CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, esnaf ve KOBİ’lerin korona virüs salgınının olumsuz etkilerini, pandemi sürecinin başladığı 6 ay öncesine göre daha çok hissetmeye başladığını söyledi. 

 

Gürer, döviz kurlarındaki durdurulamayan artış ve yüksek enflasyonun, girdi maliyetlerini iki katına çıkardığı için ithal hammaddelerle üretim yapan işletmelerin, üretimi daralttığını ya da tamamen durdurduğuna dikkat çekti. 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, esnaf ve KOBİ’lere verilen geri dönüşümlü kredilerin soruna çözüm olmadığını, desteklerin doğrudan ve uzun vadeli sağlanması gerektiğini belirtti. 

 

Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi kapsamında 6 ay önce ertelenen vergi ve diğer borçların ödenme dönemi geldiğini  hatırlatan Gürer, hem ertelenen ayların hem de yeni ayların borçlarını ödemek durumunda kalan esnaf ve KOBİ’lerde sıkıntıların başladığını söyledi.

 

PANDEMİ KOBİ’LERİ NASIL ETKİLEDİ?

Küçük ve Orta Boy İşletmelerde (KOBİ) pandemi sürecinin etkilerinin her geçen gün arttığını ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “KOBİ’lerimiz ve esnafımız, pandemi sürecinin olumsuz etkilerini, salgının başladığı 6 ay öncesine göre çok daha fazla hissediyor. Üretimdeki olumsuz tablo, KOBİ’lerimiz aleyhine gün geçtikte artıyor. Hammadde de fiyat değişkenliğinin  üretime yansıması talebi daraltıyor” dedi.

DÖVİZ KURLARINDAKİ ARTIŞ, İMALATÇIYI DERİNDEN ETKİLEDİ

Döviz kurlarındaki artışın, yurtdışından ithal edilen hammaddelerle üretim yapan işletmeleri büyük ölçüde sıkıntıya soktuğuna değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Salgının henüz ülkemizde görülmediği Şubat ayında 6 lira olan dolar bugün 8 liraya çıktı. 100 liraya döviz karşılığını 17 birim ürün alabilen imalatçı, aynı parayla bugün 12 birim ürün alabiliyor. 6 ay içinde döviz kurundaki yüzde 35’lik artış, KOBİ’lerin, üretimi daraltmasına ya da tamamen durdurmasına neden oldu. Bazı işkollarında girdi maliyetleri yüzde 40 ila yüzde 100 oranında arttı. İthalata dayalı başta kimyasallar olmak üzere tüm ürünlerde döviz artışı doğrudan etkili oldu, dövizle borçlanan kesim daha büyük sıkıntı yaşamaya başladı ” diye konuştu 

ÜRETİM DURDU, ÇOK SAYIDA ESNAF KEPENK KAPATTI 

Kamu bankalarının, pandemi sürecinin başlangıcında esnaf ve KOBİ’lere verdiği düşük faizli kredilerin de soruna çözüm olmadığına işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Esnaf ve KOBİ’lerin şu anda daha çok desteğe ihtiyacı var. Ancak kamu bankaları, pandemi sürecinin başlangıcında sağladığı kolaylığı bugün sağlamıyor. Bankalar, kredi talebinde bulunan işletmecilere daha önce şahsi kefaleti yeterli bulurken, şimdi yeni ve temin edilmesi güç şartlar öne sürüyorlar. Bu durum da zaten büyük sıkıntı içinde olan işletmeleri daha da içinden çıkılmaz bir sürece sürüklüyor. Yapılması gereken desteklemelerin doğrudan ve uzun vadeli bir şekilde sağlanmasıdır” şeklinde konuştu. 

HASTALIK DESTEĞİ SAĞLANMALI 

İşletmelerin yaşadığı bir başka önemli soruna da değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Pandemi sürecinde makine başındaki bir usta hastalanınca, o makinelerin tamamının durması gerekiyor. Bir işyerinde 13 işçinin hastalandığı düşünüldüğünde işi yapacak kimse kalmıyor. Bu durumda üretim zamanında teslim edilmiyor ve bu konuda ciddi mağduriyetler oluşuyor. Bu durumda oluşan zararlar için de destekleme yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

ERTELENEN ÖDEMELER BAŞLIYOR

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 6 ay önce Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi kapsamında esnaf ve KOBİ’lere yönelik, mücbir sebepten KDV ve diğer bazı vergilerin ertelenmesinin sağlandığını da hatırlatarak, “Erteleme süresi doluyor. Nisanda verilmesi gereken bazı vergilerin beyannameleri için taahhüt edilen ödeme süreleri doldu. Mart ve Eylül ayına ait KDV ve stopaj ödemeleri başlıyor. Şimdi 6 aydır zaten iş ve üretim yapamayan esnaf ve KOBİ’ler, bu ayın sonundan itibaren hem önceki ayların hem de bundan sonraki ayların vergi ve primlerini ödemek durumunda kalacak. Salgının etkisini başlangıçtakinden daha çok hissetmeye başlayan bu kesim kara kara düşünmeye başladı. Bu konuda da yeni bir erteleme yapılması şart oldu” dedi.

 

Editör: TE Bilişim