Niğde İl Özel İdaresinin resmi internet sayfasından yapılan açıklamalara göre, Kayak tesis alanı Çiftlik ilçesi Murtaza köyü 328 ada 62 nolu parselde kayıtlı 70 bin 557 m2’lik alana sahip olan ve en alt seviyesi Ketençimeni 2080 rakımlı olup üst noktaları 2300 m’dir. Proje kapsamında ilk etapta düşünülen mekanik tesis (teleferik vb.) hattı 980 m’dir. Acemi kayakçılar için 150 m yürüyen bant ve günübirlik tesisler bulunmaktadır. Ketençimen mevkii’sinin Niğde merkeze uzaklığı 15 km olup ulaşım asfalt yolla sağlanmaktadır.

Projede Son Durum; Hazine adına tescil edilen taşınmazlar il özel idaremizce satın alınmıştır. Proje ve Yaklaşık Maliyet Çalışmaları tamamlanmış, TRT ve Türk Telekoma ait olan enerji nakil hatlarının MEDAŞ’a devrinin sağlanması için talepte bulunulmuş ve TRT Genel Müdürlüğü ile Türk Telekom devrinde sakınca olmadığını bildirmiş ve devir işlemleri gerçekleşmiştir. İdaremiz tarafından MEDAŞ’a enerji mesafesi için başvurulan ve TRT vericilerinin bulunduğu bölgede kayak merkezi yapılacak olan bölgeye ENH için hazırlatılmaktadır. İmar Planında ağaçlandırılacak alan olarak belirlenen ve mera arazisi olan alanların Orman İşletme Müdürlüğü tarafından mera izninin alınması için talepte bulunulmuş ve konu Orman İşletme Müdürlüğünce Mera Komisyonuna sunulmuştur.

Mera işlemlerinin ardından Orman İşletme Müdürlüğü ile İdaremiz arasında yapılacak olan protokolle ağaçlandırılacak alanlar idaremiz tarafından mesire alanı olarak düzenlenecektir. Günübirlik Tesis Alanı olarak planlı alanların mülkiyeti idaremizce satın alınmış olup ihaleye çıkılmasında bir engel kalmamıştır. Kayak merkezinin 1. etabının Mayıs ayı sonlarında ihale edilmesi planlanmaktadır. Projenin Önemi; Niğde’de dönemsel olarak atıl kalan mekânsal kapasite ve iş gücünün ekonomiye kazandırılmasında, turizmin 12 aya yayılmasında önemli bir rol üstlenecektir.

İnsanların yeni iş imkânları ile gelirini artırmasında ve gıda, ulaşım, konaklama, kayak malzemeleri ve kayak kurs etkinlikleri gibi hizmet sektörler açısından istihdam yaratarak iş potansiyelini artırabilecektir. Kayak merkezine gelen yerli ve yabancı turistler kente ekonomik girdi sağlayacaktır. Kayak merkezi mevcut kayak antrenman alanlarının olması yaz mevsiminde ulusal ve başka ülkelerdeki kayak sporcuları için önemli bir kamp alanı olarak hizmet vermesi alana ve kente ekonomik katkı sağlarken aynı zamanda ilin tanıtımına da imkan sunabileceği duyuruldu.

Editör: TE Bilişim