KESK - Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Niğde Şubeler Platformu basın açıklamasıdır.

 

 

Vatandaşlara yazılan ilaç reçetesinden de “katkı payı” adı altında ücret alınmasını düzenleyen yasaya son anda eklenen madde ile milletvekili emeklilik maaşlarının %100’e varan oranda artırılması halkla açıkça alay etmektir.


Bilindiği gibi sağlığın ticarileştirilmesine son verilmesi ve ek ödemelerin emeklilik maaşlarına yansıtılmaması sonucu yaşanan haksızlığın giderilmesi yılardır kamu emekçilerinin ana talepleri arasında yer almaktadır. 21 Aralık’ta Konfederasyonumuz ve tüm sağlık çalışanları tüm yurtta “İnsanca Bir Yaşam” için grev hakkını kullanarak hükümeti uyarmış ve taleplerine bir kez daha dikkat çekmiştir.

  
Ancak yüz binlerce kamu emekçisinin ve halkın taleplerine kulaklarını tıkayanlar, aile hekimlerinin yazdığı reçetelerden de 3 TL katkı payı alınması, 3 ilaçtan sonra ilave 1 TL daha katkı alınmasını düzenleyen yasayı kabul etmiştir. Vatandaşı “katkı payı” adı altında soyan yasaya son anda eklenen madde ise,  21 Aralık grevimizin ana taleplerinden olan ‘tüm çalışanların emeklilik maaşlarının artırılması’ talebinin milletvekilleri tarafından nasıl sahiplenildiğini! Göstermesi açısından ibret vericidir.


Yasaya eklenen maddeye göre sadece 2 yıl milletvekilliği yapmış olan bir kişi emekli olduğunda Cumhurbaşkanı aylığına endeksli olarak emeklilik maaşı alacak. Bu rakam bu gün için 5 bin 300 TL olan emeklilik maaşının 8 bin TL tutarına çıkarılması demek. Ayrıca yeniden seçilen emekli vekillerin aylığından yapılan yüzde 15 oranındaki “sosyal güvenlik destek pirimi”  kesintisi de kaldırıldı. Yani, emeklilik hakkını elde eden ancak halen milletvekilliği yapan vekillerin maaşları ise 5 bin lira artarak ellerine geçen aylık tutar 19 bin 300 TL’ye çıkarıldı.

 

Yeşil kartının iptal edilmesiyle 5 milyon vatandaşımız sağlık hakkından mahrum bırakılırken,


800 TL maaş alan işçi, emekli, dul ve yetimlerin bile hastanelerde ödediği katkı payı artırılırken,


2 milyonu aşkın kamu emekçisi, ek ödemeler maaşlarına yansıtılmadığı için emeklilik maaşlarında ortalama en az %30 hak kaybına uğrarken,


Net 659 TL olan asgari ücrete %3 gibi komik bile olmayan artış oranı öngörülürken, 


Milletvekili emekli maaşlarını %100 oranında artıran bu düzenleme kabul edilemez. 


Geçekten halkın vekili olmak isteyen, adaletten, haktan nasibini birazcık olsun almış olan milletvekillerine soruyoruz. Tüm halkı mağdur ederken sizlerin emeklilik maaşlarınızı artıran bu yasayı vicdanınız kabul ediyor mu?
Yapılması gereken bellidir. Kamu hizmetlerini ticarileştiren tüm yasalarla birlikte bu yasa da derhal iptal edilmelidir. Tüm milletvekillerinin yanı sıra Cumhurbaşkanını gereğini yapmak üzere göreve davet ediyoruz.

 

Editör: TE Bilişim