Niğde Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hamdi Görkem Gençtürk, Ulukışla ilçesine bağlı 5 köyün ve Altunhisar ilçesine bağlı Çömlekçi köyünün çığ ve kaya düşmesi tehlikesi nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başka bir yere taşınacağını bu kapsamda İskan Kanunu çalışmalarının hız kesmeden devam ettiğini söyledi.

İskân kanunu çalışmaları köylerde hız kesmeden devam etiğini ifade eden Gençtürk; “ İlimiz genelinde, İskân Kanunu kapsamındaki çalışmalar Ulukışla İlçesi Hasangazi, Tekneçukur, Çanakçı, İlhan ve Koçak Köyleri ile Altunhisar İlçesi Çömlekçi Köyünde devam etmektedir. Yapılan çalışmalar kapsamında, Hasangazi köyünde, İl Müdürlüğümüzce yürütülen 5543 sayılı İskân Kanunu uygulamasında son aşamaya gelindi. Köy Tüzel kişiliğine ait arsanın bütün planlamaları İl Müdürlüğümüzce yapılmış ve 63 parsel üretilmiştir. Üretilen parsellerin hak sahiplerine satış işlemi yapılmış, arsa bedellerini ödeyen 42 kişiye tapuları teslim edilmiştir. Ayrıca il Müdürlüğümüzce üretilen 63 parselden arta kalan 21 parselin ne şekilde değerlendirileceği, haksahiplik çalışmaları gibi konularda da bilgi verilmiştir.  Tekneçukur köyünde, Maliye Bakanlığında Bakanlığımıza tahsis edilen arsalardan, 57 adet parsel üretilmiş üretilen parsellerden 36 hak sahibinden 21 kişi arsa bedellerini ödeyerek tapularını teslim almıştır. Çanakçı Köyünde İl Müdürlüğümüzce bütün planlamalar yapıldıktan sonra 55 parsel üretilmiş, bu parsellerden 13 hak sahibi gerekli işlemlerin tamamlanmasından sonra tapularını teslim almışlardır. Hak sahibi aileler ve  diğer vatandaşlarımızca yapılan görüşme ve toplantılarda İskan Kanunu uygulaması yerine İl Özel İdaresine 3367 sayılı Kanun Uygulamasını talep etmeleri üzerine, bu yönde bilgiler verilmiş ve Muhtarlığın  yazılı isteği Bakanlığımıza gönderilmiş ve Etüt-Proje Programından çıkartılmıştır. Ulukışla İlçesi Koçak Köyü Müdürlüğümüzce yapılan teklif üzerine Bakanlığımızca Etüd Projeye alındı. Muhtarlıkça iskâna uygun arazi tespitinden sonra hak sahipliği çalışması başlatılacaktır. Altunhisar Çömlekçi Köyünde hak sahipliği çalışmaları yapılmış ve Muhtarlıkça İl Özel İdaresinden ihale yoluyla Köy Tüzel Kişiliği adına arsa temin edilmiştir. Temin edilen arsaların İskân Kanunu kapsamında kullanılmak üzere Bakanlığımıza tahsisi sağlanmıştır. Çömlekçi Köyünde 12 kişi hak sahibi olarak tespit edilmiş olup hak sahiplerinin yerleştirileceği arsanın İmar Planına Esas Jeolojik-Jeoteknik Etüt çalışmaları devam etmektedir” dedi.

'Köylerimize kendi evini yapana yardım' metoduyla yeni konutlar yaptıklarını belirten Gençtürk, “Köylerimize kendi evini yapana yardım metoduyla yeni konutlar yapmak için köy muhtarlarımızın bize müracaat etmeleri gerekmektedir. Belli bir nüfusun üzerindeki değerlendirmeleri kabul ederek, çalışmalara başlıyoruz. Hali hazırlarını yapıp, imar planlarını çiziyoruz ve bütün projeler programa girdikten sonra yapım evrakları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza gönderiyoruz" dedi.
 
Editör: TE Bilişim