Niğde Üniversitesi’nde  Karabağ Savaşı ve Hocalı Soykırımı’nda şehit edilen Azeri kardeşlerimiz çeşitli etkinliklerle anıldı.


Program Hocalı Soykırımı anısına Üniversite Merkez Yerleşkesi içerisinde Merkezi Araştırma Laboratuarı’nın yanında bulunan alana ağaç dikilmesiyle başladı. Ağaç dikme törenine Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Bayrak, Genel Sekreter VekiliDoç. Dr. Ethem Akyol, konferans konuşmacıProf. Dr. Mezahir Ertuğ Avşar ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Ağaç dikme töreninin ardından, saat: 14.30’da Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa geçildi. Selçuk Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mezahir Ertuğ Avşar’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansa Rektör Prof. Dr. Adnan Görür, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Bayrak, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, okul müdürleri, üniversite personeli ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Yoğun ilginin olduğu konferans, Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Ermenilerin Azerbaycan’a ait topraklara gelişini özetleyerek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Mezahir Ertuğ Avşar, 1840 yılı sonrası ve olayları hakkında geniş bilgiler verdi.

Prof. Dr. Mezahir Ertuğ Avşar; “ 10 Şubat 1828 yılında Rus çarı I.Nikolay ile İran şahı Feteli Şah Gacar arasında yapılan Türkmen çay antlaşmasına bağlı olarak Azerbaycan toprakları Aras çayı üzerinden Kuzey ve Güney olmak üzere iki parçaya bölündü. Antlaşmanın hemen sonrası Çarlık Rusya bölgedeki demografik durumu değiştirmek amacıyla Osmanlı ve İran topraklarından Ermenileri Kuzey Azerbaycan’a göçürmeğe başlamıştır” dedi.

Aynı zamanda bu topraklarda yaşayan Azerbaycan Türklerinin Ruslar tarafından Azerbaycan’ın iç bölgelerine, İran ve Osmanlı topraklarına göçe zorlandığını belirten Avşar, konuşmasının devamında Ermenilerin de yerleştiği bölgeler hakkında bilgiler vererek hangi amaçla orada bulunduklarını ve nasıl güçlendiklerini anlattı.

Prof. Dr. Mezahir Ertuğ Avşar konuşmasının devamında Hocalı katliamı öncesi civarındaki köyler olan Karabağlı Meşeli Laçin çevresi ve Suşa çevresindeki köylerde de küçük çapta katliamlar yapıldığını vurgulayarak, asıl katliamın 26 Şubat gecesi 106’sı kadın 83’ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azerbaycan Türk’ünün katledilerek Hocalıda gerçekleştiğini ifade etti. Ayrıca Ermenilerin kasabaya girdikleri esnada canla başla kasabayı müdafaa eden mücahitlerin tankların paletleri altında ezildiklerini anlatan Avşar, çok az kişinin kasabadan yalınayak kaçabildiğini, bunların da kısa sürede hayatlarını kaybettiklerini vurguladı.

Konuşmasına Hocalıda Ermenilerin yaptığı katliamın fotoğraflarını göstererek son veren Avşar’a Rektör Prof. Dr. Adnan Görür tarafından plaket takdim edildi.




 




Editör: TE Bilişim