAYNARCA’DA TEK GELİR KAYNAĞI AMA…
 
Geçen yıl tarlada tanesi iki lira olan lahananın bu yıl maliyetini kurtaramadığını söyleyen Gürer: “Adedini 1 liraya satmak zorunda kalan üretici çok büyük sıkıntı içinde Hükümetin tarım politikası yok, çok üründe benzer sorun var. Beyaz lahana çok yönlü tüketilebilir, uzmanlar sağlık açısından da faydalarını dile getiriyor. Ne yazık ki bu üründe üreticiyi mağdur ediyor, simsar kazanıyor. Tüketici ürünü pahalı alıyor. Niğde lahana üretiminde Türkiye’de ikinci sırada yer alıyor.  Girdi maliyeti artmasına rağmen, tane başı lahana fiyatının düşmesi, üreticileri perişan etmiş durumda. Niğde de önemli üretim alanları yer altı suyu ile tarımı olanaklı kılıyor. Bu nedenle enerji ile su çıkıyor ve maliyeti önemli ölçüde etkilediği gibi üreticinin belini büküyor. Mazot, ilaç, gübre ve işçiliğin her yıl artmasına rağmen ürün fiyatının düşmesi çiftçiyi sıkıntıya sokmuş durumda" dedi.
 
ÜRETİCİ MASRAFI ZOR KARŞILIYOR
 
Lahana üretiminin maliyetinin her geçen yıl arttığına dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçinin kar payının da aynı oranda düştüğünü ifade etti. Gürer, “Lahana başına su, elektrik, yakıt, ilaç, işçi maliyeti 1 liraya yaklaşmakta olmasına rağmen ekim yapan çiftçiler maliyetini kurtaracak şekilde üretim yapıyorlar. Hükümet sadece doğrudan gelir desteği adı altında kısmi bir destek veriyor. Bu rakam üretici desteklemek adına önemli bir katkı vermiyor. Lahana para etmiyor, çiftçilerin yardıma ihtiyacı var. Köylü masrafını zor karşılıyor” diye konuştu. 
 
600 LİRA YÜKLEME PARASINA GİDİYOR
 
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, “Bir kamyon lahanayı üretici satmaya kalktığında 2 bin 600 liraya satarken sadece kamyona yükleme masrafı olarak 600 lira para ödemek zorunda kalıyor. Geriye kalan 2 bin liradan su, elektrik, ilaç, gübre, mazot fiyatlarını da düşürünce çiftçiye neredeyse hiçbir şey kalmıyor” dedi. 
 
KONUT KREDİLERİNİ ÖDEYEMİYORLAR 
 
Kaynarca köyünde ürününü değerinde satamayan köylülerin kendisine dert yandığını ifade eden Gürer: “ Köylü bir taraftan da ödeyemedikleri konut kredisiyle boğuşmakta. Kaynarca köyünün eski yerleşim biriminde meydana gelen obruklarla oluşan çökme nedeniyle, 3 kilometre uzağa yeni yerleşim yeri gösterildi. ‘Evini Yapana Yardım’ metoduyla köylülere konut kredisi verildi. Geri ödeme süreci geldi. Çiftçiler tek geçim kaynağı olan lahanayı, değerinde satamadığı için kredileri ödemekte zorlandı ve borç batağına girdi. Bir taraftan ürünü para etmeyen, diğer taraftan da kredi borçlarını ödeyemeyen köylülere esnek ödeme düzenlemesi yapılması gerekiyor. Hükümet, Kaynarca köyünde yaşanan bu soruna acil çözüm bulmalıdır” dedi.
 
Editör: TE Bilişim