Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, İl Özel İdaresi tarafından yapılan Kaya oyma depolarının tarımsal ürünlerin raf ömrünü uzattığını söyledi.

Tarım kenti olan Niğde’nin farklı bölgelerinde İl Özel İdaresi tarafından yapımına başlanan yeraltı kaya oyma depolarının tamamlanma aşamasına geldiğini belirten Vali Şimşek, “ Tarımsal faaliyetler söz konusu ise bunun olmazsa olmazı üretilen ürünlerin depolanacağı alanlardır. İç Anadolu bölgesinde bir ilk olan Yeraltı Oyma Kaya Soğuk Hava Depoları Aktaş Kasabasında mülkiyeti İl Özel İdaremize ait 131.000 m2 alanda projelendirilmiş olan 16 adet depodan 2 adedi tamamlanmıştır. A Blok 22 oda 3 bin 520 ton kapasiteli ve B Blok 20 odalı 3 bin 200 ton kapasiteli iki adet Yeraltı Oyma Deposu 75 adet küçük havalandırma bacası, 12 adet büyük otomatik sistem panjurlu havalandırma bacası ve toplam 42 adet loca bulundurmaktadır. Bu localarda ise toplam 7 bin ton ürün depolanabilecektir.

Söz konusu iki adet deponun su ihtiyacını karşılamak üzere 1 adet sondaj kuyusu, doğal kayadan oyma 2 adet idari ofis ve 2 adet mutfak yapımı da tamamlanarak Niğde İl Özel İdaresi tarafından 291.000,00 TL ‘ye kiraya verilerek gelir elde edilmiştir. Ayrıca 10.500 tonluk 3 adet Oyma Kaya Depo yapımının Ocak ayında bitmesi beklenmektedir. Diğer 11 adet depo ise projelendirilmiş ve ruhsatı alınmıştır.

Çiftçilerimizin pazarlama araçlarının kısıtlı olması nedeniyle ilimizdeki meyve ve sebze depolama ihtiyacı ile satış öncesi kısa süreli 1 ile 6 hafta arasında depolamaya ihtiyaç duyulan patates ve lahana üreticileri için de gerekli soğuk hava deposu yapımı Çamardı ilçemizde tamamlanmıştır. Altunhisar İlçemizde de %99 fiziki gerçekleşme seviyesindedir.

Oyma Kaya Depoya Havalandırma/İklimlendirme sistemi kurulmasıyla depolama kapasitesi 2 katına çıkmakta ve kira getirisini de 2 kat artırmış olmaktadır. Depolanacak ürün portföyü de genişlemiş olacaktır.

Havalandırma sistemi sayesinde depo zeminine yerleştirilen hava kanallarıyla alttan basılan hava, üsten büyük bacalar ile dışarı verilmektedir. İçerdeki kirli hava bu şekilde atılmaktadır. Ayrıca Havalandırma ve İklimlendirme sistemi sayesinde bu sistem bulunmayan bir yeraltı depoya oranla yıllık enerji maliyeti de 4’te 1 oranında azalma kaydedecektir.

Yine Çamardı ilçemizde yapımı tamamlanan ve Altunhisar İlçemizde de tamamlanma aşamasındaki soğuk hava depoları sayesinde, paketleme aşamasında birçok kişiye iş imkânı sağlanacak olup; raf ömürleri uzatılan ürünlerin de pazar payı artırılmış olacaktır” şeklinde konuştu.
 
 
Editör: TE Bilişim