Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı kısa adı KOP KÖSİP olan KOP Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı kapsamında modern sulama sistemlerini bir bir hayata geçiriyor.

KOP İdaresi’nin destekleriyle Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Niğde ve Yozgat’ta İl Özel İdareleri, Konya’da ise Büyükşehir Belediyesi ve Konya Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle ciddi su kayıplarının ve israflarının yaşandığı mevcut açık kanal sulama şebekelerinin kapalı borulu sisteme dönüştürülmesi ve depolama tesislerinin, göletlerin inşa edildiği KOP KÖSİP kapsamında 2011-2019 yılları arasında 778 adet projeye 729 Milyon TL destek verildi ve 121 bin hektar tarım alanı modern sulama sistemlerine kavuşturuldu.

KOP Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı kapsamında Karaman’da desteklenen 7 adet proje toplu açılış töreni ile kullanıma açıldı. Piri Reis Kültür Merkezinde düzenlenen kapalı sistem sulama tesislerinin proje tanıtımı programına Karaman Valisi Fahri Meral, KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, İl Jandarma Komutanı İsmail Şahin, İl Genel Meclis Başkanı Adem Kapar, KOP İdaresinden Proje Geliştirme Koordinatörü Mevlüt Pınarkara, Tarımsal Kırsal Kalkınma Koordinatörü Ümit Yorgancılar ile Karaman il genel meclis üyeleri, kurum müdürleri ve çiftçiler katıldı.

“Suyun Etkin ve Doğru Kullanımı Bölgemiz İçin Zorunluluk”

Konya ve Karaman bölgesinin su bakımından Türkiye ortalamasının altında olduğunu ifade eden Karaman Valisi Fahri Meral, bölgenin sahip olduğu her bir litre suyu değerini bilinerek doğru ve kurallara uygun daha etkili kullanması gerektiğini ve bunun içinde gerekli tedbirlerin alınmasının bir zorunluluk olduğunu belirterek; “Daha önceleri sondaj usulü ile 20-30 metrelerde su bulunurken bu oran günümüzde 150-200 metrelere kadar çekildi. Bölgede yaşanan obrukları da düşünürsek ciddi anlamda su sıkıntısı çektiğimiz çok açık görünüyor. Teknoloji gelişiyor elbette. Özellikle damlama sulama sistemleri, kapalı sulama sistemleri ve şimdi örtü altı sulama sistemleri diye de yeni yeni teknolojiler gelişiyor. Bu yüzden sulama ile ilgili suyumuzu nasıl daha iyi ve verimli kullanabilmenin mücadelesini gerek kamu kurum ve kuruluşları gerek çiftçilerimiz, sanayicilerimiz ile birlikte vermemiz ve bu konuda tüm paydaşlarımızla birlikte bölgemizin geleceği için birlikte çözüm üretmemiz gerekiyor” dedi.

“Tarım ve Hayvancılığın Önemi Her Geçen Gün Artıyor”

Dünyaya bakıldığı zaman gelişmiş ülkelerin tarım ve hayvancılık konusunda da aynı gelişmişliği gösterdiğini vurgulayan Vali Fahri Meral, “Tarım ve hayvancılık konusu ilimiz ve ülkemiz için en önemli sektörlerden birisi durumunda. Dünya nüfusu arttıkça, sanayileşme ve insanların ihtiyaçları arttıkça tarım ve hayvancılığın önemi de git gide artıyor. Bu yüzden özellikle ilimizin sulanabilir tarım arazililerinin tamamını kapalı sistem, damlama sulama sistemi ile buluşturmamız gerekiyor. 2011 yılından itibaren yaptığı çalışmalar ve verdiği bu desteklerden dolayı KOP idaresine teşekkürlerimi sunuyorum. Özellikle KOP İdaresi ile ilgili tüm tekliflerimize ve projelerimize her türlü desteği veren Kalkınma eski Bakanı TBMM Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı Lütfi Elvan’a teşekkür ediyoruz. Yine belediye iken köye dönüştürülen Taşkale ve Yeşildere köylerimizle ilgili olarak bölge için çok ciddi bir sorun olan şebeke konusuyla ilgili sıkıntıların ortadan kaldırılmasından dolayı yine bakanımız Lütfi Elvan ve milletvekillerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“Tarım Sektöründe Köklü Değişimlere İhtiyacımız Var”

Bölgenin sahip olduğu su kaynakları varlığı ile toprak kaynakları varlığı arasındaki dengesizliğin son yıllarda kullanılabilir su potansiyeli aleyhine bozulduğunu sonucunda ise tarımsal ve çevresel sürdürülebilirliğin tehdit seviyesine geldiğine dikkat çeken KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, “Küresel iklim değişikliği etkilerinin en çok hissedildiği bölgede, kullanılabilir su varlığı dikkate alındığında, tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması için tarım sektöründe köklü bir değişime gidilmesi gerekmektedir. Tarımsal sulamada yaşanan sıkıntılar ve kırsalda hayatın zorlukları göçü beraberinde getirmektedir. Yaşanan göç ile bölge tarım bölgesi olma özelliğini gün geçtikçe kaybetmekte ve tarım nüfusu azalmaktadır. Özellikle tarımın geleceği olan genç nüfusun göç ediyor olması ilerleyen zamanlar için büyük tehdit oluşturmaktadır. Bölge'nin mevcut sulanan alanlarında kullanılan suyun yüzde 60'ı yeraltı suyundan karşılanmaktadır. Bu yoğun kullanım sebebi ile Konya Kapalı Havzasında yeraltı su seviyesi her yıl ortalama olarak 2-3 metre civarında düşmektedir” şeklinde konuştu.

“KOP İdaresi 9 Yılda 778 Projeye 729 Milyon Liralık Destek Sağladı”

KOP İdaresinin kurulduğu günden bu yana bölgenin en ciddi sorunu olan su azlığına ve kuraklığa yönelik ciddi su kayıplarının ve israflarının yaşandığı mevcut açık kanal sulama şebekelerinin borulu sisteme dönüştürülmesi ve küçük su kaynakları üzerine depolama tesisleri yapımı ile tasarrufu yönelik sulama projelerine finansal destek sağladıklarını kaydeden Başkan Bostancı, konuşmasını şöyle sürdürdü; “2011 yılından bu yana bölge genelinde 778 adet projeye 729 milyon TL ödenek tahsis edilerek 121 bin hektar tarım alanının modern sulama sistemine kavuşması sağlanmıştır. Proje desteklerimizi Karaman’da İl Özel İdaresi ile birlikte yürütmekteyiz. Konya Kapalı Havzasında 439 sulama kooperatifine ait 4 bin 750 adet YAS (Yeraltı Suyu) kuyusu bulunmaktadır. Bu sahaların büyük bir kısmı sulama randımanı düşük klasik sulama şebekesinden oluştuğu için yılda yaklaşık 400 milyon metreküp civarında su, sızma ve buharlaşma kayıpları nedeni ile israf edilmektedir. KÖSİP kapsamında Karaman iline 2011-2019 yılları arasında toplam 120 milyon TL ödenek tahsis edildi. Söz konusu ödenek kullanılarak yapılan 247 adet rehabilitasyon projeleri sayesinde 46 bin 697 hektar alan tasarruflu su kullanımına imkân sağlayan, modern sulama sistemlerine kavuşturulmuştur. Bu vesile ile himayelerini ve desteklerini esirgemeyen Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’a teşekkürlerimi sunuyorum. Projelerin bölge halkına ve Karaman’a hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

Konuşmaların ardından; Merkez Yeşildere Köyü Kapalı Sulama Sistemi, Başyayla Bozyaka Köyü Kapalı Sistem Sulama, Sarıveliler Civler Köyü YÜS Kapalı Sulama, Ayrancı Berendi Köyü 2. Kısım Sulama, Ermenek Çamlıca-Gökçeseki Köyleri Kapalı Sistem Sulama, Karaman Ermenek Evsin Köyü Sulaması Erik Deresi Sulama ve Kazımkarabekir Kızılkuyu Köyü Toplu Damla Sulama Sistemi Projelerinin toplu açılışı gerçekleştirildi. 7 proje için KOP İdaresi tarafından 11 milyon 260 bin TL finansman desteği sağlanırken, bin 827 hektar tarım alanı ise modern sulama sitemine kavuşturulmuş oldu.

Editör: TE Bilişim