CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Mera Hayvancılığı Yetiştirici Bölgesi Projesi” kapsamında, 2018 yılında belirlenen 19 ilde 2 bin 163 baş hayvan için üreticilere 6 milyon 369 bin TL destek ödemesi yapıldığını açıkladı. 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise 19 il arasında Niğde’nin yer almamasının gerekçeleriyle açıklanmasını istedi.. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde, “Milli Tarım Projesi kapsamında 2016 yılında 25 ilde mera hayvancılığı yetiştirici bölgesi oluşturulacağı açıklanmıştı. Mera hayvancılığı bölgesi hangi ilde kaç hayvan ile başlatılmış ve kaç besici bu düzenlemeden faydalanmaktadır? Ne kadar alan bu çalışma için ayrılmıştır?” şeklinde sorular yöneltti. 

Önergeye yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Bakanlığımızca yürütülen Hayvancılıkta Yerli Üretimi Destekleme Modeli Düve Alım Desteği Projesi(Mera Hayvancılığı Yetiştirici Bölgesi) kapsamında yetiştirici bölgesi olarak belirlenen İllerimiz; Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Çorum, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, İğdır, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırşehir, Malatya, Muş, Ordu, Rize, Samsun, Sivas, Şırnak, Tokat, Trabzon, Tunceli, Van, Yozgat, Adıyaman, Aksaray, Amasya, Hakkâri, Kahramanmaraş, Kırıkkale, Nevşehir, Osmaniye, Sinop ve Şanlıurfa İlleridir” açıklamasında bulundu. 

Bakan Pakmedirli, “Damızlık Düve Alım Desteği Projesi kapsamında belirlenen illerimizin 17' sine 2017 yılında, toplam 2.032 baş hayvan için üreticilerimize 4.619.850 TL destek ödenmiştir. 2018 yılında ise belirlenmiş illerimizden 19'unda, toplam 2.163 baş hayvan için üreticilerimize 6.369.000 TL destek ödenmiştir” ifadelerini kullandı. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Niğde’nin komşusu 4 il ile birlikte 19 ilde uygulanan projenin, hayvancılığın gelişmekte olduğu Niğde’de neden uygulanmadığını sordu. Gürer, “Niğde’de uygulanmayan proje, Niğde’nin komşu illerinde uygulanmaktadır. Benzer coğrafi özelliklere ve iklime sahip olan bu illerde uygulanan projeye Niğde’nin neden dâhil edilmediği gerekçeleriyle birlikte açıklanmalıdır” dedi. 

 

Editör: TE Bilişim