Kalkınma  Bakanı Cevdet Yılmaz, 4 ili kapsayan Konya Ovası Projesi (KOP) Eylem Planı çerçevesinde 9.9 milyar liralık kamu yatırımı yapılacağını söyledi.

Haber-Foto-Video; Fatih ÖZATA

KOP EYLEM PLANI KONUŞMA METNİNİN TAMAMI  İÇİN TIKLAYIN



Kalkınma Bakanlığı'nca hayata geçirilen ve Konya,Karaman, Aksaray ve Niğde'yi kapsayan KOP Eylem Planı'nın Niğde Üniversitesi'nde tanıtım toplantısı yapıldı. Üniversitenin Kongre ve Kültür Merkezi'de Bakan Cevdet Yılmaz, Ak Parti Niğde Milletvekilleri Alparslan Kavaklıoğlu, Ömer Selvi, Niğde ValisiNecmeddin Kılıç, Karaman Valisi Murat Koca, Konya Valisi Muammer Erol, Niğde Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Adnan Görür ile kurum müdürlerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını Vali Necmeddin Kılıç yaptı.

Bakan Cevdet Yılmaz, KOP Eylem Planı'nın amacı, bugüne kadar yapılan ve bundan sonra yapılacak projeler hakkında katılımcılara detaylı bilgiler aktardı. KOP'un ilk olarak Konya Kapalı Havzası'nda su ve tarım alt yapısının yetersizliği nedeniyle tasarruflu su kullanımını amaçlayan bir çalışma olarak başlatıldığını belirten Yılmaz, eylem planı ileKonya, Karaman, Niğde ve Aksaray'ın sosyal ve ekonomik dezavantajlarını azaltacaklarını söyledi.

TÜRKİYE'NİN YÜZDE 8.3'ÜNÜ KAPSIYOR

Eylem planının tüm tarafların azami katılımıyla, il ve ilçelerde yerinde durum tespiti yapılıp görüş ve öneriler alınarak hazırlandığını ifade eden Yılmaz, şunları söyledi: "Toplantılar, çalıştaylar gerçekleştirildi. Bölgesel Gelişme Komitesi'nde değerlendirildi. Başbakanımız ve Bakanlarımızdan müteşekkil Bölgesel Gelişme Yüksek Kurulu'nca onaylandı. Eylem planımız; Toprak ve Su Kaynaklarının Sürdürülebilir Kullanımı, Ekonomik Yapının Güçlendirilmesi, Altyapının Geliştirilmesi ve Kentleşme, Beşeri ve Sosyal Yapının Güçlendirilmesi ve Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi olmak üzere 5 gelişme ekseni altında toplam 92 eylemden oluşuyor. KOP Bölgesi, 65 bin 14 kilometrekare yüzölçümü ile Türkiye yüzölçümünün yüzde 8.3'üne, yaklaşık 3.1 milyon nüfusu ile Türkiye nüfusunun yüzde 4'üne sahiptir. Bölgenin gelişimine temel oluşturacak analizimizi birbiriyle ilişkili unsurlara dayandırdık. Zengin tarih, gelenek ve kültür altyapısı arka planında, coğrafi konum ve doğal kaynakların avantajlarını kullanacak iktisadi ve beşeri yapıyı geliştirmeyi esas aldık."

BÖLGEDE İŞSİZLİK AZALDI

KOP Eylem Planı çerçevesinde yer alan tüm projeleri bir bir hayata geçirmeye başladıklarını belirterek bugüne kadar 4 ile yapılan kamu yatırımlarını sıralayan Yılmaz, "Bölgede işsizliği ciddi ölçüde azalttık. 2008-2013 yılları arasında Aksaray'da yüzde 10 olan işsizliği yüzde 5,8'e, Karaman'da yüzde 7,7 olan işsizliği yüzde 4,2'ye, Konya'da yüzde 10,7 olan işsizliği 4,7'ye, Niğde'de ise yüzde 9,3 olan işsizliği yüzde 6,1'e düşürdük" diye konuştu.

BÖLGEDE YAŞAM STANDARDI YÜKSELECEK

Yılmaz, eylem planı çerçevesinde hayata geçirilecek projeleri de sıraladıktan sonra şunları söyledi: "KOP Eylem Planı kapsamında 31 kuruluşun sorumluluğundaki 92 eylemi gerçekleştireceğiz. 9,9 milyar TL kamu yatırımı yapacağız. Eylem planı ile KOP Bölgesi'nde kapsamlı bir dönüşümün temellerini atmış olacağız. Sürdürülebilir tarımsal uygulamaların yanında farklı sektörel alanlarda da yeni iş sahaları oluşturacağız. Böylece bölgemizin yaşam standardını yükseltecek, fiziki ve sosyal gelişmesine büyük katkıda bulunacağız. Gençlerimize güvenli bir gelecek, çocuklarımıza umutlu bir yarın bırakabilmek amacıyla hazırlamış olduğumuz KOP Eylem Planının öncelikle KOP Bölgesinde yaşayan vatandaşlarımıza ve tüm halkımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum."

http://www.borhaber.net/ekonomi/kop-eylem-plani-nigde-de-aciklandi-h16590.html

Posted by Bor Haber on 30 Nisan 2015 Perşembe
Editör: TE Bilişim