KOP Niğde’nin Çehresini değiştirmeyi sürdürüyor. İlimize 2015 yılında 18 milyon TL ödenek daha geldi ve 2015 yılında planlanan işler ihale edildi.

Niğde'de Yapılan KOP Eylem Planı Toplantısı Videosu için TIKLAYIN



Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın kuruluş amacı Niğde, Aksaray, Karaman ve Konya İllerinden oluşan KOP Bölgesi’nde proje uygulamalarını yerinde koordine etmek; bölgedeki kalkınmaya yönelik yatırımların ve projelerin gerektirdiği araştırma, planlama, programlama, projelendirme, izleme, değerlendirme ve koordinasyon hizmetlerinin yerine getirilmesi suretiyle bu projelerin kapsadığı bölgelerin eylem planı aracılığıyla kalkınmasını hızlandırmaktır.

KOP, Hem İş Sağlıyor, Hem Aş Sağlıyor

İlimizde 2011 yılından bugüne kadar KOP (Konya Ovası Projesi) kapsamında KOSİP (Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı) uygulanmıştır. KOSİP Programı kapsamında 2015 yılı dahil olmakla beraber ilimize 61.397.959 TL ödenek gönderilmiştir.


Gönderilen ödenekle bugüne kadar 76 proje kabul edilmiştir. Bugüne kadar 66 proje tamamlanarak halkın hizmetine sunulmuştur. 2015 yılında 9 proje ihale edilmiş, 1 proje için de çalışmalar devam etmektedir.


İlimizde KOP projeleri ile birlikte sulamaya açılan sahaya bakıldığında ise 2015 yılında uygulanan projelerinde tamamlanmasıyla birlikte 8.678 hektar alan sulamaya açılmış ve modern sulama sistemleriyle sulanır hale gelmiş olacaktır.


KOP Bölge Kalkınma İdaresi’nden alınan veriler ışığında bugüne kadar uygulanan projeler çerçevesinde 2015 yılı hariç 31.749.000 TL gelir artışı sağlanmıştır.


KOP Projelerinin İlimize Getirileri

KOP Projeleri hayata geçmeden önce (2011 yılından önce), Niğde il genelinde salma sulama yapılmakta idi. Üreticide ne kadar fazla su verirsem o oranda verimim artar anlayışı vardı.

KOP projelerinin uygulanmasıyla birlikte; 2015 yılı sonu itibariyle KOP kaynaklarından 8.678 Ha arazi modern sulama sistemlerine açılmış olup KOP’tan önce yapılan 4.847 Ha’lık modern sulama sistemi ile birlikte toplam 13.525 Ha alan modern sulamaya (Yağmurlama, damlama) sistemine kavuşturulmuştur.

Niğde ilinde uygulanan KOP projeleri ile susuz tarım yapılan yöreler sulu tarıma geçmiştir. Bununla beraber modern sulama tesisleri üreticinin hizmetine sunulmuştur. Yapılan bu çalışmaların neticesinde ilin ürün yelpazesinde büyük bir gelişme gözlenmiştir.


Bu çerçevede yörelere özgü raihası bulunan ürünler kendine yerel ölçekte pazar oluşturmak suretiyle üreticinin yüzünü güldürmüştür.

Yörelerde yetişen raihalı ürünlere örnek olarak; Altunhisar Çileği, Üskül Domatesi, Yakacık Karpuzu, Hüsniye Lahanası, Bademdere Salatalığı, Çömlekçi Kavunu, verilebilir.

Kiraz konusunda bilgi birikimi bulunan Çamardı ve Ulukışla köy ve kasabaları üreticisi ise damla sulama ile birlikte hem yüksek kotlara su çıkarabilmiş hem de ektin sulama ile ürünün katma değerini üçe katlamıştır.

Elmada ise hem yaşlı ağaçların sökülen bodur elmacılığa geçirilmesi hem de kapalı sistem sulama tesisleriyle ürün veriminde ve kalitesinde artış gözlemlenmiştir. Halk arasında ‘meysuluk’ diye tabir edilen elmadan ihraç elmaya geçiş başlamıştır.

2015 Yılında İhale Edilen Projeler

Altunhisar Akçaören HİS göleti ve isale hattı
Bor Kızılkapı KÖS göleti ve basınçlı sistem sulama tesisi
Altunhisar Merkez YÜS basınçlı sistem sulama tesisi
Altunhisar Yeşilyurt basınçlı sistem sulama tesisi
Çiftlik Kitreli sol sahil YÜS basınçlı sistem sulama tesisi
Ulukışla Yeniyıldız KÖS göleti
Merkez Gümüşler YÜS basınçlı sistem sulama tesisi
Çamardı Beyazkışlakçı gölet genişletme kazısı
Merkez Güllüce YÜS basınçlı sistem sulama tesisi

Editör: TE Bilişim