Son dönemde çevre ülkelerle bağları koparan dış politika stratejisi Türkiye’nin patates ihracatını vurdu.


Geçen yıl kilogram fiyatı 5 liraya kadar yükselen patates, bu yıl ihracatın bıçak gibi kesilmesi nedeniyle kuruşluk değerlerle işlem görüyor. Patatesin bu noktaya gelmesinde Türkiye’nin izlediği dış politika etkili oldu. Yanlış dış politika yüzünden ihracat kapıları kapanan, iç piyasada ise istediği fiyata ulaşamayan patates üreticisi mağdur oldu.

Türkiye’nin en değerli patateslerinin üretildiği iller arasında yer alan Niğde’de patatesin üreticideki kilo fiyatı 20 ile 45 kuruş seviyelerine kadar düştü. Ancak patatesin üretim maliyeti 60 ile 70 kuruş civarında olduğu için üreticiler zararına satmak yerine, ürünü depolara kaldırmayı tercih ediyor.

TÜCCAR PARASINI TAHSİL EDEMİYOR

Patates üreticisinin sorununu gündeme taşıyan CHP Niğde İl Genel Meclis Üyesi Rasim Yılmaz, patatesin hem ihracat kapılarının kapanması hem de iç piyasada yaşanan tahsilat sıkıntısı nedeniyle ciddi bir sorunla karşı karşıya kaldığını söyledi. Tüccarların kırılgan tarım piyasasından ürktüğüne işaret eden Yılmaz, tüccarların büyükşehirlerde para tahsilatı yapmakta zorlanır hale gelmeleri nedeniyle çiftçinin patatesini alamadıklarını belirtti.

ÜRÜN DEPOLARA KALDIRILDI

Yılmaz, AKP’nin komşularla kavgalı dış politika uygulamalarının patates ihracatını neredeyse sıfırladığını ifade ederken, “Geçmiş yıllarda Rusya, Azerbaycan, Irak, Tunus, Ürdün, Suriye, Gürcistan ve Türkmenistan’a Niğde patatesi ihraç edilmekteyken bugün ihracat bitme noktasına geldi. Üretici, fiyatı çok uygun olduğu halde iç ve dış piyasaya satamadığı patatesi Niğde ve Nevşehir’de depolara kaldırmak zorunda kaldı” dedi. 7 Haziran seçimleri sonrasında AKP’li siyasetçilerin üreticilere, “Bizi yeniden iktidar yapın ihracat kapılarını açalım” sözü verdiğini belirten Yılmaz, siyasetçilere verdikleri sözü yerine getirmeleri çağrısında bulundu.

ENDÜSTRİ KURULAMADI

Türkiye’nin en çok ve en kaliteli patatesinin yetiştiği Niğde, yanlış tarım politikalarının kurbanı oldu. Türkiye’nin 4.5 milyon tonluk patates üretiminin 1.5 milyonunu tek başına karşılayan Niğde’de patates endüstrisi bir türlü kurulmadı. Ülke genelindeki 43 tohumluk patates üretici firmadan sadece 1 tanesi Niğde’de bulunurken, dev üretime rağmen Niğde’de dondurulmuş patates fabrikası, cips fabrikası, un püre nişasta fabrikası bulunmuyor.



Kaynak; ERDOĞAN SÜZER / SÖZCÜ
http://www.sozcu.com.tr/2015/ekonomi/komsularla-yasanan-sorun-patatesi-vurdu-1019838/

Editör: TE Bilişim