Kop Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca desteklenen Bahri Dağdaş Uluslar Arası Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülmekte olan “ KOP Bölgesine Uygun Geliştirilmiş Kuraklığa Dayanıklı Hububat çeşitlerinin yaygınlaştırılması" projesi kapsamında Niğde Patates Araştırma Enstitüsüne ekimi yapılan 7 çeşit düzenlenen Tarla Günü etkinliğinde çiftçilere tanıtıldı.

Bor Karma Deri  OSB'den Arsa İhale İlanı Bor Karma Deri OSB'den Arsa İhale İlanı

Tarla günü etkinliğinde kuraklığa dayanıklı 7 çeşit hakkında çiftçilere bilgi veren Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Fatih Özdemir ; “kop idaremizin desteklediği bu projede Enstitümüzün kuraklığa dayanıklı olarak geliştirmiş olduğu çeşitleri tanıtmak üzere buradayız. Bilindiği üzere iklim değişikliğinin bir sonucu olan kuraklık ülkemizi özellikle bu yıl son derece etkilemiş durumda. Biz enstitü olarak yaptığımız çalışmalar gösteriyor ki bazı alanlarda kuraklıktan dolayı biçer bile giremeyen yerler var. Biz kuraklığa ve iklim değişikliğine hazır olmamız lazım ki bu afetlerden daha az etkilenelim. Dolayısıyla bunun birinci yolu Kuraklığa dayanıklı çeşitler üretmek, bakanlığımız tarafından bize verilen görevde bu. Biz 10 yıl içeresinde 10 binlerce materyali tarayarak kurağa dayanıklı çeşitleri bulduk, geliştirdik, tescil ettirdik ve huzurlarınıza sunuyoruz. Şimdi bahsettiğim sorunlardan mütevellit yaşadığımız sıkıntıları gidermek için buradayız” dedi.

Yapılan araştırmalara göre 300 mm altında yağış alan yerlerde kuraklık tehlikesinin bulunduğunu belirten Öztürk; “ Niğde’ye 190 mm civarı bir yağış düşmüş. 300 mm’nin altı yağış alan yerler tarımsal üretim yapabilmek için sıkıntılı alandır, kurak alandır zaten. 190 mm’de yetişen buğday zaten gerçekten düştüğünü ispat etmiş bir buğdaydır, arpadır, yulaftır bunları göreceğiz. Normalde kuraklığa dayanıklılık verimi aşağı çeken veya stabil kılan bir gendir. Kuraklığa dayanıklılık çok genle ifade ediliyor, çok detaya girmek istemiyorum. Öyle bir buğday olmalı ki dedik kurağa dayanıklı olsun, ancak mevsim yağışlı geçerse de verimi artırma potansiyeli olsun. Dolayısıyla burada ekili olan buğdayların bazılarından elimizde 6 yıllık, 7yıllık veri var.  Kuraklık zamanında 300 kilo aldık, çok yağışlı zamanda ise 900 kilo aldık. Bu ne demek bu buğdaylarda bu ürünlerde öyle bir potansiyel var ki yağışlı geçen mevsimlerde verimini 2 katına 3 katına kadar artırabiliyor” diye konuştu.

Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürünün konuşmalarından sonra Patates Araştırma Enstitüsüne ekimi yapılan 7 kuraklığa dayanıklı hububat çeşidi çiftçilere tanıtıldı.

Editör: TE Bilişim