KOSGEB – Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı  Niğde İl Müdürü Mehmet Haşim Karaman ile KOSGEB’i konuştuk.

 Haber-Video: Selim GÖKEL

KOSGEB 2010 yılında Niğde’de kuruluşundan bu yana nasıl bir gelişme gösterdi, Niğde’de KOSGEB neler yaptı?  Bundan sonra neler yapacak? İl Müdürü Mehmet Haşim Karaman ile kısa bir söyleşi yaptık.

 

 

KURUM VE KURULUŞ VE STK’LAR LA İŞBİRLİĞİ İÇİNDEYİZ 

Mehmet Haşim Karaman Borhaber.net’e yaptığı açıklamalarda; Türkiye’nin en önemli konularının başında girişimcilik, Ar-Ge çalışmaları gelmektedir. KOSGEB Girişimcilik Desteği Programı ile ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümünün temel faktörü olan girişimciliğin, desteklenmesi yaygınlaştırılması başarılı ve sürdürülebilir işletmelerin kurulması girişimcilik kültürünün geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Son yıllarda bakanlığımız, kurumumuz sivil toplum örgütlerimiz, odalarımız girişimcilik konusunda ciddi bir atılım içindedirler. Girişimciliğin geliştirilmesinde, en önemli araçlardan biri girişimcilik eğitimleridir. Girişimcilik eğitimleri, “ Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri” adı altında KOSGEB odalar, Belediyeler, Sivil Toplum Örgütleri ve kurum ve kuruluşlar tarafından yapılabilmektedir”dedi.

 

NİĞDE’DE 1.352 KİŞİNİN GİRİŞİMCİLİK BELGESİ VAR 

İl Müdürü Mehmet Haşim Karaman; Bu çerçevede ilimizde belediyemiz, Ticaret ve Esnaf Odalarımız çeşitli sivil toplum örgütlerimiz İş-Kur ve odalarımız tarafından 2010 yılından bugüne toplam 41 uygulamalı girişimcilik eğitimi açılmış bu eğitimlerde bugüne kadar toplam 1.352 girişimci adayımız belge almaya hak kazanmıştır.

 

Ulukışla, Çamardı ve Çiftlik ilçelerimizde de bu yıl ilk defa Girişimcilik Kursları düzenlenmiştir. Ayrıca Dünya Çocuk ve Gençlik Derneği  iş birliği ile sadece bayanlara yönelik bir kurs açılmış ve buradan da 30 bayan girişimci adayımız sertifika almaya hak kazanmıştır. Yine ilk defa Niğde Açık Ceza İnfaz Kurumu yöneticilerimizin de destekleri ile “Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi” kursları açılmıştır” dedi.

 

HÜKÜMLÜLERE GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ 

Karaman bu yıl yapılan yeni uygulamalardan da bahsetti ; Eğitimler açılmadan önce, Ceza İnfaz Kurumumuzda hükümlülerimize yönelik olarak bir bilgilendirme toplantısı yaptık. Bu toplantının akabinde hükümlülerimizden gelen, yoğun talep üzerine  2 adet Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini geçtiğimiz ay düzenledik.  Bu kursu düzenlemekteki maksadımız, istedik ki, hükümlülerimiz tahliye olduktan sonra iş kaygısına düşmesinler. Bir altın bilezikleri ceplerinde olsun, bir iş fikir olanlar kendi işlerini kurabilsinler. İnşallah 2015 yılı içerisinde, Ceza İnfaz Kurumumuzda, yeni Uygulamalı Girişimci Eğitimi kursları düzenlemeyi de planlamaktayız” diyerek Niğde Üniversitesi ile yaptıkları mutabakatlardan da söz etti.

 

GİRİŞİMCİLİK DESİ NİĞDE ÜNİVERSİTESİ’NDE SEÇMELİ DERS OLACAK

 

KOSGEB İl Müdürü Mehmet Haşim Karaman; Ayrıca önümüzdeki dönemde, üniversitemizde uygulamalı girişimcilik eğitimi, dersini seçmeli olarak, okutulması konusunda, rektörlüğümüz ile mutabakata vardık. İnşallah bu gerçekleştiğinde yüzlerce  gencimiz üniversitelerini bitirdiklerinde ellerinde ikinci bir diploması olmuş olacak” diyerek öğrencilerin geleceği açısından bu durumun çok önemli olduğunu anlattı.

 

KARAMAN; ÖZEL SEKTÖR MANTIĞI İLE ÇALIŞIYORUZ 

Karaman 2014 yılı faaliyetlerini anlatırken yaptığı konuşmada; Geçtiğimiz yıl Niğde Ticaret Odamız ile birlikte biri Almanya, diğeri Macaristan olmak üzere 2 yurt dışı gezisi düzenledik, bu gezilere 80 işletmemiz katıldı. Burada güzel iş görüşmeleri yapıldı. 2012’de Niğdeli girişimci ve esnaflarımıza verdiğimiz destek toplam 600 bin lira iken bu yıl yaklaşık yüzde 50 artışla 860 bin liraya ulaştı.  

Ancak biz bu rakamları yeterli bulmuyoruz. Bu rakamların 10 milyonlara ulaşması lazım. Bütün hedefimiz ve gayretimiz, Niğdeli girişimci ve KOBİ ‘lerimizin KOSGEB desteklerinden azami ölçüde istifadesini sağlamaktadır. Bunun sağlanması için tüm KOSGEB ailesi gibi Niğde Hizmet Merkezi olarak bizlerde mesai mefhumu gözetmeksizin çalışıyor, özel sektör mantığı ile meselelere yaklaşıyoruz. Öğlen tatilleri de dahil olmak üzere, çoğu zaman mesai saatleri dışında bile olsa gelen vatandaşlarımızı geri çevirmemeye gayret ediyoruz”dedi.

 

HEDEF DESTEKLERİN 10 MİLYONLARA ULAŞMASI 

Niğde kurum ve işletmelerinin kurumları ile işbirliği içinde olmalarını isteyen İl Müdürü Mehmet Haşim Karaman; Niğdemizin desteklerimizden hak ettiği kadar faydalanabilmek için, buradan Niğde KOSGEB olarak tüm sivil toplum örgütlerimiz ile işbirliğine açık olduğumuzu özellikle bir kez daha ifade etmek istiyorum.  Valiliğimiz, Üniversitemiz, Ticaret Odası, Ticaret Borsası, Esnaf Odası ve diğer tüm sivil toplum örgütleri ve kamu kurumlarının da destekleri ile ticaret ve sanayide daha gelişmiş, hızla büyüyen Niğde hedefimize kısa sürede ulaşacağımız inancını taşıyorum” diyerek ayrıca Niğdeli hemşerilerimizin yeni yılını kutlayarak sözlerini tamamladı.

 


Editör: TE Bilişim