Niğde Patates Araştırma Enstitüsü’nü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden (KKTC) gelen 10 Ziraat mühendisi ve 25 patates üreticisi  yerli patates çalışmalarını yerinde inceleyerek Enstitü müdürü Uğur Pırlak’tan bilgi aldılar.

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, Kıbrıs’ta yerli patates çeşitlerinin demonstrasyon çalışmalarını  gerçekleştireceklerini belirterek, uygun sonuç alındığı takdirde yerli çeşitleri Kıbrıs’a göndereceklerini söyledi. 

Enstitümüzde  yapmış olduğumuz AR-GE çalışmaları yanında eğitim ve yayın faaliyetlerini de aralıksız olarak sürdürmekte olduğunu belirten Pırlak, “ Bu bağlamda biz ilk KKTC geçen yıl ekip arkadaşlarımız ziyaret ederek önder patates üreticilerine gübreleme sulama gibi patatesle ilgili tüm konularda eğitimler verilmişti. Akabinde de bu yıl Kıbrıs’tan 10 ziraat mühendisi 25 tanede Kıbrıs’ta önder patates üreticisi enstitümüzü ziyarete geldiler. Biz burada kendilerine bir çeşidin nasıl geliştirdiğini nasıl yerli imkânlarla yerli çeşidi nasıl geliştirdiğimiz laboratuvarımızı ve diğer seralarımız gösteriyoruz. Yeni çeşitlerimizin her yerde demonstrasyon çalışmasını gerçekleştiriyoruz. İnşallah önümüzdeki sene Kıbrıs’ta da yerli çeşitlerimiz göndererek orada da demonstrasyon çalışmalarını  gerçekleştirip uygun sonuç aldığımızda yerli çeşitlerimizi Kıbrıs’a göndermek istiyoruz” dedi.

Kıbrıs Türk Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Ercilasun ise, “Kıbrıs’tan önder çiftçiler olarak Niğde Patates Araştırma Enstitüsünü ziyaret ettik. Kıbrıs’ta yıllarca Avrupa ülkelerine patates ihracatı yaptık. Ta ki 1994 yılına kadar. Fakat son yıllarda patateste Kıbrıs’ta gerilik oluştu. Önümüzdeki yılarda işbirliği yaparak yerli patates çeşitlerini denemek istiyoruz” dedi.
 
Editör: TE Bilişim