Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) KOBİ Gelişim Destek Programının tanıtım toplantısı yapıldı. 

KOSGEB Niğde Hizmet binasında düzenlenen tanıtım toplantısına Niğde Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Katırcıoğlu, Esnaf Odaları Başkan vekili Muhterem Hızar ve Kamu- Üniversite ve Sanayi işbirliği Üniversite temsilcisi Prof. Dr. Yüksel Kaplan katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan KOSGEB Niğde Müdürü Mehmet Haşim Karaman, KOBİ-GEL Projesi çerçevesinde başvuruların 1 Nisan ile 6 Mayıs tarihleri arasından yapılacağını söyledi.

Müdür Karaman, KOBİ Gelişim Destek Programı 'KOBİ-GEL' çerçevesinde geleneksel imalat sanayi KOBİ'lerinde Katma Değerin Arttırılması Projesi teklif çağrısı kapsamında işletme başı 200 bin lira hibe, 400 bin lira ise geri ödemeli toplamda 600 bin lira tutarında bir destek sunulacaktır. Orta-Yüksek ve ileri teknoloji KOBİ'lerinde Kapasite Geliştirmesi Proje teklif çağrısı kapsamında ise işletme başına 300 bin lira hibe, 500 bin lira tutarına kadar destek verilecektir. Orta-yüksek ve ileri teknoloji alanında faaliyet gösteren KOBİ’lerimize ise 300 bin TL hibe, 500 bin TL geri ödemeli olmak üzere toplamda 800 bin TL destek verilmektedir. Geri ödemeli, yani kredi desteklerimiz tamamen faizsiz olup; proje süresine göre değişmekle birlikte en az 36 ay en çok 48 ay vadelidir. Destek oranı yüzde 80 olup; yerli makine ve teçhizat satın alınması halinde bu destek yüzde 95’e ulaşmaktadır. Yani program kapsamında alınan her 100 bin TL’lik makinenin 95 bin TL’ye kadar olan kısmı tarafımızdan karşılanmaktadır.” dedi.

Niğde’de özellikle KOBİ’lerin proji hazırlama kosunuda tereddütler yaşamasından dolayı yeterince istifade edilmediğinden bahseden Müdür Karaman konuşmasını şöyle sürdürdü, “dünyanın neresinde olursanız olun, proje hazırlamadan sadece kamu kurumlarından değil, sivil toplum örgütleri ve uluslar arası kurumlardan da fon sağlamanız mümkün değildir. Bu yüzden mesele sadece KOSGEB'den veya diğer ulusal kuruluşlardan fon sağlama, kredi sağlama meselesi değildir. Mesele KOBİ’lerimizde proje kültürünün oluşması, oluşturulması meselesidir. Çünkü, sadece ülke kaynaklarının kullanılması için değil; ülke olarak kaynak aktardığımız gerek AB fonları gerekse Dünya Bankası ve diğer uluslararası fonlardan payımıza düşeni alabilmek için de KOBİ'lerimizde, hatta sadece KOBİ’lerimiz değil; başta sivil toplum örgütlerimiz olmak üzere 7'den 70'ye eli kalem tutan herkeste proje kültürünün oluşması büyük önem arz etmektedir.” diye konuştu.

Girişimciliğin geliştirilmesinde KOSGEB'in rolü ve önemi her geçen gün arttığından bahseden Niğde Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şevket Katırcıoğlu’da bir konuşma yaptı. Katırcıoğlu konuşmasında, “KOBİ'lerin sağlıklı bir biçimde büyüyebilmesi, daha uzun ömürlü olabilmesi ve ekonomideki etkinliklerinin artırılabilmesi için özellikle yönetim becerilerinin ve kurumsal yetkinliklerinin geliştirilmesi büyük önem arz etmektedir.
Gelişmekte olan dünya ve teknoloji ile birlikte büyüyen sanayiye ayak uydurmak isteyen ve küçük kalmak istemeyen işletme sahiplerimizin KOSGEB'in sağladığı desteklerden muhakkak yararlanmaları gerekmektedir.” dedi.

Kamu- Üniversite ve Sanayi işbirliği Üniversite temsilcisi Prof. Dr. Yüksel Kaplan ise KOBİ-GEL Projesi Niğde sanayi ve ekonomisinin gelişmesi için çok önemli fırsatlar sunduğunu ifade etti. Kaplan yaptığı konuşmasında şunları söyledi, “Özellikle imalat sektörünün temel ihtiyaçlarından biri olan makine desteği KOBİ'lerimizin gerçekten uzun süredir ihtiyaç duyarak beklediği bir destek kalemidir. Ancak Uluslararası fon kuruluşlarında olduğu gibi bu desteğin sağlanması için de mutlaka proje hazırlanması gerekmektedir. Biliyoruz ki KOBİ'lerimizin bu noktadaki en büyük çekinceleri Proje hazırlanması aşamasıdır. Artık KOBİ'lerimizin bu hususta herhangi bir tereddüt yaşamasına gerek yoktur. Çünkü "Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği" bakanlık temsilcisi olarak ve Niğde Üniversitesi adına KOBİ'lerimizin bu desteklerden azami derecede faydalanabilmesi için proje hazırlanması safhasında her türlü desteği sunmaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Ve inanıyorum ki, Niğde'miz önüne çıkmış olan bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirecektir.” şeklinde konuştu.


Editör: TE Bilişim