KOP İdaresi Tarım Danışmanı Prof. Dr. Nuh Boyraz;  “Çukurova Bölgesi’nde sıkça görülen Karadrina zararlısı bu yıl İç Anadolu Bölgesi’nde de etkili olmaya başladı. Zaman kaybetmeden ilaçlama yapılmalı.”

 

Üreticiler, bu yıl tarlalarında daha önce hiç karşılaşmadıkları yeni bir zararlının tehdidi altında. Genellikle Çukurova’da pamuk üreticilerinin karşılaştığı ‘Karadrina’ zararlısı, kış mevsiminin ılıman geçmesi sonucu bu yıl Konya, Karaman, Niğde ve Aksaray’ın bulunduğu KOP Bölgesi’nde de tarım alanlarına zarar vermeye başladı.

 

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı “İyi Tarım Uygulamaları” (İTU) Ekibi, bölgede çeşitli incelemelerde bulunarak sorunları masaya yatırmaya devam ediyor. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Süleyman Soylu, Prof. Dr. Nuh Boyraz, Doç. Dr. Mehmet Zengin ve Yrd. Doç. Dr. Mehmet Şahin’den oluşan KOP İTU Ekibi Konya’nın Altınekin ilçesinde incelemelerde bulundu. Başta şeker pancarı olmak üzere pamuk, ayçiçeği, fasulye, yonca, kavun ve karpuz gibi ürünlerde ciddi zararlara neden olan “Çizgili Yaprak Kurdu” (Karadrina-Spodoptera Exigua) hakkında Altınekin tarlalarında saha incelemesi yapan KOP İdaresi Teknik Danışmanları, zararlının ürün üzerindeki etkilerini ve mücadele yollarını çiftçilerle paylaştı.

 

“Sorunları yerinde inceliyoruz”

Altınekin’de incelemelerde bulunan KOP İdaresi İyi Tarım Uygulamaları Ekip Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, amaçlarının çiftçilerin yaşadıkları sorunları yerinde görmek, sorunlara sağlıklı çözüm önerileri getirmek olduğunu söyledi.

 

KOP Bölgesi tarım üreticilerinin pek alışık olmadığı bir zararlı ile karşı karşıya olduklarını belirten Selçuk Üniversitesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr. Nuh Boyraz da, normalde İç Anadolu Bölgesi’nde çok fazla görülmeyen bir kurtçuğun başta şeker pancarı ve ayçiçeği olmak üzere diğer ürünlere ciddi düzeylerde zarar vermeye başladığını ifade etti.

 

Aslında Çukurova Bölgesi’nde Pamuk ekim alanlarında yaygın olarak görülen zararlının İç Anadolu Bölgesi’nde iklim koşullarının ılıman geçmesi nedeniyle bu yıl KOP Bölgesi’nde de görülmeye başlandığını belirten Prof. Boyraz, “Bu zararlı erken fide döneminde yaprakları yemek suretiyle şeker pancarında çok ciddi zararlar meydana getirmektedir. Halk arasında ‘Karadrina’ olarak da bilinen bu zararlının ergini bir kelebektir. Kelebek, pancar yapraklarına yumurtalarını bırakır, yumurtadan çıkan kurtçuk şeker pancarının taze yapraklarını yemek suretiyle pancarda ciddi zarar oluşturmaktadır” dedi.

 

“Zaman kaybetmeden ilaçlama yapılmalı”

Bütün hastalıklarla mücadelede olduğu gibi bu hastalıkta da ilk tedbirin üreticilerin tarlalarını sık sık kontrol etmeleriyle başlayacağının altını çizen Prof. Dr. Boyraz, şunları söyledi:

 

“En az 100 pancarda 10 tırtıl veya kurtçuğa rastlanıldığı zaman hiç beklemeden ilaçlama yapılması gerekme


ktedir. İlaçlamalar sabahın çok erken saatleri ile akşamın serinliğinde bol su ile yapılmalıdır. Bu zararlıya bazı ilaçların etkili olmadığı, bazı ilaçlara karşı da direnç kazandığını bilmekteyiz. Bu nedenle çiftçilerimize konunun uzmanlarına danışarak ilaç kullanmalarını tavsiye ediyoruz. İlaçlama, ilk evre nesillerine karşı düzgün yapılırsa daha sonraki nesillerin çoğalmasını ve ortaya çıkması engellenmiş olacaktır. Karadrina zararlısı, şeker pancarının dışında ayçiçeği, fasulye, yonca, kavun, karpuz gibi ürünlerde de zarar vermektedir. Onun için ilk ilaçlama oldukça önemli. Daha sonraki ürünlerde zararı önlemek için bu uyarılara dikkat etmek gerekir” şeklinde konuştu.

 

Altınekin Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı ve Ziraat Odası’nı da ziyaret eden KOP İdaresi Tarım Danışmanları, üreticinin bilgilendirilmesi için yetkililerle bilgi paylaşımında bulundu. 


Editör: TE Bilişim