Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan, Kuraklık ve aşırı sıcaklara dayanıklı yeni bir patates çeşidi geliştirildiğini ve Kuraklığa ve yüksek sıcaklığa dayanıklı çeşitlerin geliştirilmesi üzerine son 7 yıldır çalışmalara ağırlık verdiklerini söyledi.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi olarak Yerli çeşitlerin geliştirilmesi için çalışmaları yoğunlaştırdıklarını belirten Çalışkan; “ Biz Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri Fakültesi olarak Niğde’nin ana ürünü olan patateste çok yoğun araştırma faaliyetlere yapıyoruz. Yerli çeşitlerin geliştirilmesine yoğunlaştık. Ülkemiz patates tohumculuğunda halen dışa bağımlı özelliğini devam ettiriyor. Son yıllarda ülkemizde güzel çalımalar yapılıyor. Yerli çeşitler geliştirilmeye başlandı ama bu çeşitlerin üreticiyle buluşması çok önemli. Bir de ülkemizin ihtiyaçlarını karşılayacak çeşitlerin olması önemlidir” dedi.

Kuraklığa ve yüksek sıcaklığa dayanıklı çeşitlerin geliştirilmesi üzerine son 7 yıldır araştırmalar ve projeler yürütüyoruz diyen Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan; “ Bizim yerli çeşit ıslahı, patates çeşitlerinin geliştirilmesi konusunda ağırlığımızı Kuraklığa ve yüksek sıcaklığa dayanıklı çeşitlerin geliştirilmesi üzerine son 7 yıldır çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Bunun üzerine 7 yıldır araştırmalar ve projeler yürütüyoruz. Bu küresel ısınmayla beraber hem yağış miktarının azalması hem kuraklığın artması ve aynı zamanda yüksek sıcaklığın artması, yani patates serin iklimi seven bir bitki olmasından dolayı sıcaklıkların artmasıyla verimde çok ciddi azalmalar meydana geliyordu. Bizde hem yüksek sıcaklığı tolöre edecek hem de daha az suyla yetiştirilecek bir çeşit için çalışıyoruz. Çünkü önümüzdeki yıllar içerisinde Türkiye’de özellikle orta Anadolu’da patates tarımının sürdürülebilmesi su tüketiminin azaltılmasına bağlı. Aşırı su tüketimiyle patates üretimi tehlike altına giriyor. Biz dünyanın önemli araştırma merkezlerinden irtibata geçerek, gen kaynaklarından yararlanarak çalışmalarımıza başladık. Arkasından da yerli çeşitleri geliştirmek amacıyla kendi ıslah programımızı başlattık gen kaynaklarını kullanarak.  Bu çalışmalarımızın bu yıl 6’ıncı yılındayız. Çok çok önemli elde ettiğimiz hatlarımız var. Yüzde 40 ile yüzde 50 arasında az su kullanarak mevcut çeşitlere yakın benzer verimler alabildiğimiz hatlarımız var. Önümüzdeki iki yıl içerisinde bu hatlarımızı tescil aşamasına getirerek bakanlığımıza tescil için başvurmayı planlıyoruz” diye konuştu.

2014 yılından itibaren yerli patates ıslah çalışmalarına başladıklarını söyleyen Çalışkan; “ Dolayısıyla 2014 yılından buyana dikimleri yapıyoruz. Islah programımızda her yıl 10 bin adet yeni melezleme yapıyoruz. Yani 10 bin yeni yerli ıslah çeşit adayı geliştiriyoruz ve her sene bunu tarlaya ekip iyilerini seçerek bunu devam ettirdiklerini söyledi.

Bu yıl 12 bin ile 13 melez patates tohumu dikimi yaptıklarını ifade eden Prof. Dr. Çalışkan; “Dolayısıyla şuanda bu yıl itibariyle yaklaşık 12 bin 500 melez patates tohumumuzu tarlaya diktik. Bunların bir kısmı değişik kademelerde. 10 bin tanesi bu yıl ilk defa diktiğimiz, daha önceki yıllarda kuraklığa toleranslı ve sıcaklığa dayanıklı verim açısından seçerek getirdiğimiz ileri hat dediğimiz hatlarımız var. Yani toplamda her yıl yaklaşık 12 bin ile 13 bin arasında yeni Geno tipi toprakla buluşturuyor ve yeni bir seleksiyon programı başlattıklarını ifade etti.
 
Editör: TE Bilişim