Niğde’de kış geçmedi, havalar hala soğuk, kalorifer ve sobalar yanıyor ama gelecek kış sezonunun kömürleri şimdiden alınıyor, Neden acaba?
Nisan ayına girdik ama Niğde’de havalar hala soğuk, sobalar ve kaloriferler hala yanıyor.
Kış geçmeden Niğde’de bazı apartmanların önüne kamyon kamyon kömürler yıkılıyor yeni kış sezonunun kömürleri Nisan başından depolara koyuluyor.
Apartman yöneticileri kömür bağlantılarını yapmışlar bile, Niğde ve Bor’da apartmanların çoğunluğu Bahar aylarında kömür bağlantılarını kurup depolarına koyuyorlar. Öğrendiğimize göre bahar ayında kömür almak Niğde geneline has bir olaymış. Diğer iller yaz sonu ve sonbahar da kömür alıyorlar.
Niğde’de apartmanlar önünde yıkılmış kömürleri görünce sormadan edemedik. “Kış geçmeden, gelecek kışın kömürünü almanın gerekçesi nedir? Bu telaş neden?
Meğer dolar ile ilgili imiş, Mart ayının 15’inde 325 dolar olan bir ton ithal kömürün fiyatı, bu günlerde 350-360 dolar olmuş. Kömür Rusya’dan geliyor ama dolar üzerinden hesaplanıyor. Geçtiğimiz aydan bu güne doların yükselmesi üzerine ithal kömür de 15-20 dolar artmış.
Libya konusu ve seçimden sonra gelmesi muhtemel zamlar apartman yöneticilerini kömür bağlantılarını yapmaya zorluyor. Kömürcülerin kampanya! yaptıklarına dair kampanyaları da etkili oluyor. Doğalgaz kullanımından dolayı Niğde ve Bor’da, alanları iyice daralan kömürcüler apartmanların toplantılarına gidip kömür konusunda apartman yönetim ve sakinlerini bilgilendirmeye başladılar.





Editör: TE Bilişim