Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, küçükbaş hayvancılığın ülkemizde ekonomik hayatın önemli unsurlarından biri olduğunu bildirerek, “57,6 milyar liralık canlı hayvan ve hayvansal ürün üretimimizle ülke ekonomimizin hizmetindeyiz” dedi.

Çelik, yaptığı açıklamada, küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin 2019’da 37 milyar 247 milyon liralık koyun, kuzu, 9 milyar 234 milyon liralık keçi, oğlak olmak üzere 46 milyar 481 milyon liralık canlı hayvan yetiştirdiğini, 2019’da küçükbaş hayvancılıktan 6 milyar 444 milyon liralık süt, 4 milyar 456 milyon liralık et, 36,7 milyon liralık deri, 124,9 milyon liralık yapağı, 7 milyon liralık kıl, 6,3 milyon liralık tiftik olmak üzere 11 milyar 38 milyon liralık hayvansal ürün elde ettiğini belirtti.

“Canlı hayvanların 18 milyar 479 milyon lirasını pazarlıyoruz. Pazarladığımız 7 milyar 558 milyon liralık süt, et, deri, yapağı, kıl, tiftik de dahil edildiğinde piyasaya 26 milyar 37 milyon liralık ürün sürüyoruz” diyen Çelik, şunları kaydetti:

“Geçen yıl değer olarak canlı hayvan üretimimiz yüzde 25,4, hayvansal ürün üretimimiz yüzde 23,5 arttı. Sektörümüz enflasyonun üzerinde reel olarak büyüdü. Küçükbaş hayvancılık her zaman bu ülke için önemli olmuştur. Atalarımız bin yıl önce bu topraklara koyun, keçi sürüleriyle gelmiştir. Bu sektörün potansiyeli yüksektir. Bu topraklar küçükbaş hayvancılık için biçilmiş kaftandır. Yetiştiricimiz desteklendiği sürece üretim artışına devam ederiz. Üretim bizim işimiz.”

Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin hayvancılığa büyük destek verdiğini bildirerek, desteklerin devamı ve mera, yem, çoban sorunlarının çözümü halinde küçükbaş hayvancılıktan elde edilen gelirin katlanacağını belirtti.

Editör: TE Bilişim