Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2012 nüfus sayımı sonuçlarına göre Türkiye nüfusu binde 12’lik artışla 75 milyon 267 bin 384 kişi oldu. Türkiye nüfusunun artmasına karşın nüfusun artış hızında bir azalma görülüyor. Türkiye geneline baktığımızda nüfus artış hızı 2010 yılında binde 15.8, 2011 yılında binde 13.5 iken 2012 yılında binde 12’ye geriledi.


KOP İdaresinden yapılan açıklamaya göre Türkiye genelindeki il ve ilçe merkez nüfusu binde 18.5’i bulurken, kırsal nüfusun binde 9.2’lik düşüş göstermesi şehir merkezlerine bir göçün olduğu vurgulandı.

Kısa adı KOP olan Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, Niğde’nin de içinde bulunduğu bölgenin nüfus artış hızının binde 6.3 olduğunu söyledi. Türkiye genelindeki nüfus artış hızının binde 12 olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Babaoğlu, “KOP Bölgesindeki illerin nüfus artış hızları Konya’da binde 6.7, Karaman’da binde 6, Aksaray’da binde 2.9 ve Niğde’de binde 8 olarak gerçekleşmiştir. KOP Bölgesindeki Konya ve Aksaray illerinde nüfus artış hızında kısmi bir yükselme gözlenirken; Karaman’da kısmi artış ile birlikte binde 8 ile en fazla nüfus artış hızının Niğde’de olduğu görülmüştür” dedi.

KOP Bölgesi Nüfus artış oranları

KOP Bölge Kalkınma İdaresi’nin görev alanında yer alan Konya, Aksaray, Karaman ve Niğde illerindeki 65 bin kilometrekarelik alanda 2011 yılında toplam 3 milyon nüfusla Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 4’ünü oluşturan KOP Bölgesinde bu oran 2012 yılında yüzde 3.97’ye gerilediğini ifade eden Prof. Dr. Babaoğlu, şunları söyledi:

“Kent merkezlerindeki değişimin yanı sıra ilçe nüfuslarındaki değişimler incelendiğinde KOP illeri için farklı tablolar ile karşılaşmaktayız. Türkiye genelinde 2012 yılın nüfus artış hızı binde 12 olurken KOP Bölgesinde bu artış binde 6.3 ile sınırlı kalmıştır. KOP Bölgesindeki illerin nüfus artış hızları Konya’da binde 6.7, Karaman’da binde 6, Aksaray’da binde 2.9 ve Niğde’de binde 8 olarak gerçekleşmiştir. KOP Bölgesindeki Konya ve Aksaray illerinde nüfus artış hızında kısmi bir yükselme gözlenirken; Karaman’da kısmi artış ile birlikte binde 8 ile en fazla nüfus artış hızının Niğde’de olduğu görülmüştür. Veriler, ülke genelindeki kırsaldan kente göçün, KOP Bölgesinde de geçerli olduğunu; bu göçün sadece bölge içindeki kent merkezlerine değil aynı zamanda bölge dışına da olduğunu göstermektedir.”

“Eylem planıyla göç tersine döndürülecek”

KOP Bölgesinin sahip olduğu imkanlarla Türkiye nüfusu kadar insana ev sahipliği yapacağını vurgulayan KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, çeşitli çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Kırsal alanlarda kentleşmenin ve kentlilik bilincinin yaygınlaştırılması için Eylem Planı hazırladıklarını ifade eden Prof. Dr. Babaoğlu, “Sosyal, ekonomik, kültürel faktörlerin iyi analiz edilerek yapılacak çalışmalarla KOP Bölgesi sahip olduğu geniş yüzölçümü ve nüfus potansiyeliyle ve hazırlanmakta olan Eylem Planıyla bu göç tersine döndürülecek ve KOP Bölgesi Türkiye’nin yeni cazibe merkezi haline gelecektir.”


*******************

NİĞDE, İLÇE, KÖY VE KASABA NUFÜSUNU ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN...






Editör: TE Bilişim