Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Orta Anadolu'da hasadı başlayan yazlık patatesin piyasaya girmesiyle fiyatların gerilediğini söyledi. İki ay önce patatesin para etmemesinin sorun olduğunu, şimdi ise patatesin fazla para etmesinin sorun olduğunu ifade eden Kenar, patates üzerinden algı operasyonu yürütüldüğünü düşündüklerini aktardı.

Kenar, Niğde Ziraat Odasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Niğde denilince akla patates geldiğini söyledi. İki ay önce patatesin para etmemesinin sorun olduğunu, şimdi ise patatesin fazla para etmesinin sorun olduğunu ifade eden Kenar, patates üzerinden algı operasyonu yürütüldüğünü düşündüklerini aktardı.

Kenar, Niğde ve Nevşehir'deki depolarda Nisan ve Mayıs aylarının sonlarına doğru patatesin bittiğini ifade ederek, "Adana ve Ödemiş gibi Akdeniz bölgesinde yetişen patateslerin orta Anadolu patatesi olana kadar bu bölgelerden Türkiye ihtiyacını karşılayacak patates üretiliyor. Geçtiğimiz yıllarda bu bölgede eken çiftçilerimizin zarar ettiğinden dolayı bu yıl biraz ekim alanlarının daralması Akdeniz bölgesinde patates fiyatlarının biraz yukarı çıkmasını sebep kıldı. Ama şu anda Orta Anadolu dediğimiz bölgelerde Bursa'nın Yenişehir ve İnegöl, Afyonkarahisar'ın Sandıklı, Niğde'nin Altunhisar, Tokat'ın Niksar gibi ilçelerinde yazlık dediğimiz erkenci patateslerin sökümlerinin başlamış olmasıyla birlikte fiyatların bir nebze geri çekildiğini görüyoruz." diye konuştu.

Çiftçiler olarak yaz döneminde patatesin kilogramının tarlada 1,5 ila 2 lira arasında olmasının yüksek bulmadıklarını anlatan Kenar, yazlık patateslerinde verimin kışlıklara göre az olduğunu ve fiyatının yüksek olması gerektiğini savundu.

Çiftçileri 1,5-2 liraya mal ettiği patatesi pazarda 5-6 lira olmasının üzdüğüne dikkati çeken Kenar, şunları kaydetti: "Bunu da sanki sadece patates pahalıymışçasına bütün basın yayın organlarında patates üzerinden algı operasyonu olduğunu görüyoruz. Bu da bizim çiftçilerimizi üzmektedir. Çünkü biz pazara gittiğimiz takdirde 4-5 liradan aşağı hiçbir sebzenin olmadığını görmüyoruz. Patates de bunların içerisinde yaz sebzesi. Patatesin 3-4-5 lira olması, 5 liradan satılan patates de lüks yerlerde olduğunu düşünüyorum. Çünkü Niğde ölçeğine geldikten sonra patatesin pazarda 5 lira olduğunu görmüyoruz. Bizim pazarımızda en güzel patates 3,5 ila 4 lira arasında. O yüzden patateste böyle bir algının olmasından Niğde çiftçisi olarak çok rahatsızız. Sanki patates ucuz yetişiyormuş da biz pahalıya satıyormuşcasına bir algı operasyonu olduğunu görüyoruz."


 
Editör: TE Bilişim