Niğde Kırmızı Et Üreticiler Birliği Başkanı Aliyye Yılmaz, yaklaşan Kurban bayramı öncesi Kurbanlık fiyatlarında geçen yıla oranla az da olsa bir artışın yaşandığını büyükbaş tosun kilogram fiyatının 21 TL’den, düvenin kilogram fiyatının 19 TL’den, İnek fiyatının  kilogram fiyatı  18 TL’den ve küçükbaş kurbanlık ise canlı kilogram fiyatının 20 TL’den satıldığını söyledi.

   Niğde Kırmızı Et Üreticiler Birliği Başkanı Aliyye Yılmaz ; “Dört günlük Kurban Bayramı süresince kesimi gerçekleştirilen hayvan sayısı bir yıl boyunca kesimi yapılan hayvanların neredeyse dörtte biri kadardır. Bu da hayvan hareketlerinin ve tüketime hazırlanan et miktarının dört günde normalin ne kadar üzerinde olduğunu gözler önüne sermektedir. Satış ve kesim yerlerinde doğru görev dağılımı ile doğru kurulmuş sistemler sayesinde dört günde yıl boyu kesimi yapılan hayvanların dörtte birinin kesiminin sağlanması mümkün olmaktadır. Hayvanların acı çekmeksizin öldürülmesi işlemi de hem insani anlamda hem de dini açıdan en önemli konulardandır. Kurban Bayramında görev alan kasapların işinin ehli olması en çok da bu nedenle önemlidir. Kasaplar hayvanın acı çekmeden kesimi sonrasında kanının iyice akıtılması gerektiğini, kesim hijyeninin önemini bilerek çalışmalıdır.Kurban Bayramı sırasında ve sonrasında oluşan atıkların da çevre kirliliğine neden olmayacak şekilde yok edilmesinin yanı sıra, et ve deri dahil tüm yan ürünlerin ülke ekonomisine katkı koymasını sağlayacak düzenlemeler için yatırım yapılması gerektiğini de hatırlamak da fayda vardır” dedi.

Kurbanlık bir hayvanda bulunması gerken özelliklere değinen Yılmaz, “ Büyükbaş Hayvanların 2 yaşını ,Küçükbaş hayvanların ise 1 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir.Buna ek olarak; Kör ,Kulakları kopuk, Bir veya iki boynuzu kırık , kuyruksuz ,dişleri dökük ,gebe yada yürüyemiyecek kadar topallığı olmaması gerekmektedir. Bölgemizde bu sene kurbanlık hayvan fiyatlarının bir miktar artış gösterebileceğini bilinmektedir.Çünkü kaba ve kesif yem maaliyetleri bir önceki yıla göre yüzde 20 artış gösterirken enflasyon ve diğer masraflarda buna paralel artışlar göstermiştir.Bu artışlardan dolayı kurbanlık fiyatlarındaki artışın nedeni üreticimiz değildir.Ancak gerek küçükbaş gerekse büyükbaş kurbanlık sayılarında da yeteri miktarda mal varlığımızında bulunması sevindirici bir durumdur. Buna göre bölgemizde bu sene büyükbaş tosun kilogram fiyatının 21 TL, Kurbanlık vasıflarına uygun düvenin kilogram fiyatının 19 TL ve kurbanlık inek’in canlı kilogram fiyatının ise 18 TL olarak belirlenmiştir. Küçükbaş kurbanlık ise canlı kilosu 20 TL olarak belirlenmektedir. Bütün Niğde Halkının ve üreticilerimizin mübarek Kurban Bayramını tebrik ediyor,sağlık ,huzur ve mutluluk içerisinde bereketli nice bayramlar diliyorum” diye konuştu.
 
 
Editör: TE Bilişim