CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle, İş-Kur’a kayıtlı işsizleri ve onlar için tahsis edilen  iş ve meslek danışmanlarını sordu.

Niğde Milletvekili Gürer, danışmanların birebir hizmet verip vermediğini, programın işlevselliğini, bu sayede iş edinenleri ve hala kaç işsizin kayıtlı olduğunu sordu.  Bakan Süleyman Soylu “2016 yılı Ocak ayı verilerine göre 38.773'ü okur-yazar olmayan, 58.661'i okur-yazar, 840.599'u İlköğretim, 443.323'ü Ortaöğretim(Lise ve dengi), 163.248'i Önlisans, 186.325'i Lisans, 6.266'sı Yüksek Lisans ve 263'ü Doktora olmak üzere toplam kayıtlı işsiz sayısı 1.737.458 kişidir” dedi.

 
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soruları şöyle:
“1- İŞKUR'a kayıtlı işsiz için bir iş ve meslek danışmanı belirlenmekte midir?      Belirleniyorsa, başvuruda bulunanlardan kaç kişi için bu uygulama yapılmıştır? 2-Bu danışmanlar işsizlere birebir hizmet vermekte midir? 3-Mesleksiz tüm iş arayanlara mesleğe yönlendirme hizmeti sunulmakta mıdır? Sunuluyorsa kaç kişi bu sayede meslek tercihine yönlendirilmiştir? 4-Danışmanlar,  yeni bir meslek alanı seçiminde ve işe girmek için gerçekçi bir plan oluşturmasında vatandaşlarımıza yol göstermekte midir?  5-Meslek edinme, iş arama ve bulmada birebir kişiye özgü ve yakından takip edilen bir sistem uygulanmakta mıdır? Uygulanıyorsa  başvuruda bulunan kaç kişi için bu uygulama takip edilmiştir? 6- Halen İŞKUR’a başvuruda bulunup iş bekleyen kişi sayısı toplam kaçtır? Eğitimlerine durumlarına göre ayrıldığında iş bekleyen sayısı nedir?  7- İŞKUR vasıtası ile işe girip, girdiği işte bir yıldan az çalışarak tekrar iş arayan kişi sayısı kaçtır?”

Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu verdiği yanıtta:
“İş ve Meslek Danışmanları (İMD), öğrencilerin meslek seçimlerine, İŞKUR'a kayıtlı iş arayanların iş bulmalarına, mesleki uyum problemlerini gidermelerine, mesleki becerilerini geliştirmelerine, mesleklerini/işlerini değiştirmelerine, işverenlerin ise mevzuat çerçevesinde bilgilendirilmeleri ile taleplerini karşılamalarına sistemli olarak yardım eden kişilerdir. İMD'lerin, İŞKUR'a kayıtlı tüm iş arayanlara, işverenlere ve ayrıca öğrencilere daha etkin hizmet verebilmeleri amacıyla her bir danışmana iş arayan, işveren ve okul portföyü atanması ve danışmanların bu hizmeti portföy yönetimi yoluyla sunmaları, böylece her işsizin, işverenin ve okulun bir danışmanı olması sağlanmıştır. Hali hazırda 3.748 İMD ile hizmetler sürdürülmektedir. Kuruma kayıt yaptıran iş arayanların tamamına sistem tarafından otomatik olarak 24 saat içinde bir İMD atanmaktadır.

İMD'ler tarafından iş arayanlara yönelik olarak hem bireysel görüşmeler hem de grup görüşmeleri kapsamında birebir danışmanlık hizmeti sunulmaktadır. 2015 yılında 2.370.522 vatandaşımızla 3.378.949 bireysel görüşme gerçekleştirilmiştir. 1.081.977 kişiye de grup görüşmeleri kapsamında danışmanlık hizmeti sunulmuştur.

İş ve meslek danışmanlığı sürecinde danışmanlar portföylerinde yer alan iş arayanları yaş, öğrenim seviyesi, sosyal durum, işgücü ve iş arama durumları gibi özelliklerine göre takip edebilmekte ve kişiye özgü planlar oluşturabilmektedir. Bu planlar çerçevesinde, kişilere özgeçmiş oluşturma, iş arama, meslek seçiminde dikkat edilecek unsurlar, işveren beklentileri vb. konularda bilgiler verilmekte ve kişinin bir işe ve/veya mesleğe yönlendirilmesi sağlanmaktadır. Mesleğe yönlendirme hizmeti kapsamında, 518.105 vatandaşımızla görüşme gerçekleştirilmiştir.

İş ve Meslek Danışmanları yeni bir meslek seçimi konusunda bireysel ve grup görüşmelerin yanı sıra çeşitli etkinliklerle de meslek seçimine destek olmaktadır.”dedi.

ÜÇ YILDA ÜÇ MİLYON DERGİ BASILMIŞ
Niğde Miletvekili Ömer Fethi Gürer sorularını yanıtlayan Bakan Soylu üç yılda üç milyon dergi basıldığını da açıkladı.Soylu  yazılı yanıtında şöyle dedi.-“Meslek seçme aşamasında bulunan öğrencilere ve velilerine yardımcı olmak amacıyla hazırlanan ve 2013 yılında 700 bin adet, 2014 yılında 1 milyon adet basılarak dağıtılan Meslek Seçimine Destek Dergisi, 2015 yılında da 1 milyon adet basılarak dağıtılmıştır. 2016 yılında da 1 milyon adet basılarak dağıtılacak derginin çalışmaları devam etmektedir.

İş ve meslek danışmanları tarafından yapılan okul ziyaretleri kapsamında düzenlenen seminerlerde iş arama becerileri ve dergi hakkında öğrenciler bilgilendirilmiş ve dergiler okullarda öğrencilerle paylaşılmıştır. İllerde düzenlenmeye başlayan "Meslek Tanıtım Günleri"yle üniversite tercihleri öncesinde öğrencilere yardımcı olmak amaçlanmaktadır. Meslek Tanıtım Günleri, temel olarak mesleğin, erbabı tarafından tanıtılması şeklinde kurgulanmıştır. İl Müdürlüklerince belirlenecek program çerçevesinde Türkiye'de lisans düzeyinde en çok tercih edilen 9 meslek dahil birçok mesleğin tanıtımı yapılmaktadır. Meslek Tanıtım Günleriyle yanlış meslek seçiminin bireysel ve toplumsal anlamdaki olumsuz etkilerinin giderilmesi, İŞKUR'un bilinirliği ve tanınırlığmın artırılması ve kariyer yolunda gençlerimizin yalnız kalmaması amaçlanmaktadır. 2015 yılında yaklaşık 12.500 genç bu faaliyetlere katılmıştır.
Mesleki Yönelim Bataryası, kişilerin özelliklerinin tanımlanmasına yardımcı olmak amacıyla danışmanlık hizmetleri kapsamında kullanılan ölçme yöntemlerinden biridir. Batarya aracılığıyla; kişilerin Mesleki kişilik ve yönelimleri ile becerilerini fark ederek geliştirmelerini desteklemek ve böylece mesleki alternatiflerini görerek tercihlerini netleştirmelerine yardımcı olmak amaçlanmaktadır. 2013 yılından itibaren Mesleki Yönelim Bataryası uygulanmaktadır. 2015 yılında 6.448 danışana batarya uygulanarak mesleki eğilimi hakkında bilgi verilmiştir.

2016 yılı Ocak ayı verilerine göre 38.773'ü okur-yazar olmayan, 58.661'i okur-yazar, 840.599'u İlköğretim, 443.323'ü Ortaöğretim(Lise ve dengi), 163.248'i Önlisans, 186.325'i Lisans, 6.266'sı Yüksek Lisans ve 263'ü Doktora olmak üzere toplam kayıtlı işsiz sayısı 1.737.458 kişidir” dedi.
 
 

 
Editör: TE Bilişim