İktidar, zam+vergi+nasihat ile idare ediyor İktidar, zam+vergi+nasihat ile idare ediyor

Niğde Arıcılar Birlik Başkanı Mustafa Ünal, Ülke genelinde yaşanılan kuraklık ve keven balı için Niğde’ye gelen gezgin arıcıların az gelmesiyle birlikte Niğde’de bal rekoltesinin geçen yıla oranla yüzde 40 oranında azaldığını belirtti.

Geçen yıla oranla bu yıl bal rekoltesinde düşüş yaşandığını ifade eden Ünal; “ Niğde’de geçen yıl gezgin arıcılar ve ilimizin arıcılarıyla birlikte hasat zamanında 500 ile 600 ton bal rekoltesi elde edilmişti. Bu yıl ise gezgin arıcıların ilimize az gelmesi ve mevsimlerin kurak geçmesiyle birlikte Niğde’de bal rekoltesi 350 ile 400 tona kadar gerilediğini ifade etti.

Niğde, Keven balı üretimi ve aromasıyla Türkiye’de birinci sırada yer aldığını belirten Ünal; “ kentin keven balı üretiminde Türkiye'de ilk sırada olduğunu belirtti.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile hazırlanan Monpforal Bal Projesi kapsamında keven balı parmak izi sonuçlarının raporlarını paylaşan Ünal, " 8 ilde toplam 86 istasyonda üretilen 109 keven balı numunesinin polen yoğunluğu ortalaması yüzde 67.10 olup, Türkiye genelinde keven ballarında gözlenen maksimum değer yüzde 90 ile Niğde yöresine ait olduğunu söyledi.

Niğde bölgesi olarak Temmuz ayının sonu ve Ağustos ayının ilk haftası itibariyle bal hasatlarımızı tamamladık. Bahar döneminde geçen kuraklık nedeniyle arı gelişimi sağlanamadı. Arılar gelişmemesi nedeniyle balda yapamadı. Bahar ayında kurak geçen mevsim sonrasında bal rekoltemiz geçen yıllara göre yüzde 40 civarında bal rekoltemizde düşüş yaşandı. Öte yandan Bal fiyatlarında ise arıcılarımız ürettikleri balları değerinde satsınlar. Piyasada ucuz satılan ballarda var, buda bal üreten arıcılarımız balının kalitesine göre mi veriyor onu bulmuyoruz. İlimizde geçen yıl başka illerden gelen gezgin arıcıların gelmesiyle birlikte Niğde genelinde 500 ile 600 ton bal rekoltemiz vardı. Bu yıl ise gezgin arıcılarımızın gelmemesi ve mevsimlerin kurak geçmesi nedeniyle bal rekoltemiz 350 ile 400 ton arasında bal rekoltesi elde ettiğimizi düşünüyorum.

Editör: TE Bilişim